SPECIAL Condamnați la chin! România coboară în clasamentul UEFA și are șanse minuscule pentru încă un loc de cupe europene
Echipele românești se pregătesc pentru încă un sezon european în care vor trebui să treacă de mai mulți adversari în preliminarii pentru a putea juca în grupe.
FCSB este aproape campioană și se gândește deja la preliminariile UEFA Champions League, pe care le va începe din primul tur. Obiectivul fixat de patronul echipei este accederea în grupe, obiectiv deloc ușor de îndeplinit, având experiența sezoanelor precedente.
Următoarea clasată va avea asigurat locul în turul doi preliminar al Conference League și va avea în cale trei adversari în drumul spre grupele competiției. Locul trei va trebui să treacă de un baraj cu învingătoarea dintre locurile șapte și opt pentru ”visul european”.
Noutatea este că, din sezonul următor, câștigătoarea Cupei României va începe din a doua competiție valorică organizată de UEFA, și anume Europa League. Dacă în sezoanele precedente competiția începea din turul trei preliminar, de această dată învingătoarea dintre Corvinul Hunedoara și Oțelul Galați va lua startul încă din primul tur, unde poate întâlni echipe din Kosovo, Moldova, Suedia, Polonia, Grecia, Danemarca, sau Ungaria.
România a căzut și mai mult în clasamentul UEFA
Sunt deja șapte ani de când România a pierdut al patrulea loc pentru cupele europene. De atunci, performanțele europene reușite de CFR Cluj (două calificări în primăvara europeană în șase ani) ne-au mai ținut pe linia de plutire în clasamentul UEFA, dar chiar și așa nu am reușit să ne apropiem de locurile care ne pot asigura mai multe echipe în preliminariile cupelor europene.
Sezonul precedent, în care România nu a avut nicio echipă în grupe (Farul, FCSB, CFR Cluj și Sepsi fiind eliminate încă din preliminarii) ne poate costa foarte scump! Am încheiat acest sezon european sub Cipru, Azeribaijan, Islanda, Bulgaria sau Ungaria, iar din sezonul următor nu ne vom păstra nici măcar modestul loc 25.
În clasamentul coeficienților UEFA, țara noastră va ajunge pe locul 28 în sezonul 2024-2025 și se va distanța și mai mult de locurile 13-15, care ne pot asigura două echipe în preliminariile Champions League, una în Europa League și două în Conference League.
Locurile 13-15 vor fi ocupate din sezonul următor de Austria, Elveția și Danemarca. Toate au avut cel puțin o echipă în primăvara europeană în acest sezon! Norvegia, de exemplu, a avut două echipe în primăvara Conference League (Bodo/Glimt și Molde) și va urca de pe locul 14 pe 12, foarte aproape de locurile 7-10, care asigură, pentru campioană, un loc direct în grupele UEFA Champions League!
- În sezonul 2008-2009, România era pe locul opt în clasamentul UEFA, peste Portugalia, Olanda, Turcia, Grecia, Belgia sau Serbia, țări de care astăzi nici nu putem să ne atingem.
Nu e suficient doar să ne calificăm în grupe!
Cluburile vânează, evident, calificarea în grupele competițiilor europene care ar asigura sume importante de bani din partea UEFA, dar pentru coeficientul țării noastre performanețele de acolo sunt cele mai importante, mult peste cele din preliminarii. Victoriile și rezultatele de egalitate din Champions League și Europa League sunt la fel de valoroase precum cele din Conference League, acolo unde România, prin CFR Cluj și FCSB, a mai ajuns în ultimii ani.
Ca să ne facem o idee, UEFA răsplătește cu două puncte de coeficient o victorie în grupe și cu un singur punct un rezultat de egalitate, indiferent de competiție.
Diferența s-ar face doar în cazul unei calificări în primăvara europeană, unde Champions League răsplătește clubul cu patru puncte (indiferent dacă s-a clasat pe primul sau al doilea loc), Europa League cu patru puncte pentru câștigătoarea grupei și două pentru a doua clasată, iar Conference League cu două puncte pentru câștigătoarea grupei și un singur punct pentru locul doi.
Răzvan Lucescu a strâns 15 puncte pentru Grecia
Un sezon european ”de vis” pentru cel puțin o echipă românească ne poate propulsa foarte mult în clasamentul UEFA. Și acum ne îndreptăm atenția către PAOK Salonic, echipa antrenată de Răzvan Lucescu.
Calificați în grupele Conference League fără înfrângere în preliminarii, grecii au avut un parcurs nesperat, cu cinci victorii și un rezultat de egalitate într-o grupă cu Eintracht Frankfurt (pe care au învins-o de două ori), Aberdeen și HJK Helsinki.
Primul loc în Grupa B a asigurat direct prezența în optimile competiției, unde PAOK a dat de Dinamo Zagreb. Cu o înfrângere în tur, 0-2, echipa lui Lucescu Jr. a câștigat fără drept de apel în retur, scor 5-1. S-a oprit însă în sferturi, unde a fost eliminată de Club Brugge (0-1 tur și 0-2 retur). Total? 15 puncte de coeficient, mai mult decât a obținut orice echipă din România în ultimii ani! Unde mai punem că Grecia o are și pe Olympiakos, care va juca în semifinalele Conference League cu Aston Villa?
Doar că nu toate cele 15 puncte mai sus menționate vor ajunge la coeficientul țării. Aici intervine criteriul de calcul implementat de forul european: numărul de puncte obținute de echipele dintr-o țară se va împărți la numărul de echipe care au reprezentat țara respectivă în cupele europene în acel sezon, iar rezultatul va reprezenta coeficientul din acel sezon.
În ultimii patru ani, ”recordul” de coeficient al țării noastre a fost în sezonul 2023-2024, când FCSB s-a calificat în grupele Conference League, iar CFR Cluj a reușit să ajungă până în primăvara europeană, unde a fost eliminată de Lazio.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News