Fotbalul din spatele BLOCULUI ESTIC. Cum a ajuns Steaua sa fie data disparuta de una dintre cele mai mari publicatii din Europa
Agentia France Presse scrie despre disparitia cluburilor din fostul mare "Bloc Estic" al Europei. Anul acesta, Steaua si-a luat adio de la Europa, dupa ce a fost eliminata de Partizan, din Liga, si Rosenborg, din Europa League.
Intr-o analiza a actualului sezon din Champions League, Steaua este considerata drept unul dintre marile nume "date disparute" din Grupe in 2015, actuala formula a competitiei facand accesul mai departe extrem de dificil pentru cluburile din Olanda, Belgia si Europa de Est, pornind de la criteriul financiar.
"Prezenta cluburilor din fostul bloc sovietic in sferturi de finala era ceva obisnuit inainte de 1990, dar a devenit exceptia de la regula in secolul 21, cand doar doua echipe au atins sferturile: TSKA Moscova in 2010 si Sahtior Donetk in 2011. Cele doua mari disparute sunt Steaua Bucuresti si Steaua Rosie Belgrad, singurele formatii estice castigatoare ale Cupei Campionilor, in 1986, respectiv 1991. Steaua n-a mai fost in primele opt echipe din Europa din 1989, iar Steaua Rosie din 1992. Alt mare club din Est intrat intr-un con de umbra e Dinamo Kiev, dubla castigatoare a Cupei Cupelor, care a atins de sapte ori sferturile de finala in Cupa Campionilor intre 1973 si 1992, insa numai de doua ori in Liga Campionilor (sferturi in 1998, semifinala in 1999). Lipsa mijloacelor si plecarea tot mai timpurie a celor mai buni jucatori au slabit aceste trei cluburi si le-au impiedicat sa lupte cu marile forte ale continentului.", scrie France Presse, citat de Agerpres.
"Prapastia financiara dintre partea de vest si cea de est a Europei s-a regasit in ultimele tururi ale Ligii Campionilor. in afara de incursiunile punctuale ale lui Dinamo Kiev, TSKA Moscova si Sahtior, prezenta echipelor din Est in sferturi de finala a disparut dupa 1995 (Hajduk Split) si 1996 (Legia Varsovia si Spartak Moscova). Bulgarii de la TSKA Sofia (4 sferturi intre 1970 si 1992, niciunul dupa) si ungurii de la Ujpest (3, respectiv niciunul) tin de un alt secol."
"Cluburile olandeze si belgiene au disparut din top 8 european. Ajax Amsterdam a atins ultima oara sferturile de finala in 2003, iar PSV Eindhoven in 2007, dupa ce a jucat o semifinala in 2005. Jucatorii formati de Ajax sunt racolati rapid de cluburile mai bogate din Europa. Pe planul jocului, Johan Cruyff estimeaza ca esenta fotbalului olandez, faimosul "fotbal total", s-a diluat. "Ajax ignora principiile de baza", a acuzat el la mijlocul lui august. In Belgia, Anderlecht (castigatoare a doua Cupe ale Cupelor si a Cupei UEFA) a disparut complet din top 8 european dupa ce a fost o prezenta constanta (doua semifinale si doua sferturi in anii 80), simbol al declinului belgian."
"Fostul mare jucator belgian Enzo Scifo explica acum trei ani: "Cei mai buni jucatori evolueaza in strainatate, ceea ce saraceste campionatul, care totusi nu este usor, fiindca este fizic. Importanta banilor in fotbalul mondial este in defavoarea pietii noastre restranse. in anii 80 si 90, Belgia inca mai atragea jucatori straini foarte buni, mai ales olandezi. Azi nu mai e posibil"", mai noteaza sursa citata.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News