EXCLUSIV Interviu cu Cristi Balaj, noul președinte al campioanei. Se termină cu salariile mari la CFR! Bani mulți, dar pentru performanță. Investiții în Academia clubului
Cristi Balaj (50 de ani), fost arbitru FIFA cu meciuri în Champions League, a fost numit ca președinte al clubului CFR Cluj pe 3 noiembrie anul acesta.
de Florin Caramavrov
Ultima oară șef al Agenției Naționale Anti Doping, Balaj a venit la campioana României și la insistențele lui Dan Petrescu.
Cum a fost trecerea de la o instituție a statului la un club de fotbal privat?
Chiar dacă vorbim tot de sport, profilul este mult diferit. Dar ceea ce am realizat la ANAD și experiența pe care am acumulat-o acolo mă ajută foarte mult din punct de vedere managerial, pentru că vorbim de organigramă, de fișa postului, de managementul documentelor, de deschidere de cont, de bugetare, de previziuni, care trebuie aplicate în orice domeniu.
La ANAD ce ai schimbat, ce ai lăsat în urmă?
Am fost doi ani și zece luni președinte al ANAD, timp în care cea mai importantă realizare a fost modificarea legislativă a legii 37, obligație a Convenției UNESCO, convenție anti-doping. România, ca și alte 191 de țări, a fost obligată să introducă prevederile noului cod în legislația națională. Au fost foarte multe modificări, o lege organică stufoasă, care a necesitat un efort major din partea colegilor mei, alături de care am reușit într-un final să modificăm legea și să fie avizată și aprobată de către WADA. Riscul de nereușită era major, legea a avut zece instituții avizatoare pe lângă guvern, în majoritate ministere. Într-un final, legea a fost votată în unanimitate în Senat și în Camera Deputaților.
O aplicație în beneficiul sportivilor
Altceva important la ANAD?
A mai fost proiectul POCA. Suntem singura agenție care a aplicat un asemenea proiect, de aproape 3 milioane de euro, prin care vom crește capacitatea instituțională, prin tot ce înseamnă dotări IT și o aplicație care va fi în primul rând în beneficiul sportivilor. Deja avem țări care spun că doresc și ele să beneficieze, în măsura în care se poate, de această aplicație, fiind profund impresionate de ce am realizat noi.
De unde au venit banii?
2% cofinanțare din parte Agenției și restul sunt bani europeni.
Deci ați făcut un proiect ca să accesați banii...
S-a făcut proiect, care a fost aprobat, și așa am reușit să dotăm, să retehnologizăm instituția, să facem cursuri, seminarii, și nu în ultimul rând această aplicație care va fi în totalitate în beneficiul sportivilor.
Închisoare pentru traficul de steroizi
Din ce am citit, ați modificat și sancțiunile pentru trafic de steroizi...
Da, este vorba de legea 104, prin care România s-a aliniat țărilor dezvoltate în ceea ce privește sancționarea traficului de steroizi. Din UE, doar noi și Bulgaria incriminam ca și contravenție traficul se steroizi și hormoni de creștere. Acum, este sancționat ca infracțiune. Sancțiunile erau mult prea mici în comparație cu câștigurile care existau aici și nu împiedicau dezvoltarea acestui trafic.
Acum se intră în penal?
Da, deja există grupuri de lucru și un consiliu în cadrul agenției în care sunt implicați cei de la procuratură, DIICOT, ministerul de interne, ministerul justiției, pentru a rezolva această problemă majoră.
Mai mulți bani, dar condiționați de accesul în competițiile europene importante!
Revenind la CFR, ai spus că are un potențial de creștere fantastic. În ce sens? Cum vezi crescând clubul și care ar fi principalele direcții de creștere?
În primul rând, ne concentrăm să optimizăm situația financiară în raport cu menținerea sau chiar creșterea performanței. Avem jucători care sunt plătiți, dar sunt în afara listei. Și nu sunt puțini. Iar această stare de fapt nu este benefică nici pentru club, nici pentru jucători. E neplăcut să te antrenezi și să nu ai șansa ca la finalul săptămânii să fii aplaudat pentru evoluțiile tale. Apoi, anumite contracte trebuie rediscutate și găsite soluții. Sunt multe prea mari. Asta nu înseamnă că în viitor CFR nu va cheltui mai mulți bani cu jucătorii. Doar că aceste cheltuieli vor fi în raport sau direct proporționale cu atingerea unor criterii de performanță. Aici mă refer în mod special la accesul în competițiile europene importante. Jucătorii își vor primi aceeași bani sau chiar mai mult, dar condiționați de performanță.
Acum nu au obiective de performanță?
Corelarea nu este corectă, din punctul meu de vedere.
Mai sunt alte direcții?
Da, s-a lucrat la o nouă organigramă. Apar discuții individuale pentru finalizarea fișei postului. Fluxul managerial, managementul documentelor, fiecare trebuie să știe cui dă raportul, la cine apelează dacă are nevoie de sprijin și în ce moment ajungi la conducătorul instituției atunci când consideri că anumite probleme nu sunt rezolvate sau necesită un mai mare sprijin.
La organigramă se suplimentează anumite posturi?
La organigramă nu este vorba neapărat de suplimentare, ci de organizare. S-a reorganizat inclusiv academia de juniori. S-au făcut trei grupe, plus echipa a doua, suplimentar. Am realizat organigrama pe grupe de vârstă, fiecare antrenor va fi specializat metodologic pentru grupa de vârstă respectivă, astfel încât să acoperim tot ce înseamnă pregătire fizică, tehnico-tactică. Vom avea preparatori fizici la grupele 1, 2, 3. Avem copii de la 5 până la 19 ani, după care se face pasul la echipa mare.
Bază de pregătire pentru Academia CFR
Cum vreți să dezvoltați Academia?
În primul rând, am creat aceste grupe, am nominalizat antrenorii, stabilim preparatorii fizici, antrenorii cu portarii, organizatorii de competiții. Avem coordonatorul, care monitorizează aplicarea metodologiei, care metodologie înseamnă numărul de antrenamente, ce se face la antrenament, timpul alocat antrenamentului și tot ce înseamnă bugetare și, nu în ultimul rând, încercăm să găsim un spațiu adecvat, să facem o bază de pregătire care să fie dedicată acestei academii.
Cât este bugetul annual pentru această academie?
Încă nu s-a creionat, pentru că eu am venit de curând. Urmează să vedem la finalul acestui an care este minimul necesar pentru următoarea perioadă, iar apoi vrem să creștem această sumă.
Asta voiam să zic, bănuiesc că va crește...
Obligatoriu va crește. Acum posibilitățile sunt mai reduse, având în vedere că lucrăm la optimizarea a tot ce înseamnă cheltuielile clubului.
Agreați sau v-ați opune unui campionat de tineret?
Cel mai bun antrenament pentru un tânăr jucător este competiția oficială. Răspunsul vine implicit.
Ar fi mai bun decât regula U21?
Regula are beneficiile ei, dar, pentru echipele care joacă în competițiile europene, această regulă încurcă.
- Citiți mâine pe Sport.ro ce spune Cristi Balaj despre eventuala plecare a lui Dan Petrescu.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News