Cosmar de arbitrii: Savaniu se apara cu Cocaina, Marcel Lica a plans in fata judecatorilor!
Vicepresedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Marcel Lica, a izbucnit in plans, marti, in fata magistratilor Curtii de Apel Pitesti, care judeca recursul facut de acesta, alaturi de arbitrii Sorin Corpodean si Marcel Savaniu, la masura arestarii preventive.
Magistratii Curtii de Apel Pitesti au respins ca nefondate recursurile formulate de catre avocati la masura arestarii pentru 29 de zile a celor trei si i-a obligat la plata unor cheltuieli judiciare de cate o suta de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Arbitrii Sorin Corpodean si Marcel Savaniu si vicepresedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lica, au fost audiati de catre magistratii Curtii de Apel Pitesti, toti declarandu-se nevinovati in acest caz.
Marcel Lica este acuzat de catre procurorii DNA Pitesti ca a pretins 3.000 de dolari pentru a intocmi un raport de observare favorabil la meciul FC Arges-Otelul Galati disputat in 23 noiembrie 2008 la Pitesti si ar fi primit 2.000 de dolari din acea suma, de la Liviu Facaleata.
Arbitrii Sorin Corpodean si Marcel Savaniu si vicepresedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lica, au fost audiati de catre magistratii Curtii de Apel Pitesti, toti declarandu-se nevinovati in acest caz, transmite corespondentul Mediafax
Spre finalul audierii, Marcel Lica a izbucnit in plans in fata judecatorilor, care i-au cerut ca in aceste conditii sa-si incheie pledoaria.
Marcel Lica este acuzat de catre procurorii DNA Pitesti ca a pretins 3.000 de dolari pentru a intocmi un raport de observare favorabil la meciul FC Arges-Otelul Galati disputat in 23 noiembrie 2008 la Pitesti si ar fi primit 2.000 de dolari din acea suma, de la Liviu Facaleata.
"Nu am pretins si nu mi s-a oferit nicio suma, nu am primit acesti bani de la Facaleata, pot sa va spun ca in functia de vicepresedinte al CCA, fiind delegarile arbitrilor si ale observatorilor federali, era si este atributul presedintelui CCA, atunci Gheorghe Constantin si sa faceau in functie de experienta observatorilor si de dificultatea meciului. Cu 48 de ore inainte de meci eram anuntati la ce partida eram desemnati ca observatori, era un termen facultativ, dar necesar deoarece de exemplu, eu fiind din Constanta si delegat la un meci la mare distanta, trebuia sa stiu din timp cu ce mijloc de transport ma deplasez, unde ma cazez si alte probleme organizatorice de acest gen", a declarat Marcel Lica.
Intrebat de catre magistrati daca il cunoaste pe Liviu Facaleata, Lica a raspuns afirmativ, spunand ca nu avea o relatie speciala cu acesta si ca il vedea doar la meciurile echipei FC Arges.
"Da, il cunosc pe Facaleata, l-am cunoscut la un meci disputat de FC Arges in urma cu cativa ani. Nu am o relatie speciala cu el, dar l-am revazut la meciuri ori de cate ori am fost observator la vreo partida a lui FC Arges. Am vorbit cu domnul Facaleata strict probleme organizatorice, uneori ne-am si tachinat din pricina rezultatelor lui FC Arges, eu pe el si din pricina rezultatelor echipei Farul Constanta, eu fiind presedinte intr-o vreme la acel club. A fost o convorbire telefonica in care el mi-a zis, si era referitor la meciul FC Arges-Farul Constanta,: «nea Marcele, nu am ce sa va fac, trebuie sa va bat», iar eu am spus «Da, trebuie sa ne tragem trei puncte». Probabil ca scoaterea din context a acestei convorbiri de catre procurorii DNA a condus la ideea ca nu este vorba de trei puncte. ci de 3.000 de dolari. Imputatiile DNA nu sunt adevarate. iar interceptarile telefonice au fost scoase din context. dandu-se alte conotatii", a spus Lica.
Spre finalul audierii, dupa momentul in care a spus ca numele si reputatia sa au fost patate intr-un mod abuziv, in conditiile in care are 35 de ani in fotbalul romanesc ca jucator, arbitru si observator, si a rugat instanta sa consemneze acest lucru, Marcel Lica a izbucnit in plans, iar magistratii i-au cerut sa-si incheie declaratia.
Arbitrii Sorin Corpodean si Marcel Savaniu si vicepresedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lica, au fost adusi, marti, din arestul Politiei Arges la Curtea de Apel Pitesti, in jurul orei 12.00, pentru judecarea recursurilor introduse de avocatii acestora.
Arbitrii Marcel Savaniu si Sorin Corpodean si vicepresedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lica, au fost arestati preventiv, joia trecuta, pentru 29 de zile, de Tribunalul Arges, sub acuzatia de luare de mita. Avocatii apararii au declarat recurs la decizia de arestare preventiva.
Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in 23 decembrie 2008, arbitrul Sorin Corpodean a acceptat oferta facuta de Liviu Ilie Facaleata, arestat in acelasi dosar, de a primi bani si bunuri, iar o zi mai tarziu a primit de la acesta suma de 15.000 de dolari americani, precum si bunuri. Banii si bunurile i-au fost remise lui Corpodean pentru prestatia din partida FC Arges Pitesti - SC Sporting Club S.A. Vaslui (partida desfasurata in data de 19 octombrie 2008) si pentru ca, in calitate de arbitru de fotbal al meciurilor din Liga I, sa avantajeze prin arbitraj echipa FC Arges Pitesti in meciurile viitoare.
Totodata, banii i-au fost dati lui Corpodean si pentru a acorda o eventuala protectie acestei echipe in cazul in care ar fi fost numit presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federatiei Romane de Fotbal.
De asemenea, in 22 noiembrie 2008, in calitate de arbitru asistent, desemnat de Federatia Romana de Fotbal - Comisia Centrala a Arbitrilor, la meciul FC Arges Pitesti - Otelul Galati (partida desfasurata in 23 noiembrie 2008, in municipiul Pitesti, in Liga I), arbitrul Marcel Savaniu a acceptat sa primeasca suma de 3.000 de dolari pentru a favoriza la meciul respectiv echipa gazda, FC Arges Pitesti, oferta formulata de Liviu Facaleata, din dispozitia finantatorului echipei, Gheorghe Cornel Penescu.
In aceeasi cauza, in 22 noiembrie 2008, in calitate de observator desemnat de Federatia Romana de Fotbal la meciul FC Arges Pitesti - Otelul Galati (partida desfasurata in 23 noiembrie 2008 in municipiul Pitesti), vicepresedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) Marcel Lica i-a cerut lui Liviu Facaleata suma de 3.000 de dolari pentru a intocmi un raport de observare favorabil echipei FC Arges Pitesti. Din aceasta suma, Lica a primit 2.000 de dolari, banii fiindu-i dati de Liviu Facaleata, din dispozitia lui Cornel Penescu.
Potrivit motivarii publicate, luni, pe site-ul Tribunalului Arges, lasarea in libertate a celor trei ar crea in randul membrilor colectivitatii "un sentiment de insecuritate sociala si indignarea publica, cu consecinta pierderii increderii in institutia in care lucreaza inculpatii, slabind autoritatea legii", avand in vedere functiile detinute de acestia: primii, arbitri de fotbal de categoria A, iar ultimul, observator la meciurile de fotbal si vicepresedinte al CCA din cadrul FRF.
De asemenea, instanta motiveaza arestarea si prin "autoritatea si influenta de care se bucura cei trei prin functiile mai sus amintite, raportat la gravitatea infractiunilor de coruptie savarsite de catre inculpati".
"Prin actele lor, inculpatii si-au incalcat atributiile de serviciu, in detrimentul unei mase importante de cetateni, contribuind la obtinerea unor rezultate intr-un joc sportiv ce se dovedeste guvernat de cu totul alte criterii decat pregatirea si calitatea. (...) Faptele retinute sunt fapte de coruptie, apte sa afecteze un numar ridicat de persoane si sa creeze, sa mentina si sa amplifice stari de tensiune in randul unui grup important de persoane, ce impun o atitudine pe masura", se arata in motivarea instantei argesene.
Totodata, motiveaza instanta, inculpatii au calitatea de "subiect activ al infractiunii de luare de mita deoarece isi desfasoara activitatea in cadrul CCA, care este, in esenta, conform, art. 23 din Statutul FRF, un organism de specialitate al acestei institutii".
Instanta motiveaza ca masura arestarii preventive in cazul celor trei a fost luata intrucat "in cauza sunt suficiente indicii temeinice care conduc la presupunerea rezonabila ca inculpatii au savarsit faptele pentru care sunt cercetati", cu referire la inregistrari ale unor convorbiri telefonice sau mesaje SMS date cu intentia de corupere a arbitrilor.
Tribunalul Arges apreciaza, in motivare, ca, desi "expresiile folosite de interlocutori (n.r. - cu referire atat la cei trei, cat si la celelalte trei persoane arestate in acest dosar - Cornel Penescu, Liviu Facaleata si Gheorghe Constantin) nu sunt explicite, data fiind suspiciunea asupra posibilitatii ascultarii convorbirilor, in contextul in care au fost rostite, este vorba despre derularea unor activitati de corupere incriminate de legea penala".
Totodata, instanta evidentiaza si "prejudiciul cauzat unor cluburi de fotbal fie prin aranjarea unor meciuri, prin promovarea unor echipe in Liga I pe alte criterii decat competitivitatea, fie prin obtinerea unor locuri superioare in clasament, cu posibilitatea de a accede in Cupele Europene si, implicit, de a obtine mari beneficii materiale".
In acelasi dosar, in 14 aprilie au fost arestati preventiv, pentru 29 de zile, finantatorul FC Arges, Cornel Penescu, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, directorul general al hypermarketului PIC, Liviu Facaleata si fostul director al OPC Arges Cristian Libertatu. Cornel Penescu si Liviu Facaleata sunt acuzati de dare de mita, iar Gheorghe Constantin si Cristian Libertatu de luare de mita. Imediat dupa aflarea deciziei Tribunalului Arges de arestare preventiva a celor patru persoane, avocatii acestora au facut recurs, care a fost respins, vinerea trecuta, de Curtea de Apel Pitesti, astfel ca toti au ramas in arest.
Din motivarea Tribunalului Arges reiese ca reprezentantii DNA Pitesti s-au sesizat din oficiu, inca din septembrie 2008, asupra faptului ca Penescu a remis diferite sume de bani presedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, pentru a desemna anumiti arbitri care sa favorizeze echipa FC Arges la partidele disputate in campionat. Astfel, este vorba despre sase partide din sezonul 2008-2009, pentru care au fost date sub forma de mita sume cuprinse intre 2.000 si 15.000 de dolari, totalizand 33.000 de dolari.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News