Interviu Vasile Avram: "Nu sunt de acord cu arbitrii straini!"
Noul sef al arbitrajului vrea sa schimbe radical componenta CCA si sa ii readuca pe arbitrii romani in prim-plan. El nu este de acord cu "cavalerii" straini, insa ii va accepta! Citeste un interviu realizat de Mediafax!
Reporter: Ce va propuneti in mandatul de presedinte al CCA?
Vasile Avram: Mi-am propus realizarea unui corp de arbitri si de observatori, care sa fie competitiv si sa poata sa arbitreze orice joc de la nivelul respectiv, indiferent de gradul de dificultate. In alt doilea rand, imi doresc sa revizuiesc tot ceea ce inseamna regulamente legate de arbitraj, in concordanta cu statutul FIFA si UEFA, dar si cu conventia UEFA privind recrutarea si organizarea arbitrilor si observatorilor de arbitri. Si nu in ultimul rand imi doresc sa implementez aceasta conventie UEFA in Romania. Prin protocolul care se va semna intre Federatia Romana de Fotbal si UEFA, activitatea de arbitri va avea anumite facilitati si sustineri financiare, de logistica, de la nivel local pana la nivel de arbitrii de elita. Pe de alta parte, imi doresc sa creez o structura nationala unica de arbitraj, care sa fie organizata pe principiul conventiei UEFA, si anume comisia in sine si administratia comisiei, aparatul executiv din cadrul structurii nationale de arbitraj. In final, mi-as dori sa organizam acea academie de arbitri si sa facem demersuri ca activitatea de arbitraj sa fie recunoscuta in nomenclatorul de meserii din Ministerul Muncii.
Rep: Ce lipsea pana acum Comisiei Centrale a Arbitrilor, care erau punctele slabe?
V.A.: Nu am facut un audit al activitatii comisiei si nici nu mi se pare normal sa o fac. As deveni ridicol sa comentez activitatea celor de dinaintea mea. E ca si cum un antrenor nou spune ca echipa nu a fost bine pregatita. Nu are rost. Consider ca nu e normal sa judeci si sa analizezi. Sunt convins ca exista lucruri bune, pe care le voi continua in cadrul comisiei, si altele mai putin bune, pe care voi incerca sa le indrept.
Rep: Componenta comisiei cand va fi stabilita?
V.A.: Noua structura a Comisiei Centrale a Arbitrilor va avea 9 sau 11 persoane. Vor exista trei vicepresedinti, dintre care unul va fi numit prim-vicepresedinte, si 5 sau 7 membri. Care vor fi aceste persoane, este prematur sa discutam la doua ore dupa numire. Trebuie sa discut intai cu persoanele respective daca doresc sa faca parte din structura comisiei.
Rep: Presedintii de cluburi isi facusera un obicei din a pune presiune pe CCA in legatura cu delegarile. Nu va e teama ca vor continua?
V.A.: Nu. Activitatea de arbitraj si cea a comisiei fac parte din fotbal. Activitatea de arbitraj nu poate fi scoasa din context, nu suntem stat in stat. Consider ca intre conducerea CCA, conducerea federatiei, conducerea cluburilor trebuie sa existe o legatura stransa, o informare profesionala, in functie de pozitia fiecaruia.
Rep: Veti raspunde la apelurile telefonice ale presedintilor de cluburi?
V.A.: Eu consider ca si in activitatea comisiei, ca oriunde in alta parte, trebuie sa existe relatii interumane. Si intre mine, ca presedinte al CCA, si presedintii de cluburi vor exista discutii profesionale. Nu doresc decat ca presedintii de cluburi sa-mi acorde acelasi respect cu care ii vor trata eu.
Rep: Corpul de arbitri va suferi modificari?
V.A.: Mi-e greu sa spun asta acum. Eu sunt nevoit sa preiau aceasta functie din mers. Nu imi pot permite acum sa spun ca voi da arbitri afara sau ca vor veni altii. Voi analiza lotul cu colaboratorii mei, dar si deciziile luate de a scote din arbitraj un numar de 90 sau 100 de arbitri. Ii vom analiza individual pe o perioada mai lunga sau mai scurta si cu siguranta vor aparea nume noi. Arbitrii, daca vor fi scosi din lot, se vor scoate singuri.
Rep: Cunoscand lotul actual, era nevoie de arbitri straini?
V.A.: E un lot nou, cu arbitri in formare, in componenta caruia sunt unii cu experienta medie si chiar mare, cu valoare. Ca fost arbitru nu pot fi de acord cu arbitrii straini, dar pe de alta parte consider ca niste relatii, schimburi de experienta pot fi benefice arbitrilor romani. Indiferent ca sunt de un nivel mai slab sau mai ridicat, faptul ca vor veni arbitri straini sa oficieze in Liga I, iar unii arbitri romani vor merge in alte campionate nu are cum sa nu fie benefic.
Rep: Veti ramane si presedinte la Asociatia Municipala de Fotbal?
V.A.: Nu vad niciun fel de incompatibilitate. Mandatul meu de presedinte al CCA se intinde pe perioada mandatului presedintelui FRF, pana in aprilie 2010. Voi analiza impreuna cu Biroul Executiv al CCA si vom vedea impreuna ce decizii vom lua.
Presedintele CCA, Aron Huzu, si vicepresedintele Dan Lazarescu si-au anuntat retragerea de la conducerea comisiei, dupa ce Comitetul Executiv al FRF a decis, miercuri, la solicitarea unor cluburi, sa aduca arbitri straini la unele partide din Liga I.
Cei doi au fost numiti la conducerea CCA in 29 aprilie, la scurt timp dupa arestarea fostului sef al arbitrilor Gheorghe Constantin, in scandalul de coruptie din fotbalul romanesc.
Comitetul de Urgenta al FRF a decis, joi, ca fostul abitru Vasile Avram sa preia functia de presedinte al CCA.
Sursa interviu: Mediafax
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News