"FALIMENT, COLAPS! Ma gandesc sa ma apuc de agricultura" AgriCULTURA dezastrului din fotbalul romanesc! Ce se va intampla in 2015

Banii sunt putini, brandurile pica pe capete, salariile sunt platite din 3 in luni, iar viitorul pare sumbru. Pentru ca Liga I indeparteaza oamenii de fotbal, o fosta legenda a Stelei se gandeste sa treaca la munca de camp.

Adrian Porumboiu ar putea sa nu mai fie singurul om din fotbal care investeste in agricultura. Gabi Balint a spus astazi, mai in gluma, mai in serios, ca se gandeste sa se implice in agricultura in viitorul apropiat.

"La anul vor disparea impresarii si vor aparea agentiile de avocatura care vor reprezenta jucatorii si antrenorii. E bine, din pacate nu stiu cat de mult vor functiona intr-un fotbal din ce in ce mai falimentar si care cred ca la anul se va apropia de colaps. Eu ma gandesc tot mai serios sa ma apuc de agricultura. Cu fotbalul, sincer, ma ingrijoreaza. Am spus de multe ori ca nu ne indreptam intr-o directie buna"

"Eu cred ca se va rezolva problema. Nu cred ca nu se va ajunge la o intelegere intre Steaua si Armata. Asa ar fi frumos, asa ar fi bine. Si-asa sunt atat de multe probleme. Nu vad de ce armata ar trebui sa mai vina cu inca una in plus. Probabil vrea bani, dar are si ea dreptate pana la urma. E dureros, dar sper sa se rezolve."

"Nu exista alt nume pentru Steaua. E un singur nume, cum e si pentru Dinamo, Rapid...", a spus Gabi Balint astazi.

Porumboiu, omul care si-a construit un imperiu in agricultura

Echipa „Romania, te iubesc!” l-a intalnit pe Adrian Porumboiu pe vremea cand recolta graul. Gonea pe campurile din nordul Vasluiului. Fostul arbitru si-a ridicat un imperiu din agricultura. Firma sa ocupa locul 2 in topul afacerilor cu cereale, o afacere evaluata la sute de milioane de euro. Pe aceste dealuri agricultura e transforamata intr-o adevarata industrie.

Pe timpul campaniei, Porumboiu face sute de kilometri in fiecare zi pentru a contrala tot ce misca. Anul acesta a obtinut peste 6 tone de greu la hectar. Spune ca e o productie buna in conditiile in care pe aceste dealuri nu s-a auzit niciodata de irigatii.

De cativa ani e ingrijorat insa de vanzarea terenurilor catre straini si e convins ca asta ca asta ne va costa scump intr-o buna zi. „Nimeni care discuta despre globalizare nu se gandeste intai la propriul stomac. Daca asta nu se face prin romani si capitalul autohton nu va fi prezent in acest domeniu consecintele peste ani vor fi dramatice. Dar acum nimeni nu vrea sa priveasca in esenta lor. Ce riscam? Enorm. Pentru ca urmatoarea batalie care va fi peste zece ani va fi pe mancare. Rezervele, resursele prezente acum pentru toate produsele agro-alimentare nu depasesc 5-6 ani. Imaginati-va sa ai 4 ani de calamitate”, spune Porumboiu.

Fostul arbitru a pus pe picioare o afacere cu circuit inchis intinsa pe toata Moldova. El produce cerelele in camp. El le vinde si le depoziteaza in silozuri proprii. Cu cerelea sustine si cele 3 ferme de animale pe care le detine. Totul este computerizat. Fiecare miscare a animalelor e monitorizata. De aici tot laptele ajunge in fabrica.

Spune cu amar ca statul nu sustine investitorul roman. Ii pune prea multe taxe si-l controleaza la sange, in vreme ce multinationalele sunt lasate in pace. In opinia sa, asta o sa duca la disparitia brandurilor romanesti care vor fi mancate de firmele mari venite de peste granita.

Adrian Porumboiu detine 3 mori si mai multe fabrici de paine. Asta ii ajuta afacerea pentru ca nu vinde direct cereale ci produse finite, care aduc plus valoare. In total, 3800 de oameni lucreaza in firmele sale. In sezon ajunge si la 5000 de angajati.

A luat pamant in arenda de la mii de oameni si le da pentru un hectar 600-700 de kilograme de grau. Dar ia subventie de la stat mai bine 7 milioane de euro pe an. Insuficient, spune Porumboiu, in comparatie cu Franta unde subventia sare de 400 de euro pentru hectar.
 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!