Incredibila PENALiga 1! Puscarie de fotbal in Romania! Cum arata campionatul Romaniei in fata GRATIILOR

Incredibila PENALiga 1! Puscarie de fotbal in Romania! Cum arata campionatul Romaniei in fata GRATIILOR Superliga

Traim sarbatoarea fotbalului: UEFA Euro 2018 se vede INTEGRAL in direct la PRO X de pe 30 ianuarie!

Gabriel Chirea / [email protected]

Ca sa ne facem o ideea concludenta despre "aristocratia" Ligii 1, despre cei care detin si conduc cluburile din primul esalon si expertiza pe care ei o aduc fotbalului romanesc, trebuie cautate si interactiunile pe care patronii, presedintii si managerii, oamenii care gestioneaza bugete si alcatuiesc strategiile sportive si financiare, le-au avut cu justitia. Si nu sunt putine...

CFR CLUJ

Arpad Paszkany, fostul patron, despre care multa lume crede ca inca se afla la conducerea din umbra a clubului, a fost, incepand de la sfarsitul anilor ’90, in centrul unor controverse. In primavara lui 2007, presedintele de atunci al Romaniei, Traian Basescu, i-a remis in mod public Laurei Codruta Kovesi un memoriu primit din partea "unui cetatean clujean". Ulterior, s-a dovedit ca "cetateanul clujean" era Paszkany, ale carui firme cotizasera la campania electorala a partidului lui Basescu si care era urmarit penal in acel moment pentru instigare la santaj si sprijinire de grup infractional in Dosarul "Gazeta". Paszkany a fost trimis in judecata, in iulie 2009, in urma unei plangeri facute de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu. Procurorii l-au acuzat de santaj asupra lui Dascalu si sprijinirea unui grup infractional organizat, respectiv conducerea trustului de presa "Gazeta", prin care s-ar  fi desfasurat santajul. In mai 2012, el a fost achitat definitiv de catre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce procurorii DIICOT au declarat recurs la sentinta de la Cluj. Abia in 2017, dupa 10 ani in care dosarul a fost pe rol, Curtea de Apel Galati a decis achitarea tuturor celorlalti inculpati.

 Serviciul Teritorial Cluj a dispus, in mai 2016, punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui Arpad Paszkany, actionar majoritar la CFR Cluj, si Iuliu Muresan, presedintele clubului, pentru constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani, toate in forma continuata. Procurorii sustin ca, in perioada 2008 - 2013, persoane din cadrul societatii comerciale care detine actiunile clubului de fotbal, cu atributii de gestiune sau administrare a banilor clubului, si-au insusit o suma totala de 10 milioane euro din patrimoniul acestuia. Muresan a avut calitatea de administrator al clubului, iar faptele retinute in sarcina acestuia l-au avut ca principal beneficiar pe Paszkany, sustin procurorii. Conform DIICOT, activitatea infractionala a fost savarsită prin intermediul mai multor firme off-shore din Cipru si din Seychelles, controlate faptic de Paszkany.

Marian Bagacean, noul patron din acte al clujenilior, ar fi, potrivit informatiilor furnizate de actualdecluj.ro, doar "un contabil al omului de afaceri Ioan Varga, un afacerist clujean si partener de afaceri cu Arpad Paszkany, iar in spatele lui Varga s-ar afla un cetatean neamt, Abris Lelbach, un magnat cu afaceri in energie, industrie si minerit. Lelbach are de asemenea afaceri cu Arpad Paszkany, iar Paszkany se afla si acum in spatele intregii afaceri CFR".

FCSB

Patronul Gigi Becali a stat la puscarie in perioada 20 mai 2013-3 aprilie 2015, la penitenciarele Jilava si Poarta Alba, dupa ce a fost condamnat definitiv, de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Potrivit procurorilor, in perioada 1996-1999, MApN a efectuat doua schimburi de terenuri in zona Voluntari (fosta Ferma Rosia) cu Gigi Becali, suprafata totala cedata acestuia fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, statul roman fiind prejudiciat cu suma totala de 892.758 de dolari. A fost a treia condamnare, dupa cea la trei ani de inchisoare cu suspendare in dosarul privind sechestrarea de persoane si cea la trei ani de inchisoare cu executare in Dosarul "Valiza". Latifundiarul a mai fost cercetat pentru inselaciune si abuz in serviciu intr-un dosar privind Avicola Iasi. In mai 2013, Becali, pe atunci deputat, a fost oprit de politisti pe Aeroportul "Henri Coanda", de unde voia sa fuga in Israel, tara cu care Romania nu are acord de extradare. Dupa eliberarea conditionata, patronul FCSB-ului a recunoscut ca nu el este autorul cartilor "Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei", "Becali si politica", "Becali si Steaua", "Muntele Athos - patria ortodoxiei", si ca a profitat de o "portita" din lege pentru a scapa de la Poarta Alba, primind pentru fiecare o reducere a pedepsei de 30 de zile.

Mihai Stoica, managerul sportiv al clubului, a fost si el condamnat in Dosarul "Transferurilor", alaturi de alti conducatori din fotbalul romanesc, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, dupa ce procurorii au reusit sa aduca probe concludente ca in urma transferului fotbalistului Iulian Arhire, de la Otelul Galati la Pohang Steelers, diferenta dintre ce s-a platit si ce s-a inregistrat in evidenta clubului a fost de 550.000 de dolari. In februarie 2016, dupa 713 zile petrecute in inchisoare si dupa 4 carti considerate lucrari stiintifice de Administratia Nationala a Penitenciarelor ("Ultimii 11", "Competitia", "FIFA World Cup - Brazilia. Statistici, Analize. Concluzii" si "UEFA Europa League. In cautarea identitatii"), Stoica a fost eliberat conditionat de judecatorii Tribunalului Ilfov, dar inca isi ispaseste "pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor constand in calitatea de reprezentant al unui club de fotbal" pe o durata de doi ani dupa expirarea pedepsei initiale.

CSU CRAIOVA

Misteriosul patron Mihai Rotaru, supranumit si "Regele retrocedarilor", este anchetat de DNA in mai multe dosare.

La sfârsitul anului 2015, DNA a inceput urmarirea penala si a cerut arestarea preventiva a omului de afaceri, pentru cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu. Anchetatorii sustineau ca, in iunie 2010, functionarii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor au aprobat ilegal raportul de evaluare intocmit de evaluatorul ANEVAR, prin care un teren de 61.875 mp situat in Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, "suma acordata drept despagubire inculpatului Rotaru Mihai. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei". Rotaru cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, in noiembrie 2009, cu suma de 750.000 euro, dupa ce mostenitorul de drept incercase timp de opt ani si nu reusise sa obtina proprietatile revendicate. Ulterior, DNA a extins cercetarile si impotriva deputatilor PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, pentru trafic de influenta, abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu. Conform informatiilor din ancheta, Rotaru ar fi acuzat ca i-a dat mita 600.000 de euro lui Oltean pentru a interveni la ANRP in favoarea sa. Asociatul sau, atat de la CSU Craiova, cat si din alte afaceri din domeniul agriculturii, Adrian Andrici, a obtinut, la randul sau, despagubiri de la ANRP, in aceeasi perioada.

In februarie 2017, Rotaru a fost pus sub invinuire pentru complicitate la abuz in serviciu, alaturi de alte 11 persoane, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, evaluatori si cesionari ai drepturilor litigioase, existand suspiciuni potrivit carora acesta ar fi fost unul dintre beneficiarii unor supraevaluari a trei terenuri din Bistrita. Prejudiciul in acesta caz este estimat la 17 de milioane de euro.

ASTRA GIURGIU

Patronul Ioan Niculae a fost trimis in judecata, in ianuarie 2012, in Dosarul "Mita la PSD" pentru ca ar fi finantat ilegal campania electorala a lui Mircea Geoana pentru alegerile prezidentiale din 2009 cu un milion de euro si a fost condamnat, in aprilie 2015, la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare. Omul de afaceri a acceptat sa dea banii, insa ar fi pus o conditie: sa poata influenta decizia alegerii ministrilor economiei si a sefilor Romgaz si Transgaz, spun procurorii, pentru a obtine gaze ieftine pentru firmele sale. Niculae a ispasit doar o treime din condamnare, fiind lasat in libertate dupa trei cereri de eliberare conditionata si dupa ce Comisia de Eliberare din Penitenciarul Gaesti a certificat ca a fost un "detinut-model" si ca ar fi luat parte la mai multe activitati (a scris cinci carti si a participat la activitati recreative si fotbalistice).

Dupa sapte ani de ancheta, in iunie 2017, patronul Astrei, fostul ministru Adriean Videan si alte 40 de persoane cu functii de conducere in cadrul Societatii Nationale Romgaz au fost trimisi in judecata pentru vanzarea de gaze naturale la pret preferential catre firmele lui Ioan Niculae, reducerea ilegala fiind estimata la 94 de milioane de dolari. Procurorii DIICOT au cerut si urmarirea penala a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, care era acuzat de aceleasi fapte ca si Adriean Videanu, dar acesta nu a fost pus sub acuzare pentru ca Parlamentul a refuzat sa-i ridice imunitatea de doua ori - in octombrie 2013 si februarie 2015.

Presedintele Consiliului Director de la Astra, Petre Buduru, fost colonel si presedinte la Farul si Dinamo, a fost arestat preventiv in Dosarul "Tigareta II". In aprilie 1998, doua ziare au primit informatia ca dintr-un avion ucrainean IL-76 au fost descarcate 4.275 de baxuri de tigari de contrabanda, pe Aeroportul Militar Otopeni. Buduru a fost acuzat ca a platit transportul de tigari Assos, motiv pentru care a fost retinut in arestul IGP. El a fost anchetat si pentru emiterea unor legitimatii false, dar si pentru eliberarea a patru pasapoarte pe baza unor documente false, mentionand in fals ca ar fi vorba de salariati ai clubului Dinamo. De fapt, se credea ca actele fusesera folosite de presupusi oameni de legatura in contrabada cu tigari. In 1998, procurorii militari au trimis in judecata 19 persoane, iar Curtea Suprema de Justitie i-a condamnat pentru contrabanda internationala cu tigari, in februarie 2001, printr-o sentinta definitiva, pe 15 dintre cei implicati, la pedepse cuprinse intre 3 si 15 ani de inchisoare, alti doi au fost achitati, iar unul a primit o pedeapsa cu suspendare. Buduru a primit "Neinceperea Urmaririi Penale".

FC BOTOSANI

In decembrie 2017, procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Suceava au decis sa puna sechestru pe firma Elsaco Electronic, detinuta de Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botosani, dar si pe bunurile a doi angajati (managerul de proiect si seful de santier) de la lucrarile care s-au ocupat de reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului Botosani. Aceasta lucrare a fost una dintre cele mai banoase contracte publice licitate, vreodata, in orasul din nordul Moldovei. Valoarea proiectului s-a ridicat la peste 155 milioane lei, din care 77,8 milioane din fonduri europene. Lucrarile au fost executate de un consortiu de firme condus de Elsaco, care s-a prezentat la licitatie fara contracandidati. Concret, ancheta vizeaza un contract de mentenanta incheiat in 2011 cu Modern Calor pentru doua motoare termice instalate la societatea de termoficare, iar prejudiciul calculat de procurori s-ar ridica la 800.000 de lei. Iftime a negat acuzatiile si sustine ca-i va sprijini pe cei doi angajati ai sai. Conform site-ului oficial, Elsaco "se afla in randul primilor trei mari furnizori de servicii complete pentru consultanta, proiectare, executie lucrari si exploatare pentru instalatii termoenergetice de orice tip din Romania" si, incepand cu anul 2005, compania s-a implicat activ in sustinerea fotbalului local, fiind proprietarul si finantatorul clubului FC Botosani. Nu exista informatii ca Iftime ar fi fost protagonistul vreunei actiuni penale deschise pe numele sau.

Presedintele clubului FC Botosani, Cornel Sfaiter, fost membru in Comitetul Executiv al FRF, a fost pus sub acuzare pentru abuz in serviciu, alaturi de Mircea Sandu, Mitica Dragomir si ceilalti membri din CEx. al FRF, cu privire la votul sau in cazul dezafilierii FCU Craiova. Ulterior, in 2016, membrii Comitetului Executiv au fost achitati. Presa din Moldova anunta, in iulie 2017, ca procurorii DNA au demarat o ancheta, care vizeaza infractiuni de dare si luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu ale angajatilor Directiei Regionale Generale a Finantelor Publice (DRGFP) Iasi, si au ridicat acte de la mai multe firme din zona (jud. Iasi, Botosani si Neamt), printre care si SC. Prodalcom SA si SC Prodalcom Distribution SA, care se ocupa de producerea si comercializarea alcoolului si apartin omului de afaceri Cornel Sfaiter.

VIITORUL

Gica Hagi nu are niciun dosar penal si nu a fost chemat niciodata la DNA. Cu toate acestea, in noiembrie 2014, presa sesiza ca clubul Viitorul Constanta ar fi primit 800.000 de euro din partea lui Nicusor Constantinescu, in perioada in care acesta era presedintele Consiliului Judetean Constanta. Constantinescu era cercetat in trei dosare si ar fi dezvaluit o posibila sponsorizare ilegala data echipei lui Hagi. De asemenea, nu au fost elucidate pe deplin implicatiile juridice ale relatiilor financiare dintre clubul lui Hagi si circuitul off-shore din Cipru sau Malta, dezvaluite in urma anchetei Football Leaks.

DINAMO

In decembrie 2017, Ionut Negoita s-a prezentat la Parchetul Bucuresti, acolo unde a fost audiat de procurori dupa ce a fost acuzat de bancruta frauduloasa. In perioada 2014-2016, atunci cand Dinamo s-a aflat in insolventa, el ar fi ascuns active in valoare de 18 milioane de lei, care nu au fost cuprinse in planul de reorganizare, fiind prejudiciati creditorii societatii. De asemenea, anchetatorii investigheaza si modul in care Negoita, actionarul majoritar al societatii, a ajuns principalul creditor inscris la masa credala, putand decide ca datoriile sa fie reduse la minimum legal, prin renuntarea la un procent foarte mare din datoriile pe care Dinamo le avea catre el si firmele sale, iar ceilalti creditori au fost obligati sa faca acelasi lucru. In aceste actiuni ar fi fost implicati administratorul special si administratorul judiciar al clubului. Statul roman, care era creditor in acest proces cu 5,5 milioane de euro, a recuperat, conform planului de distribuiri, numai 5,93%, adica, 325.000 de euro. In cazul in care va fi gasit vinovat, patronul lui Dinamo risca o pedeapsa cuprinsa intre 6 luni si 5 ani de inchisoare.

De asemenea, in septembrie 2016, ofiterii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice si ai Directiei de Investigatii Criminale si procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti au efectuat perchezitii la un birou al unei firme din cadrul Rin Group, detinut de fratii Ionut si Robert  Negoita, cu privire la savarsirea infractiunilor de efectuare de rambursari ilegale de TVA si de evaziune fiscala, comise prin intermediul unor societati din domeniul constructiei de ansambluri rezidentiale si hoteluri. Prejudiciul estimat este de peste 5.000.000 de euro.

CSM IASI

In iunie 2017, primarul Mihai Chirica a depus, in calitate de martor, apoi de inculpat, mai multe declaratii scrise la sediul DNA, care vizeaza achizitionarea unor masini Skoda, in 2013, de catre primarie, in perioada in care el era viceprimar, iar primar era Gheorghe Nichita. "Car dupa mine un pachet de scheleti, pe care il duc in spate din perioada trecuta", declara atunci primarul Chirica. Surse din randul anchetatorilor afirma ca Primaria Iasi nu avea dreptul sa achizitioneze cele patru masini si ca, desi au fost luate pentru dotarea Politiei Locale, aceasta institutie nu le-a folosit niciodata. Ele au fost folosite de conducerea Primariei, iar una dintre masini chiar ar fi ajuns la Adina Samson, fosta amanta a primarului Iasiului din perioada respectiva, Gheorghe Nichita. Lui Chirica i s-a instituit sechestru asigurator pe bunurile personale.

ACS POLI TIMISOARA

In februarie 2017, dupa o sesizare a Corpului de control al Guvernului, actualul primar al Timisoarei, Nicolae Robu, dar si fostul edil, Gheorghe Ciuhandu, au fost chemati la DNA, unde li s-a comunicat ca au fost pusi sub acuzare pentru abuz in serviciu intr-un dosar legat de vanzarea ilegala a aproape 1.000 de imobile nationalizate din municipiu. In perioada 1996 - 2015, mai multi functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara, si-au incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 si au deposedat statul roman de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, producand un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului. Tranzactiile s-au efectuat timp de aproape 20 de ani si cele mai multe imobile au fost vandute in mandatul lui Gheorghe Ciuhandu.

In septembrie 2015, Robu a fost audiat de Serviciul de Investigare a Fraudelor intr-un dosar in care se ancheta modul in care s-a realizat receptionarea proiectului Incuboxx realizat din fonduri europene. Potrivit presei locale, anchetatorii voiau sa stabileasca de ce a fost semnat procesul de receptie a lucrarilor in conditiile in care instalatia de racire a cladirii de sticla nu functiona.

In septembrie 2017, primarul Timisoarei a fost vizat de o ancheta a Politiei, pentru ucidere din culpa, dupa ce poarta de intrare in municipiul Timisoara, dinspre Lugoj, a fost afectata de vantul puternic si s-a prabusit peste o masina in care se afla un tanar de 24 de ani, care a decedat pe loc. Poarta de la intrarea in oras fusese renovata de Primaria Timisoara in vara anului 2015, in urma unei lucrari care a costat peste 50.000 de euro.

FC VOLUNTARI

Prima vizita a procurorilor DNA in Voluntari a fost in 2009, cand se anunta o ancheta pentru fals intelectual in forma continuata. Primarul Florentin Pandele, impreuna cu secretarul Primariei si arhitectul sef ar fi eliberat, in fals, in 2007, autorizatia de construire pentru un ansamblul rezidential, confirmand in mod nereal in continutul acestui act administrativ ca sunt indeplinite conditiile cerute de lege, sustineau procurorii.

In 2014, anchetatorii au cercetat contracte fictive incheiate de primarie cu firme de proiectare pentru lucrari finantate din fonduri europene, intr-un dosar in care se faceau cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, cu un prejudiciu de doua milioane de euro.

In august 2016, deputatul Florin Secara a aflat ca cineva a depus prin posta, in numele sau, la DNA, un denunt ce-l viza pe primarul din Voluntari, Florin Pandele, care era acuzat de fapte de coruptie si de implicarea in afaceri imobiliare ilegale. Ajuns la DNA, deputatul a vazut ca scrisul din denunt nu ii apartine si a dat o declaratie in acest sens, iar procurorii urmau sa afle cine a facut denuntul si daca afirmatiile din acea sesizare sunt sau nu sustinute si Pandele poate fi pus sub acuzare.

In noiembrie 2016, pe numele primarului Pandele s-a deschis dosar penal pentru loviri si alte violenţe, dupa ce l-ar fi amenintat si agresat pe un cetatean care voia sa ii ceara socoteala sotiei sale, Gabriela Firea, primarul Capitalei, in privinta traficului infernal din Bucuresti.

De altfel, edilul a devenit cunoscut dupa ce fostul presedinte Traian Basescu i-a transmis Gabrielei Firea ca "mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului, ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa daca nu e atenta, inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele".

CONCORDIA CHIAJNA

In aprilie 2016, politistii IPJ Ilfov l-au ridicat pe primarul Mircea Minea si l-au dus cu masina la sediul Parchetului, pentru audieri, dupa ce s-au desfasurat sase perchezitii la Primaria Chiajna, la clubul sportiv Concordia Chiajna si la domiciliile a patru persoane, intr-un dosar in care se suspecta un prejudiciu de 35 de milioane de lei. Primarul din Chiajna era banuit ca, intre 2011-2015,  s-ar fi folosit de bani din primarie pentru a sponsoriza echipa de fotbal sau pentru diverse cheltuieli.

Cu o luna mai devreme, presa dezvaluia ca afaceristul Lucian Coltea, care fusese arestat preventiv intre timp, i-a cerut deputatului Cristian Rizea sa intervina pe langa directorul RA-APPS si pe langa primarul comunei Chiajna, Mircea Minea, pentru a pierde deliberat un proces, in incercarea de a beneficia de urgentarea procedurilor de retrocedare a doua terenuri in valoare de 6 milioane de euro.

De asemenea, Primarul Mircea Minea mai este cercetat intr-un alt dosar penal, la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea, pentru abuz in serviciu, dupa ce ar fi  intrat cu forta pe terenul unui localnic in vederea unor modificari urbanistice. De-a lungul vremii, mai multe anchete jurnalistice au prezentat amanuntit modul controversat in care Primaria Chiajna si Minea, primar al acestei comune timp de sase mandate, s-ar fi ocupat de retrocedarea terenurile din zona. 

GAZ METAN MEDIAS

In octombrie 2016, presedintele Ioan Marginean era audiat, inculpat si pus sub control judiciar dupa ce DIICOT s-a sesizat din oficiu cu privire la existenta in cadrul clubului "U" Cluj a unui grup infractional organizat ce a actionat in vederea delapidarii acestuia. In perioada mai-septembrie 2012, mai multe persoane din conducere au actionat in scopul obtinerii unor beneficii financiare substantiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui numar de 15 fotbalisti catre Petrolul Ploiesti (Mircea Bornescu, Sebastian Achim, Ioan Neag, Gaston Mendy, George Galamaz, Lukasz Szukala, Constantin Grecu, Dorinel Popa, Ovidiu Hoban, Laurentiu Marinescu, Adrian Cristea, Marian Cristescu, Nwakaeme Tony, Vlad Morar si Gheorghe Grozav), inregistrandu-se un prejudiciu de aproximativ 10,95 milioane euro (45.225.000 lei). Pe langa Ioan Marginean, care este acuzat ca ar fi incercat sa convinga jucatorii sa plece gratuit, amenintandu-i ca nu-si vor primi salariile, ceilalti inculpati sunt Florian Walter (fost patron la "U" Cluj si Petrolul), care ar fi condus grupul infractional, Daniel Capra (ultimul patron de la Petrolul), care s-ar fi implicat pentru a convinge persoane din club sa accepte transferurile, si Marius Nicolae (manager la Petrolul).

In 2014, Guvernul Romaniei, ca urmare a rezultatului anchetei facute de Corpul de Control al primului-ministru, si Agentia Nationala de Integritate (ANI), in 2016, au sesizat DNA-ul in privinta modului in care SNTG Transgaz SA Medias si directorul general Ioan Rusu au decis sponsorizarea clubului Gaz Metan Medias. Potrivit sintezei raportului, in perioada 1 ianuarie 2009 - 30 iunie 2013, Transgaz a derulat un numar de 294 de contracte de sponsorizare, in valoare totala de 18.512.706,15 lei. Dinte aceste sponsorizari, suma de 13.085.350 de lei, adica 70,68 % din valoarea totala a contractelor de sponsorizare incheiate, a fost acordata pentru sustinerea unor activitati sportive desfasurate de clubul mediesean. Acordarea acestor sponsorizari a avut drept consecinta diminuarea profitului net al companiei, care se repartizeaza actionarilor sub forma dividendelor, adica si a statului roman, principal actionar la Transgaz.

De asemenea, Corin Cindrea, directorul general provizoriu al Romgaz Medias si fostul presedinte al clubului de fotbal si presedintele Consiliului Director, este urmarit penal, din decembrie 2011, in dosarul "Gaze ieftine pentru Ioan Niculae". DNA il acuza pe Cindrea, alaturi de alti angajati ai Romgaz si din Ministerul Economiei, de complot si subminare a economiei nationale, pentru ca ar fi facilitat livrarea de gaze naturale la preturi subevaluate catre InterAgro, companie controlata de Ioan Niculae, aducand un prejudiciu de peste 500 de milioane de lei societatii Romgaz.

SEPSI SF. GHEORGHE

Patronul Laszlo Dioszegi este proprietar uneia dintre cele mai mari si apreciate brutarii din Transilvania. Nu am gasit informatii ca ar fi anchetat in vreun dosar penal.

JUVENTUS

Mare comandor al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din Romania si patron de cor, Ilie Ciuclea este supranumit "Regele Gunoaielor" sau "Agnelli din Colentina", fiind proprietarul Supercom SA, care s-a ocupat de-a lungul timpului de contracte banoase pentru evacuarea gunoiului, ridicatul masinilor parcate ilegal sau servicii de deszapezire pe raza Sectorului 2, dar si in alte orase din tara. Ciuclea a fost senator PSD de Bucuresti in legislatura 2004-2008, cand l-a inlocuit pe Sorin Oprescu, si vicepresedinte UNPR, dar si un prieten al primarului Neculai Ontanu. Nu am gasit informatii ca Ciuclea ar fi fost anchetat sau condamnat in vreun dosar penal.

In schimb, in ianuarie 2018, Curtea de Apel Timis a dat verdictul definitiv in cazul lui Gheorghe Chivorchian si a altor sapte functionari din Consiliul Judetean Timis. Fost conducator al echipei Poli Timisoara, pe vremea cand era patronata de Marian Iancu, si fost secretar general al FRF, Chivorchian a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul finantarii ilegale a echipei de fotbal, in perioada 2008-2010, din banii Consiliului Judetean Timis. Desi DNA a solicitat pedepse cu executare pentru numele importante din dosar, toti cei implicati au primit pedepse cu suspendare, dar Chivorchian si ceilalti condamnati nu vor mai avea voie sa lucreze vreodata in institutii publice. Dupa aceasta sentinta in penal, va urma un proces civil, pentru a se stabili daca se va dispune recuperarea prejudiciului, iar pana atunci bunurile celor din dosar raman sub sechestru.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!