Consiliul Concurentei a inceput investigatii privind drepturile de televizare a Ligii I! VEZI CE ZICE SANDU:
Consiliul Concurentei s-a autosesizat in privinta vanzarii drepturilor de televizare a Ligii I de fotbal si a initiat doua investigatii care vizeaza Liga Profesionista de Fotbal (LPF) si Federatia Romana de Fotbal (FRF), pe de-o parte, si consortiul Antena 1-RCS&RDS, pe de alta parte.
"Nu am vandut drepturile de televizare la comun cu LPF. Liga este o alta institutie si a vandut separat. La noi s-a facut o licitatie si am vandut la cel mai bun pret. Noi avem contract cu Antena 1, nu cu GSP. Avem si cu TVR-ul, pentru reluarea meciurilor, la 2-3 ore dupa meci. Ceea ce se intampla cu contractul de la liga trebuie sa-i intrebati pe ei. Eu va spun de contractul federatiei. Acesta prevede meciuri transmise numai pe Antena 1, iar TVR-ul are drepturile de reluare a acestor meciuri", a declarat Mircea Sandu, presedintele FRF.
Declaratia lui Mircea Sandu a venit in contextul in care Consiliul Concurentei s-a autosesizat in privinta vanzarii drepturilor de televizare a Ligii I de fotbal si a initiat doua investigatii care vizeaza Liga Profesionista de Fotbal (LPF) si Federatia Romana de Fotbal (FRF), pe de-o parte, si consortiul Antena 1-RCS&RDS, pe de alta parte.
Presedintele Consiliul Concurentei, Gheorghe Oprescu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca investigatiile au fost deschise pornind de la posibile incalcari ale Legii Concurentei si a Tratatului cu Uniunea Europeana.
Astfel, investigatia cu privire la LPF si FRF are legatura cu vanzarea drepturilor de televizare pentru Liga I, in timp ce verificarea consortiului Antena 1-RCS&RDS are in vedere piata valorificarilor drepturilor de televizare.
Conform presedintelui Consiliului Concurentei, a fost infiintata o echipa care urmeaza sa finalizeze un raport, care va fi trimis partilor implicate. Ulterior, va fi cerut un drept la replica privind raportul respectiv, de la partile implicate.
Dupa aceasta etapa, in plenul Consiliului Concurentei va avea loc o audiere, la care vor fi prezenti echipa de investigatori si partile implicate.
"Investigatia nu are nicio legatura cu ce vedem la televizor, cu Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Face parte din investigatiile normale pe care le avem. Pornim investigatiile pentru posibila incalcare a Articolului 5 din Legea Concurentei si Articolului 81 din Tratat (Uniunii Europene - n.r.). Suntem obligati, ca stat membru, sa deschidem investigatii si pe Art. 81", a precizat presedintele Consiliului Concurentei.
Oprescu a precizat ca institutia pe care o reprezinta a primit sesizari legate de termenii acestor contracte inca din vara anului trecut, moment in care a inceput monitorizarea acestei piete.
"Am primit sesizari de la parlamentari, de la cetateni, de la ONG-uri, de la alte institutii ale statului (...) Consideram ca avem suficient temei de fapt si de drept pentru inceperea investigatiei", a afirmat presedintele Concurentei. Investigatia va stabili efectele contractelor vizate.
"Un contract in sine poate sa nu fie anticoncurential, dar efectele ulterioare ar putea. Ca sa vezi efectele, trebuie sa mai astepti", a explicat Oprescu inceperea investigatiei la un an de la vanzarea drepturilor pentru Liga I.El a mentionat ca nu poate sa prezinte detalii legate de investigatie.
"Articolul 5 din Legea Concurentei si art. 81 din Tratatul de Instituire al Comunitatii Europene se refera la posibile intelegeri intre agentii economici cu privire la preturi, impartirea pietelor, stabilirea unor cote de productie", a mai mentionat presedintele Consiliului Concurentei, care a precizat ca sanctiunea pentru astfel de practici este de pana la 10% din cifra de afaceri.
"Sanctiunea ar putea fi aplicata, daca se dovedeste incalcarea legislatiei, FRF, LPF, RCS&RDS si Antena1", a aratat Oprescu.La intrebarea jurnalistilor referitoare la eventuale investigatii privind vanzarea drepturilor de televizare pentru alte sporturi, el a aratat ca in aceste cazuri nu au fost primite sesizari.
Autosesizarea Consiliului Concurentei in privinta Ligii I vine la aproximativ un an, dupa ce Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a solicitat Consiliului Concurentei o pozitie in ceea ce priveste un eventual "monopol" in privinta difuzarii meciurilor din Liga I numai de catre RCS&RDS.
Astfel, in 19 august 2008, CNA a analizat un raspuns primit de la Consiliul Concurentei in legatura cu drepturile de retransmisie a meciurilor din Liga I. Potrivit adresei respective, Consiliul Concurentei incepuse sa analizeze situatia drepturilor de televizare a meciurilor din Liga I.
"Consiliul Concurentei este preocupat, in egala masura, atat de nemultumirile care au aparut in legatura cu modul in care se realizeaza transmiterea meciurilor din campionatul national de fotbal Liga I, cat si de nerespectarea de catre organizator, in totalitate, a cerintelor autoritatii de concurenta cu privire la modalitatea de atribuire, in cadrul licitatiei, a drepturilor de transmisie a acestora, cerinte exprimate de-a lungul anilor si chiar in perioada de dinaintea organizarii licitatiei din 31.03.2008.
In acest sens, Consiliul Concurentei a initiat o analiza a faptelor de pe aceasta piata si a solicitat informatii partilor implicate, pentru a vedea daca se identifica sau nu posibile practici anticoncurentiale", se arata in adresa primita de CNA de la Consiliul Concurentei.
Totodata, Consiliul Concurentei preciza la momentul respectiv ca negocierile dintre RCS&RDS-Antena 1 si ceilalti operatori de cablu si platforme DTH trebuiau sa aiba loc "inainte de inceperea campionatului national de fotbal si nu in plina desfasurare a campionatului".
"In felul acesta s-ar fi evitat nemultumirile care au aparut din partea unora dintre telespectatori", mai spunea la vremea respectiva Consiliul Concurentei.
De asemenea, deputatul independent de Cluj Mircia Giurgiu a depus, in iulie 2008, la Consiliul Concurentei din Bucuresti, un memoriu legat de "nemultumirea a milioane de romani" care nu pot viziona meciurile de fotbal din Liga I.
Pe de alta parte, CNA a analizat in mai multe sedinte de anul trecut situatia difuzarii meciurilor din Liga I. Mai mult, CNA a cerut consortiului RCS&RDS-Antena 1 sa asigure distributia GSP TV - pe care se difuzeaza cel mai mare numar din meciurile Ligii I - la mai mult de 60% din teritoriul Romaniei, ca urmare a adreselor primite de Consiliu de la telespectatorii care nu aveau acces la acest post, neputand viziona meciurile din Liga I.
De cealalta parte, in mai multe randuri, reprezentantii consortiului RCS&RDS - Antena 1 - Dan Matiescu, directorul general Antena 1, si Alexandru Oprea, presedintele RCS&RDS - au declarat ca poarta negocieri cu alti operatori de cablu, care sa retransmita postul GSP TV, dar si cu alte posturi de televiziune, pentru a vinde o parte a optiunilor din Liga I.
TVR chiar a transmis, in noiembrie 2008, o oferta financiara, in scris, consortiului pentru a cumpara o parte din meciurile din Liga I, dupa cum a declarat la momentul respectiv Alexandru Oprea, presedintele RCS&RDS, intr-o conferinta de presa.
Ulterior, TVR a renuntat la achizitionarea unor meciuri din Liga I de la consortiul RCS&RDS-Antena 1.
Si Dumitru Dragomir, presedintele Ligii, a declarat, pe 7 august 2008, ca Antena 1-RCS&RDS trebuie sa rezolve problema extinderii distributiei meciurilor din Liga I la peste 60% din populatie, potrivit contractului incheiat cu Liga Profesionista de Fotbal. Postul Antena 1, alaturi de operatorul de cablu RCS&RDS, a castigat, pe 31 martie 2008, licitatia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I in urmatoarele trei sezoane, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, ceea ce inseamna 102 milioane de euro.
Drepturile TV vizeaza sezoanele 2008/2009, 2009/2010 si 2010/2011. Majoritatea meciurilor sunt difuzate, insa, de GSP TV, care apartine trustului Intact si a fost lansata in iulie 2008.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News