Incepe Liga 1: 10 lucruri de stiut inainte de startul noului sezon. CFR, FCSB, Craiova sau Dinamo? Cum s-au intarit

Incepe Liga 1: 10 lucruri de stiut inainte de startul noului sezon. CFR, FCSB, Craiova sau Dinamo? Cum s-au intarit Superliga

Vineri incepe cea de-a 101 editie a Ligii 1, al patrulea sezon de la introducerea sistemului cu play-off si play-out, care se va incheia pe 2 iunie 2019.

De Gabriel Chirea:

1. A fost o noua pauza de vara fara transferuri spectaculoase si fara sa se cheltuie sume mari de bani. Cele mai bune mutari par sa fi fost facute de CFR Cluj (Tambe, A. Radu, Males, Lang, De Luca) si Astra (Llullaku - golgheterul Ligii 1 in stagiunea 2016-2017, N. Rosu, Crisan, Boboc). Dinamo, Craiova si Viitorul au facut cateva achizitii de completare a loturilor, in timp ce Sepsi, Calarasi, Voluntari, Hermannstadt, Botosani si Iasi par sa fi mers pe cantitate, nu pe calitate. FCSB a cheltuit din nou cei mai multi bani, dupa ce i-a cumparat pe Olimpiu Morutan (700.000 euro + 20% dintr-un viitor transfer) si Kamer Qaka (400.000 euro + 15% dintr-un transfer ulterior), dar nu si-a acoperit posturile deficitare (portar, fundas central, atacant), patronul anuntand ca va mai face un efort financiar doar daca echipa ajunge in grupele Europa League.

2. Desi a avut o noua perioada dezamagitoare de "mercato" si a reusit sa ii aduca gratis doar pe Mircea Axente (31 ani), Sergiu Popovici (25 ani) si Deian Sorescu (20 ani), Dinamo va propune un lot foarte interesant pentru aceasta editie de Liga 1. Aproape jumatate dintre fotbalistii aflati, in perioada de pregatire, sub comanda lui Florin Bratu sunt eligibili pentru selectia la echipa nationala de tineret si se incadreaza astfel in regula U21 a FRF (Esanu, Dima, Sorescu, Tircoveanu, Ciobotariu, Olteanu, Dudea, R. Grigore, Neicutescu, Moldoveanu, Ehrmann, I. Gheorghe, L. Gheorghe). Va un sezon fie de mari realizari, fie de noi dezamagiri pentru Dinamo, dar macar acum chiar se poate vorbi de "New Dinamo".

3. Nicolae Dica tocmai si-a luat licenta PRO UEFA si va putea ocupa in mod oficial postul de antrenor principal al FCSB-ului, el fiind pana acum trecut in acte ca "secund". O alta realizare a lui "Nic" in aceasta pauza competitionala este ca si-a "periat" lotul de fotbalistii despre care s-a spus fie ca ii stirbeau autoritatea (Stancioiu, Alibec, Budescu, Gaman), fie ca nu se aflau in gratiile sale sau ale conducerii (Achim, Larie, A. Jorge, Mihalcea, Amorim, Simion, Enceanu, Aldea). Daca in sezonul trecut s-a spus ca interventiile patronului Gigi Becali au dus la pierderea campionatului, in aceasta editie exista putine scuze pentru tehnician, daca se va rata al patrulea titlu consecutiv in Liga 1.

4. CFR Cluj si-a schimbat antrenorul, iar Edi Iordanescu pare o varianta upgradata a lui Dan Petrescu, care a fost criticat vehement in sezonul trecut din cauza tacticii ultradefensive, comportamentului de pe marginea terenului, stilului autoritar in relatia cu jucatorii si colaboratorii, nefructificarii intregului potential al lotului avut la dispozitie si adjudecarii titlului cu mari emotii, desi opozitia FCSB-ului a fost mai degraba inconsistenta. Asteptarile clujenilor sunt foarte mari pentru sezonul care incepe, incluzand pretentii la un nou titlu de campioana si la calificarea in grupele Ligii Campionilor, din moment ce se considera ca s-au adus imbunatatiri la nivelul bancii tehnice, iar lotul din sezonul trecut a fost intarit cu cativa jucatori valorosi si cu experienta. Iar victoria impotriva Craiovei din Supercupa, chiar pe terenul rivalei, pare sa anunte un nou sezon excelent.

5. "Profesorul" Cristi Pustai a fost concediat inexplicabil de Gaz Metan Medias la finalul sezonului trecut, desi antrenorul reusise sa inchege un lot decent pentru partea secunda a campionatului si a salvat clubul sibian de la o retrogradare ce parea inevitabila la inceputul anului 2018, terminand stagiunea pe pozitia a 4-a in play-out. Pustai a fost inlocuit cu Mihai Teja si i s-a propus un post onorific in conducere, pe care probabil nu il va accepta. Mediesenii l-au pierdut si pe golgheterul Mario Rondon (32 ani / 18 meciuri si 9 goluri in jumatate de sezon in tricoul Gazului), care a semnat cu Shijiazhuang Ever Bright (Liga 2 din China). Se anunta un nou sezon dificil pentru ardeleni, mai ales ca noul antrenor nu a rupt gura targului la ultimele sale echipe (Dinamo, "U" Cluj, Pandurii) si trebuie sa inlocuiasca un tehnician a carui activitate se confunda cu cea mai buna perioada din istoria clubului mediesan.

6. Dunarea Calarasi si FC Hermannstadt au promovat pentru prima data in Liga 1, iar cele doua cluburi au niste antrenori ambitiosi si subapreciati. Alexandru Pelici a mai promovat pana acum cu Unirea Alba Iulia si Vointa Sibiu, fiind si finalist al Cupei Romaniei in 2018, in timp ce Dan Alexa le-a mai dus in prima divizie pe ACS Poli Timisoara si Rapid si a salvat-o miraculos pe Concordia Chiajna de la retrogradare. Un proiect interesant se anunta si la FC Voluntari, dupa salvarea cu emotii de la retrogradare in urma barajului cu Chindia Targoviste, dar oficialii clubului s-au luat la cearta inca din pregatiri, ei impartindu-se in doua tabere (managerul Ioan Andone - o parte dintre jucatori, cu veteranii Lazar si Cernat in frunte - Todoran, antrenorul echipei secunde vs. presedintele Florentin Dumitru - antrenorii Daniel Oprita si Iulian Miu - oficialul Gabi Popescu), dupa o bataie intre jucatorii Costin Lazar si Adelin Parcalabu.

7. CSU Craiova a pierdut jucatori importanti in aceasta vara si i-a inregimentat doar pe portarul Pigliacelli si pe mijlocasul Cicaldau. Oltenii s-au despartit de Alexandru Baluta (Slavia Praga / 3 milioane euro), Vladimir Screciu (Genk / 2 milioane euro), Gustavo (Liaoning Whowin / 800.000 euro), Apostol Popov, Mihai Roman, plus portarii Miodrag Mitrovic si Nicolae Calancea. Daca nu vor mai face alte transferuri in perioada urmatoare, este greu de crezut ca "alb-albastrii" vor putea repeta performanta din sezonul trecut (castigarea Cupei Romaniei si locul 3 in Liga 1) si ca vor putea duce o campanie eficienta si pe frontul european.

8. Pe bancile echipelor din Liga 1 nu mai exista "dinozauri", cel putin in acest inceput de sezon. Media de varsta actuala a antrenorilor este de 42,7 ani. Cel mai tanar antrenor este Daniel Oprita, veteranul este Gica Hagi, iar 5 tehnicieni au varste sub 40 de ani. Media in acest inceput de sezon este putin mai mare decat cea din sezonul 2012-2013 (41,1 ani), dar mult mai buna decat cea din editia 2014-2015 (53,7 ani). Cei 14 antrenori sunt: Edward Iordanescu (CFR Cluj / 40 ani si 1 luna), Nicolae Dica (FCSB / 38 ani si 2 luni), Devis Mangia (CSU Craiova / 44 ani si 1 luna), Gheorghe Hagi (Viitorul / 53 ani si 5 luni), Marius Maldarasanu (Astra / 43 ani si 3 luni), Flavius Stoican (Poli Iasi / 41 ani si 8 luni), Florin Bratu (Dinamo / 38 ani si 6 luni), Costel Enache (FC Botosani / 45 ani si 4 luni), Eugen Neagoe (Sepsi / 50 ani si 11 luni), Mihai Teja (Gaz Metan Medias / 39 ani si 10 luni), Ionut Badea (Concordia Chiajna / 42 ani si 9 luni), Daniel Oprita (FC Voluntari / 36 ani si 11 luni), Dan Alexa (Dunarea Calarasi / 38 ani si 10 luni) si Alexandru Pelici (FC Hermannstadt / 44 ani si 6 luni),

9. Conducerea lui Sepsi Sf. Gheorghe si staff-ul tehnic al lui Eugen Neagoe vor ca echipa din Covasna sa atace play-off-ul in acest sezon si, de ce nu, un loc de cupe europene, considerand ca au la dispozitie un lot mai bun decat in editia precedenta a Ligii 1, iar "ros-albii" pot specula si avantajul terenului propriu inca din sezonul regulat. Clubul a devenit una dintre surprizele placute ale sezonului trecut, dupa ce a terminat campionat pe locul 9 (locul 3 din play-out), desi la finalul sezonului regulat se afla pe pozitia a 12-a, cu doar 19 puncte acumulate in 26 de etape.

10. Sa nu ne facem iluzii ca sa nu avem deziluzii. Va fi un an extrem de greu pentru echipele romanesti in cupele europene, existand riscul ca niciuna sa nu ajunga in grupele acestor competitii, din cauza adversarilor dificili intalniti pe drum si a numeroaselor tururi pe care trebuie sa le dispute. Romania va fi reprezentata de 4 echipe in sezonul viitor al cupelor europene: CFR Cluj, FCSB, CSU Craiova si FC Viitorul.

CFR Cluj, campioana Romaniei, va evolua in editia viitoare a Ligii Campionilor si va infrunta in turul al doilea preliminar al competitiei pe Malmo FF, campioana Suediei. Dubla mansa va avea loc la 24 iulie, la Cluj-Napoca, turul, respectiv 31 iulie sau 1 august, la Malmo, returul. FCSB, echipa clasata pe locul al doilea in Liga I, va evolua in turul al doilea preliminar al Europa League, unde va da piept cu Rudar Velenje, care a terminat sezonul trecut pe locul 4 in campionatul Sloveniei. Vicecampioana va juca meciul tur pe 26 iulie, iar returul pe 2 august. CSU Craiova, formatia de pe locul al treilea al Ligii I si castigatoarea Cupei Romaniei, va juca in turul al treilea preliminar al Europa League. Oltenii vor juca meciul tur pe 9 august, iar returul pe 16 august, dar echipa lui Devis Mangia mai trebuie sa astepte pana sa-si afle adversarul. FC Viitorul, formatia clasata pe locul al patrulea in Liga I, a intrat inca din primul tur preliminar al Europa League. Dobrogenii au jucat deja meciul tur cu Racing FC Union Letzebuerg, din Luxemburg, castigat cu 2-0. Returul se va juca pe 19 iulie, de la ora 18.00, pe stadionul din Ovidiu. In cazul calificarii, echipa lui Hagi se va duela in turul secund al preliminariilor cu Vitesse Arnhem, echipa care a terminat pe locul 6 in sezonul 2017-2018 din Olanda si a jucat anul trecut in grupele Europa League.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!