In Romania, ca in Gabon: 74% din jucatori nu isi primesc salariile la timp! Strigatul de disperare al unui jucator: "9 luni din 12 fara bani!"
Campionatul Romaniei e campion la jucatori neplatiti!
Conform unui studiu publicat luni de FIFPRO, sindicatul mondial al fotbalistilor, 41 la suta dintre jucatorii profesionisti de pe planeta nu-si primesc salariile la timp, demontandu-se astfel ideea ca toti sunt platiti precum superstarurile milionare din marile campionate europene, informeaza AFP.
Studiul, realizat in colaborare cu Universitatea din Manchester si care se bazeaza pe marturia a aproximativ 14.000 de jucatori din 54 de tari si 87 de campionate din Europa, America si Africa, dezvaluie ca aceste intârzieri au fost inregistrate cel putin o data in ultimii doi ani pentru procentul mentionat.
"Este dreptul fundamental al oricarui angajat de a fi platit integral si la timpul potrivit. Faptul ca acest drept de baza nu mai este respectat in lumea fotbalului este inacceptabil", a precizat FIFPRO in comunicatul sau.
Sindicatul mondial a intentionat prin acest studiu, cel mai important de gen, sa puna in valoare conditiile de munca ale jucatorilor care evolueaza departe de proiectoarele celor mai prestigioase campionate, precum Premier League sau Liga spaniola si, mai ales, sa alerteze cluburile si instantele.
Conform FIFPRO, piata muncii de fotbal este divizata in trei grupe: prima, este elita celor cinci mari campionate europene (Anglia, Spania, Germania, Franta, Italia), beneficiind de cele mai bune remuneratii; a doua este cea a conditiilor "decente" in campionatele de al doilea rang (SUA, Australia, Scandinavia, ...), iar a treia, este majoritatea jucatorilor in situatia de "precaritate" ce evolueaza in special in Europa de Est, America latina sau in Africa.
Doar 2 la suta dintre jucatorii chestionati au o remuneratie anuala echivalenta sau mai mare de 720.000 de dolari (aproximativ 680.000 euro), in timp ce peste 45 la suta din jucatori câstiga mai putin de 1000 de dolari pe luna (945 euro) pe luna. Salariul net mediu se situeaza intre 1.000 si 2.000 de dolari (aproximativ 945 euro si 1.900 euro) pe luna.
In afara nivelului de remuneratie, studiul demonstreaza ca peste 29 la suta din persoanele chestionate au suferit "presiuni" pentru a fi transferate de la un club la altul sau nu au putut merge la destinatia aleasa.
Studiul mai demonstreaza ca 7 la suta din jucatorii chestionati au fost contactati pentru trucarea unui meci, cifra ajungand chiar ca 11 la suta pentru cei care au depasit 30 de ani. De asemenea, 9 la suta dintre jucatori au fost victime ale violentelor, 8 la suta ale discriminarii si 16 la suta au fost hartuiti.
Un fost jucator din Romania s-a plans in Guardian de faptul ca nu a fost platit de doua cluburi din ultimul an. "Am petrecut 12 luni la doua cluburi, unde nu am fost platit timp de 9 luni. La primul club mi-au spus ca nu mai au bani. In ianuarie am primit oferta de la alt club. Clubul meu mi-a zis ca pot sa plec doar daca renunt la trei luni de salarii neplatite.
Am acceptat, imi doream sa joc. Al doilea club a falimentat dupa 6 luni si n-am mai primit niciun ban. Parintii mei au platit pentru ghete, mancare si altele. Trebuiau sa aiba grija de ei, dar si de fratii mei gemeni", a povestit anonimul din Romania, acolo unde Guardian scrie ca 74% dintre jucatorii au intarzieri la salarii.
Romania e intre primele din lume la restantele salariale, in companie "selecta" cu Gabon, Bolivia, Tunisia, Camerun sau Maroc.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News