Copos: "DOAR 2% plagiat" Reactia OFICIALA a fostului sef al Rapidului, dupa ce a fost acuzat de plagiat! Urmeaza o ancheta
George Copos se apara, dupa ce a fost acuzat de plagiat in cartile care l-au ajutat sa iasa din inchisoare.
George Copos sustine ca proportia pasajelor din cartea sa "Aliante matrimoniale..." susceptibile ca fiind plagiat este de 2 la suta, "limita acceptabila", aceasta fiind de fapt concluzia unui raport al plagiarism-detector.com, un software de detectare a plagiatelor.
"In legatura cu lucrarea «Aliante matrimoniale in politica principilor romani din tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI», va transmit atasat Raportul de originalitate privind lucrarea. Raportul evidentiaza in continutul sau elemente care pot fi considerate ca fiind plagiat. Insumand aceste elemente se poate observa ca procentul de pasaje din lucrare susceptibil a fi considerat ca fiind plagiat este de 2 la suta, situandu-se deci intr-o limita acceptabila", sustine George Copos, intr-un comunicat de presa.
Documentul atasat, transmis de Copos, care contine "Raportul de originalitate privind lucrarea", este de fapt o analiza facuta cu un software, plagiarism-detector.com.
Cartea lui Copos a fost inregistrata in acest software vineri, la ora 11.15, de catre Gheorghe Orzan. Ca surse din care ar fi fost luate pasaje in cartea omului de afaceri sunt indicate trei site-uri: crestinortodox.ro (in proportie de 0,6 la suta), parohie.ro (0,7%) si lefo.ro (0,7%).
George Copos a avut, vineri, prima reactie in scandalul creat dupa ce jurnalistul Catalin Parfene a sustinut ca tema lucrarii sale de masterat realizata in 2005 este similara cu una dintre cartile scrise de Copos - "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", aparuta in 2014, la editura Niculescu.
George Copos a spus ca in ultimele zile a fost calomniat brutal si ca a angajat o "firma de specialitate" care va face o expertiza, iar astazi va avea un raport.
"In ultimele zile am fost calomniat brutal. O carte care nu a fost publicata nu poate fi plagiata. Astazi voi avea un raport de plagiat de la o firma de specialitate pe care am angajat-o. Cand voi avea raportul de plagiat, voi lua o decizie in consecinta si probabil ca ma voi adresa instantei, pentru ca au fost mult prea multi acoperiti care si-au varsat veninul impotriva mea (...) Daca raportul de plagiat este un raport corect, sub 3%, sub 4%, atunci inseamna ca voi m-ati calomniat pe nedrept", a afirmat Copos, care a mers, vineri dimineata, la Tribunalul Bucuresti, unde este judecat dosarul "Loteria 2", in care omul de afaceri este acuzat de manipularea pietei de capital, spalare de bani si fals in inscrisuri.
Omul de afaceri a mai spus ca isi asuma "intreaga responsabilitate pentru toate lucrarile scrise in cele 400 de zile de arest".
Tot vineri, rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, a declarat camiercuri se va discuta in Consiliul de Administratie despre acest posibil caz de plagiat, urmand ca, in functie de ceea ce se va constata, sa fie sesizata Comisia de Etica a Universitatii.
Rectorul Universitatii Bucuresti a mai spus ca la acest moment nu exista o sesizare oficiala din partea lui Catalin Parfene, insa acesta a cerut relatii la universitate legate de procedurile privind sesizarea unui caz de plagiat.
Mircea Dumitru a mai spus ca nici el si nici alti profesori de istorie nu sunt ”lamuriti” cum a reusit George Copos sa scrie cinci carti intr-un an, una dintre acestea fiind de o complexitate mare si presupunand multe ore de cercetare, inclusiv in limba slavona.
”Elaborarea unei lucrari de tipul celei scrise de George Copos in penitenciar presupune o cercetare foarte riguroasa, cu instrumente specifice, cu multe ore de studiu in biblioteca. Din punct de vedere personal, nu stiu daca domnul Copos ar fi avut in penitenciar conditiile pentru elaborarea unei astfel de lucrari care presupune studii de cercetari riguroase, instrumente specifice, o biblioteca elaborata”, a adaugat rectorul Universitatii Bucuresti.
George Copos a fost eliberat conditionat marti, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de inchisoare, decizia, luata de Tribunalul Bucuresti, fiind definitiva. intre motivele care au stat la baza deciziei instantei s-a numarat si faptul ca omul de afaceri a scris in penitenciar cinci carti.
La iesirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea ca in inchisoare a citit cat n-a citit in toata viata sa si ca lucrarile pe care le-a scris trateaza teme care nu au fost abordate de specialisti in domeniu.
La scurt timp dupa eliberarea lui Copos, jurnalistul Catalin Parfene a scris, intr-o postare pe contul sau de Facebook, ca tema lucrarii sale de masterat, realizata in 2005, este similara cu tema uneia dintre cartile scrise de Copos - "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI".
Sursa: mediafax
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News