De la "Nu dau nici 5.000 de euro pe sigla" la 57.000.000. Cine e firma care a dinamitat negocierile pentru marca: sediul intr-o camera din Chiajna, datorii in 2013 si cu un administrator controversat
Armata a anuntat ieri rezultatele evaluarii brandului "Steaua Bucuresti". Potrivit comunicatului, marca ar costa 57.306.150 euro (Comunicatul MApN AICI). Ilie Nastase, dupa acest anunt: "Sa ia Ghencea si sa faca cimitir. Cine da 57 de milioane pe o emblema de 2 pe 10 centimetri?"
Mult asteptatele rezultate ale evaluarii marcii "Steaua Bucuresti", pe baza carora se pot demara negocierile Becali - CSA, au venit ieri. In urma acestui moment, startul discutiilor ramane insa unul incert, totul dupa ce pretul brandului a fost fixat la peste 57 de milioane de euro.
CSA Steaua a anuntat in repetate randuri ca va putea demara discutiile cu Gigi Becali pentru cedarea dreptului de folosire a marcii doar in urma evaluarii unei firme de specialitate.
Acum, rezultatele au venit, insa au luat prin surprindere pe toata lumea, starnind inclusiv reactii dure precum cea a lui Ilie Nastase, cel care a acuzat Ministerul. General in rezerva, Ilie Nastase a izbucnit la aflarea vestii: "Cum sa ceara CSA-ul la atat, ca nu a contribuit cu nimic. Sa faca cimitir acolo, sa vedeti cati bani fac! Cine e nebun sa dea 57 de milioane pe o sigla de 2 pe 10 centimetri? Mi-e rusine ca sunt general in Armata Romana. Nu pot sa fac nimic".
In lumina comunicatului prezentat de MApN ieri, viitorul discutiilor CSA - FCSB, a Ministerului cu Becali, ramane unul necunoscut. Patronul echipei de fotbal spunea in urma cu doar cateva luni ca "nu da nici 5.000 de euro pe emblema", o emblema evaluata acum la 57 de milioane de euro.
Cine a fixat suma la 57 de milioane?
Una dintre intrebarile aparute dupa anuntul de ieri este cea legata de evaluatorul care a fixat suma pentru care ar putea fi vanduta marca Steaua la peste 57 de milioane de euro.
Licitatia a fost castigata in urma cu aproape 10 luni de o firma de apartament din satul Rosu, comuna Chiajna, reprezentantii acesteia fiind insarcinati cu evaluarea marcii "Steaua Bucuresti".
La licitatia organizata in luna mai a anului trecut, MApN a conturat un buget de circa 115 mii de euro, cu tot cu TVA, pentru evaluarea marcii, iar la masa s-au asezat trei firme: PRECISS CONSULTING (Bucuresti), Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel (Calafat) si Eval Best Office SRL (Chiajna). Cea care a avut castig de cauza a fost ultima dintre cele enumerate, dupa ce si-a asumat responsabilitatea evaluarii marcii in schimbul sumei de 80 de mii de euro.
Conform caietului de sarcini, principalul criteriu pentru castigarea licitatiei era propunerea celui mai avantajos pret. Aceasta conditie a fost indeplinita de Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel, insa oferta a fost respinsa pentru ca firma din Calafat nu era acreditata de ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania). Prosport.ro scria la acea vreme ca Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel se oferise sa faca expertiza pentru 45 de mii de euro fara TVA.
In aceste conditii, evaluarea a ajuns pe mana firmei Eval Best Office SRL, care a oferit un pret mai bun decat PRECISS Consulting, una dintre cele mai mari firme de profil din tara.
Eval Best Office a castigat licitatia dupa ce a venit cu un pret de 80 de mii de euro.
Cu toate acestea, firma castigatoare a nascut inca de la acea vreme semne de intrebare. Asta dupa ce in Registrul Comertului a aparut ca firma provine din satul Rosu, comuna Chiajna, fiind situata in camera unui imobil, insa avand dovada de sediu expirata din 2014.
In documentele firmei, asociat aparea un anume Breza Horatiu-Marius, iar imputernicita Breza Gabriela, cea care detinea si functia de administrator. Eval Best Office avea un capital social subscris de 210 lei si doar doi angajati si datorii de 72.286 la ultima situatie financiara afisata (2013).
Cu datorii semnificative si cu o cifra de afaceri neta de 55 de mii RON, Eval Best Office a dat ceea ce se poate numi un adevarat tun prin castigarea unei licitatii de 287.730 RON (fara TVA).
O vanzare dubioasa si un scandal iscat la Sibiu
La acea vreme (n.r mai 2015), administratorul Gabriela Breza a refuzat sa discute despre castigarea licitatiei, raspunzandu-i reporterului Prosport.ro cu: "Nu stiu nimic despre aceasta licitatie" // "Nu este problema dumneavoastra" // "Ati gresit numarul".
Gabriela Breza, administratorul Eval Best Office, este insa un personaj controversat. Dincolo de implicarea ei ca administrator si asociat la Eval Best, aceasta figureaza ca asociata si la SC Best Insolvency IPURL, o firma lichidatoare cu sediul social in sectorul 4 din Bucuresti.
Desi pana aici lucrurile nu sunt neobisnuite, totul se schimba in urma unui material publicat de cotidianul Evenimentul Zilei.
Sursa citata a scris in urma cu mai multi ani ca SC Best Insolvency IPURL a fost implicata intr-un dosar care a iscat discutii la Sibiu. Best Insolvency a primit la data de 2 martie 2012 sarcina de a lichida SC Brafor SA din partea Tribunalului Brasov. Din aceasta calitate, Best Insolvency IPURL, prin reprezentanta Gabriela Breza, a scos la licitatie o locomotiva de patrimoniu care se afla la Muzeul Sibiu si care era detinuta de SC Braford SA. Licitatia a inceput de la 5 mii de euro si a sfarsit la 4 mii de euro, desi initial pretul stabilit pentru locomotiva fusese de 65 de mii de euro. Cu alte cuvinte, Best Insolvency IPURL a vandut bunul SC Brafor SA la nici 10% din pretul initial.
Ulterior, cazul locomotivei a ajuns in atentia Politiei. Aceasta a fost mutata pentru reconditionare la SC Remarul, insa fara avizul Directiei pentru Cultura. De asemenea, SC Remarul nu avea calificarea necesara pentru a reconditiona piese de patrimoniu, iar unul dintre contestatari a fost directorul Muzeului Bruckenthal, Sabin Luca.
"Nici macar nu aveau voie sa o vanda, deoarece nu au avut aviz de la Ministerul Culturii. In plus, pretul a fost suspect de mic. Se puteau scoate 4 mii de euro numai din cuprul care exista pe locomotiva", spunea Sabin Luca.
Reamintim ca marca "Steaua Bucuresti" a fost evaluata in urma unei proceduri a SC Eval Best Office SRL la 57.306.150 euro. Ministerul Apararii a notat intr-un comunicat ca a fost evaluat inclusiv "prejudiciul creat prin folosirea marcii in perioada 2004-2014 si respectiv stabilirea taxei de licenta pentru clasa fotbal si ulterior pentru toate celelalte clase si produse din certificatul de marca".
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News