Dragomir ameninta: "Le dam o minge celor de la ANAF, sa joace ei fotbal!"

Dragomir ameninta: Le dam o minge celor de la ANAF, sa joace ei fotbal! Superliga

Dragomir ameninta ANAF, Gigi Becali spune ca tot fotbalul va fi in faliment! „O sa le dam lor o minge sa joace fotbal”, spune Dragomir!

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) se crede "stat in stat", dar spera ca guvernul Romaniei sa intervina si sa solutioneze diferendul dintre LPF si ANAF.

"ANAF-ul se crede stat in stat. Dar exista un guvern in fata caruia trebuie sa raspunda pana la urma. Ei nu fac altceva decat sa incalce legile. In plus, ce facilitati au creat ei fotbalului ca sa vina sa ceara taxe si impozite acum?", a spus Dumitru Dragomir.

Dumitru Dragomir a precizat ca este decis sa nu permita inceperea sezonului 2009/2010 daca ANAF nu va renunta la ideea cresterii taxelor pentru cluburi. "Daca nu se va rezolva nimic, nu o sa inceapa campionatul. O sa le dam cate o minge celor de la ANAF sa joace ei fotal", a mai spus Dragomir.

Veniturile obtinute de persoanele cu care cluburile de fotbal au incheiat conventii civile, respectiv sportivii si personalul tehnic si administrativ, sunt de natura salariala si ar fi trebuit sa fie impozitate ca atare, potrivit Agentiei Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

"Activitatea prestata de persoanele cu care cluburile au incheiat conventii civile, respectiv sportivii profesionisti si personalul tehnic si administrativ, este o activitate dependenta, veniturile din aceasta activitate fiind in conformitate cu prevederile art. 55 din Legea 571/2003 (privind Codul Fiscal, n.r.) si pct. 67 din HG 44/2004 (prin care au fost aprobate normele de aplicare a Codului Fiscal, n.r.)venituri de natura salariala si ca urmare ar fi trebuit sa fie impozitate in consecinta", se arata intr-un comunicat al ANAF.

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca viitoarea editie de campionat a Ligii I va fi amanata pentru ca "finantele si ANAF fac abuzuri" si intentioneaza sa creasca taxele datorate de catre cluburi "de la 16% la 68%".

Potrivit ANAF, conventiile cu sportivii arata ca acestia nu deruleaza o activitate intamplatoare, conjuncturala, care sa poata fi considerata independenta, o conditie pentru incheierea unui parteneriat de acest fel.

ANAF arata ca inspectiile fiscale efectuate cluburile de fotbal in aceasta perioada au ca obiect verificarea modalitatii de calcul a impozitului pe venitul din salarii si a contributiilor sociale aferente.

Agentia a constatat ca unele cluburi au incheiat contracte de prestari servicii (conventii civile) cu persoane fizice pentru functii de electrician, contabil, sofer, director tehnic, director sportiv, precum si cu sportivi profesionisti, care detin licenta eliberata de Federatia Romana de Fotbal in conditiile Legii educatiei fizice si sportului.

Potrivit acestei legi, pana la 31 decembrie 2002 sportivii profesionisti trebuiau sa incheie cu cluburile la care erau legitimati contracte individuale de munca pe durata determinata. Ulterior, legea a fost modificata, astfel incat cluburile aveau posibilitatea de a incheia, incepand cu 1 ianuarie 2006, contracte individuale de munca sau conventii civile cu fotbalistii.

ANAF arata ca din analiza conventiilor civile reiese ca partile stabilesc de la inceput felul activitatii, timpul de lucru si locul desfasurarii activitatii, societatea se obliga sa puna la dispozitia sportivilor baza materiala, echipament, antrenori, specialisti, servicii medicale, iar aportul persoanelor in cauza consta doar in prestatia fizica sau capacitatea lor intelectuala, nu si in capital propriu.

Totodata, societatea suporta cheltuielile de deplasare in interesul serviciului ale persoanelor cu care sunt incheiate conventiile civile, cum ar fi indemnizatia de delegare - detasare in tara si in strainatate si alte cheltuieli de aceasta natura, acorda acestora prime sau alte prestatii, iar sportivul are obligatia, printre altele, de a participa la antrenamente, stagii de pregatire, cantonamente, jocuri oficiale si amicale.

"Incheierea conventiilor civile pentru prestarea unor activitati se realizeaza numai cu respectarea conditiilor universal valabile care stau la baza oricarei conventii, respectiv realizarea activitatii sa fie cu caracter ocazional, intamplator, conjunctural si uneori urgent, iar activitatea respectiva sa nu fie inscrisa in obiectul de activitate al clubului si nici prevazuta a se realiza prin posturile cuprinse in statul de functii al clubului", se precizeaza in comunicat.

Analiza conventiilor arata insa ca activitatea desfasurata de sportivi nu este una efectuata intamplator, conjunctural, si nu indeplineste criteriile stabilite de prevederile legale pentru a fi considerata o activitate independenta, mai arata ANAF.

Oficialii mai multor cluburi au criticat ANAF pe tema impozitarii veniturilor.

Astfel, directorul economic al FC Dinamo, Marian Albu, a declarat, luni, ca gruparile din Liga I intentioneaza sa dea in judecata ANAF pentru ca solicita taxe conform Codului Muncii, fara a lua in seama ordonanta care reglementeaza Legea Sportului.

Totodata, directorul general al clubului Otelul Galati, Marius Stan, a spus ca i se pare incredibil ca reprezentantii Guvernului incearca sa treaca peste criza economica prin intermediul sportului, apreciind ca prin cresterea impozitelor se incearca "omorarea" acestui domeniu.

La randul sau, finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat ca in cazul in care ANAF va pastra decizia de marire a cotei de impozitare a salariilor sportivilor de la 16% 68% tot sportul romanesc va fi falimentat.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!