INTERVIU EXCLUSIV: In ce conditii se poate ANULA CONTRACTUL de 168 mil euro pentru drepturile TV ale Ligii I
Mai sunt cateva saptamani pana cand viitorul drepturilor TV pentru Liga I va fi cunoscut.
15 mai este ziua in care Liga Profesionista de Fotbal va anunta cine si in ce conditii va da campionatul de fotbal pana in 2019. Afacerea noilor drepturi pentru Liga I a ridicat mai multe semne de intrebare: cat vor plati abonatii TV ca sa vada meciurile, ce sanse sunt ca Liga I sa fie data la comun de cei trei mari operatori de cablu, RCS&RDS, Romtelecom si UPC.
www.sport.ro continua seria interviurilor despre drepturile pentru Liga I cu pozitia lui Bogdan Chiritoiu, directorul Consiliului Concurentei, despre afacerea de 168 de milioane de euro la care participa LPF, dar si firma Intel Sky Broadcast Ltd, din Malta, un paradis fiscal.
CONSILIUL CONCURENTEI INCA NU SI-A DAT ACCEPTUL
www.sport.ro: Toata lumea este surprinsa ca Liga a renuntat la licitatia deschisa pentru vanzarea drepturilor de televizare. A avut acceptul Consiliului Concurentei?
Bogdan Chiritoiu: Nu, momentan Consiliul Concurentei analizeaza contractul rezultat in urma tranzactiei.
In cazul in care ar exista o plangere, procesul de vanzare ar putea fi afectat? Cumparatorul ar putea descoperi in vreun fel ca a intrat ilegal in posesia acestor drepturi de difuzare?
Ipotetic, in cazul in care in urma unei investigatii s-ar constata incalcarea reglementarilor incidente in materia concurentei, partile implicate urmeaza suferi sanctiuni contraventionale, putandu-se solicita inclusiv anularea contractului.
Credeti ca pretul de 1 euro/luna pe abonat vehiculat de catre media se va reflecata intr-o crestere a abonamentelor de cablu existente astazi?
Aceasta este o decizie comerciala care apartine strict retransmitatorilor de programe de televiziune.
IN CE CONDITII SE POATE AUTOSESIZA CONSILIUL CONCURENTEI IN AFACEREA DREPTURILOR TV
V-ati gandit vreodata sa reglementati distinct piata de Pay-Tv, adica accesul liber al tuturor abonatilor, celor 7 milioane de case cablate la un pachet de tip Pay-Tv care sa contina si meciurile de Liga I? Ne referim la accesul liber la un astfel de pachet pentru toti oamenii care au cablu astazi, asa cum procedeaza Ofcom in Marea Britanie.
Nu. Reglementarea limiteaza libera concurenta si se substituie fortelor pietei. Prin urmare, aceasta trebuie sa fie justificata, proportionala, oportuna, nediscriminatorie si limitata atat sub aspectul duratei, al intinderii ei cu privire la remediile impuse, cat si al intreprinderilor vizate de reglementarea supusa analizei. O autoritate de reglementare, alta decat Consiliul Concurentei (care prin atributii si misiune nu este autoritate de reglementare) trebuie sa identifice acele masuri care fie deschid piata si fac posibile astfel noi intrari, fie se substituie fortelor pietei.
Exista posibilitatea legala ca respectivul contract dintre Liga Profesionista de Fotbal si compania din Malta sa fi fost deja semnat, desi nu a fost acordat pana in acest moment acceptul Consiliului Concurentei? Care este, mai exact, procedura legala in acest caz.
Investigatia declansata prin Ordinul nr.119/15.04.2009, emis de presedintele Consiliului Concurentei, avand ca obiect posibila incalcare a art.5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, si a art. 81 din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene de catre Liga Profesionista de Fotbal si membrii acesteia, respectiv de catre Federatia Romana de Fotbal si membrii acesteia, cu privire la vanzarea in comun a drepturilor comerciale asupra competitiilor fotbalistice, a fost finalizata prin emiterea Deciziei nr. 13/19.04.2011 de acceptare a angajamentelor asumate de Federatia Romana de Fotbal (FRF) si Liga Profesionista de Fotbal (LPF).
Angajamentele asumate acopereau 3 editii competitionale, respectiv 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014.
Pentru urmatorul contract, avand ca obiect valorificarea drepturilor comerciale ale meciurilor de fotbal, LPF trebuia sa-si autoevalueze actiunile in vederea compatibilizarii acestora cu regulile din domeniul concurentei, principiile fiind deja cunoscute si aplicate de LPF in angajamentele asumate pentru editiile competitionale anterioare. Autoritatea de concurenta poate verifica (de altfel, Consiliul Concurentei se afla in analiza actelor de valorificare a drepturilor comerciale ale meciurilor de fotbal aferente LPF) respectarea prevederilor Legii concurentei, avand dreptul rezervat de a se autosesiza in conditiile in care constata ca exista suficient temei de fapt si de drept.
Exista alte clarificari pe care doriti sa le faceti in cazul acordarii drepturilor TV pentru Liga I pana in 2019?
In momentul in care Consiliul Concurentei va finaliza analiza contractului si va lua o decizie in aceasta privinta, urmeaza sa faca publice toate informatiile de interes pentru opinia publica.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News