Cluburile care respectă această regulă vor fi recompensate cu o sumă impresionantă.
Gigi Becali anunță: ”O să iau un milion de la Federație!”
Gigi Becali a fost sancționat recent cu o amendă de 1.000 de euro după un derapaj la adresa arbitrilor din Superliga României, însă a dezvăluit că nu este supărat din cauza amenzii primite din partea Comisiei de Disciplină din cadrul FRF, mai ales că, după spusele patronului, FCSB trebuie să încaseze nu mai puțin de 1.2 milioane de euro din partea federalilor.
Motivul? Gigi Becali spune că FRF trebuie să îi plătească această sumă lui FCSB, deoarece roș-albaștrii au început fiecare meci cu cinci jucători români, iar celelalte echipe din Superligă nu au respectat regula 5+6.
”Dă-o încolo de amendă. Dacă era mai mult o contestam. Păi Federația de ce să mă deranjeze, pentru că Federația are să-mi dea mie aproape un milion, știi? Eu o să iau un milion de la Federație. (n.r. pentru jucătorii de la națională?) Nu. Lasă, plus ăia. Pentru regula 5+6.
Deci s-a dat regula aia, s-a dat lege 5+6. Adică joci cu 5 români în echipă, începi cu ei. Și dacă de exemplu sunt aproape 160 – 180.000 de euro pentru fiecare echipă. Echipele care n-au folosit regula 5-6 jucători români, ele nu primesc banii. Dacă de exemplu, din 16 echipe 8 n-au folosit, n-au respectat regula, înseamnă 8 ori 160, înseamnă 1.200.000 de euro aproape.
Iar 1.280.000 de euro ăia se dau la primele trei clasate împărțit. Dar primele trei clasate, ele dacă nu au respectat regula, au căzut. Numai noi am respectat regula asta din primele 3. Toți banii îi iau eu. Eu iau toți banii. Eu Becali. Să-i dea Dumnezeu sănătate”, a spus Gigi Becali, conform Fanatik.
Ce spunea Răzvan Burleanu despre regula 5+6
”S-a aprobat regula 5+6, care îşi propune să încurajeze creşterea numărului de jucători formaţi la nivel naţional, eligibili pentru naţionalele României, la nivelul primelor două eşaloane din ţara noastră. Aşa ne dorim să contribuim şi la creşterea bazei de selecţie printr-o conectare mai bună la diaspora. Regula 5+6 se aplică începând cu sezonul 2024-2025. Presupune ca pe durata unui joc să avem cel puţin 5 jucători formaţi la nivel naţional. Iar din vara anului 2025 numărul acestora va creşte la 6.
E important de menţionat că jucătorii formaţi în afara României, dar care sunt eligibili pentru naţionalele României, vor fi asimilaţi jucătorilor formaţi naţional. E un principiu pe care îl folosim azi în aplicarea regulii Under 21. Astfel ne dorim să contribuim la repatrierea copiilor români, care au plecat în străinătate. În acelaşi timp vrem să creştem competitivitatea academiilor din România.
Din păcate, atunci când ai un regulament, trebuie să ai şi sancţiuni. Spuneam ultima oară că vom folosi mecanismul plăţilor de solidaritate. În primă fază, sancţiunile vor fi doar de ordin financiar, deci nu vom aplica sancţiuni după modelul regulii U21.
Aşa încât ele vor fi legate exact de cuantumul plăţilor de solidaritate de la UEFA, dar şi de fondurile guvernamentale, dacă acestea se vor debloca. În acest an am avut o întâlnire cu premierul României. Aşa că suntem încrezători în ceea ce priveşte implicarea Guvernului României pentru a susţine cele mai importante academii din fotbalul românesc.
Ca o actualizare, plăţile de solidaritate de la UEFA se aplică tututor cluburilor din Liga I şi a II-a, care nu se califică în grupele cupelor europene şi care se situează în primele 20 de locuri în clasamentul academiilor de copii şi juniori. Azi, plăţile pentru 2024 sunt de aproximativ 2,5 milioane de euro. Ca exemplu, dacă un club ar trebui să încaseze 150.000 de euro şi nu respectă regula 5+6, banii vor fi opriţi. Din anul doi de implementare a regulii, sancţiunile se vor extinde şi asupra cluburilor din Liga I care nu se regăsesc în primele 20 de academii. Aşa că un club va trebui să plătească o amendă care va fi echivalentul sumei din plata de solidaritate de la UEFA. Banii strânşi din sancţiuni vor fi împărţiţi în mod egal de primele trei cluburi din clasamentul academiilor”, spunea Răzvan Burleanu.