Dialog în contradictoriu între Mihai Stoica și Cristi Balaj în direct pe seama penalty-ului acordat cu VAR
CFR Cluj a câștigat meciul cu Rapid din prima etapă a Superligii României, 1-0.
Ardelenii au fost aproape de o nouă remiză de coșmar și de un gol încasat pe final de meci, după ce Rapid a primit un penalty în minutul 5 de prelungiri, cu ajutorul VAR. A fost prima lovitură de pedeapsă din istoria campionatului românesc obținută cu ajutorul arbitrajului video, după un henț comis de Hoban în careu.
Bălgrădean a reușit însă să apere penalty-ul executat de Albu și a adus prima victorie oficială a echipei sale în acest sezon. Intervenția portarului a fost însă contestată de managerul general de la FCSB, care susține că lovitura ar fi trebuit repetată, după ce a sesizat că goalkeeper-ul de la FCSB nu avea ambele picioarele pe linia porții.
Dialog în contradictoriu între Mihai Stoica și Cristi Balaj
Președintele CFR-ului, Cristi Balaj, fost arbitru FIFA, a avut un dialog aprins cu managerul de la FCSB la Orange Sport. Mihai Stoica susținând că s-a schimbat regula de la penalty-uri, iar portarii sunt obligați să țină ambele picioare pe linia porții, iar Balaj susțințând că nu există o astfel de schimbare.
Cristi Balaj: Trebuie să aibă o parte a unui picior sau proiecție a unui picior pe linie. Celălalt picior poate să fie mai în față.
Mihai Stoica: Și care e schimbarea față de anul trecut?
C.B: Nu există, nu știu care schimbare. Mie nu mi-a zis așa ceva (n.r - Alexandru Deaconu). Nouă nu ne-a spus așa ceva. Am discutat despre VAR, nu ne-a spus. Dacă s-a schimbat și nu am fost informați, mea culpa, dar eu nu știu să fie schimbată regulă.
M.S: Deci un picior poate să fie în față?
Ce spune regulamentul
IFAB, organismul suprem de arbitraj în fotbal, a susținut o ședință la începutul lunii iunie, pentru a discuta o serie de posibile modificări în fotbal. Printre propuneri se aflau, repunerea de la margine cu piciorul, posibilitatea efectuării a cinci schimbări sau obligativitatea portarilor de a ține ambele picioare pe linie la penalty-uri.
În cazul aprobării, regulile urmau să fie aplicabile de la 1 iulie, iar propunerea IFAB dispunea schimbarea completă a regulii în ceea ce privește apărarea unui penalty, limitând-o.
Cu toate astea, în comunicatul oficial transmis de IFAB după întâlnirea din Doha, Qatar, de pe 14 iunie, singura schimbare aprobată și aplicabilă a fost cea cu cele cinci schimbări. Astfel, atât în competițiile domestice, cât și în cele internaționale, echipele au posibilitatea de a face cinci schimbări, fiind crescut și numărul rezervelor de pe foaia de joc de la 12 la 15.
Restul regulilor menționate și propuse de IFAB ar urma să fie testate și supervizate de IFAB și FIFA pentru a primi permisiunea de a fi aprobate în competiții.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News