SPECIAL Lecția lui Hagi și jucătorul pe care Iordănescu e obligat să-l vadă. Trei idei după Rapid - Farul 1-2, meciul care-i poate lăsa pe giuleșteni fără șanse la titlu

Lecția lui Hagi și jucătorul pe care Iordănescu e obligat să-l vadă. Trei idei după Rapid - Farul 1-2, meciul care-i poate lăsa pe giuleșteni fără șanse la titlu Superliga

Play-off-ul SuperLigii 2023/2024 a început cu o surpriză mare în Giulești, un Rapid - Farul 1-2 care a stins complet entuziasmul vișiniilor și care pune în mare pericol șansele la titlu ale echipei antrenate de Cristiano Bergodi.

O prestație mult sub așteptări a formației pe care mulți o vedeau peste FCSB, dar și o lecție de tactică predată de Gică Hagi în condiții de presiune. Cum s-a produs "șocul" de vineri seară?

Hagi l-a citit perfect pe Bergodi și nu a făcut greșelile lui Becali

Venită după un 4-0 fără drept de apel pe Arena Națională într-un meci dominat de la cap la coadă, Rapidul a intrat cu aceeași formulă și i-a oferit lui Gică Hagi șansa să arate fotbalului românesc diferența dintre un antrenor de meserie și un A1 din fața televizorului.

  • Trei 1 2

"Regele" și-a dat seama că linia ofensivă impresionantă a Rapidului nu există fără ca mijlocul să funcționeze și, spre deosebire de finul Gigi Becali, a luat decizii în consecință. O linie de trei, cu Queiros, Grameni și Vînă, care a funcționat ireproșabil și care a tăiat din start punctul forte al giuleștenilor. 

Dacă împotriva lui Șut, Olaru și Lixandru mijlocașii centrali ai Rapidului au zburdat, paradigma s-a schimbat: Queiros a fost un măturător în fața apărării, Grameni și Vînă, ajutați uneori de Deaconu, au aglomerat perfect și au închis orice spațiu.

Așa s-a ajuns în situația în care Hromada și Hasani și-au pierdut strălucirea și, implicit, Krasniqi și Rrahmani au rămas fără mingile atât de utile pe care le-au avut contra roș-albaștrilor. Bonus, Boli a stat lipit de Papeau, Ganea și Marins s-au dublat perfect la Krasniqi, iar Popescu aproape că l-a transformat pe impresionantul Rrahmani într-un anonim. Apoi Hagi a mutat logic, inspirat, și doar un penalty venit de nicăieri i-a permis Rapidului să intre în joc.

Rapidul pe modul clasic: pas greșit când ți-e lumea mai dragă

Suporterii vechi sau foarte vechi ai Rapidului știu că un 4-0 cu marea rivală FCSB e ceva de neuitat, dar știu și că în mod tradițional vine reculul după un mare succes. În secolul 21 cel puțin, trupa din Grant e o adevărată colecționară a șanselor ratate în momente în care părea că nimeni și nimic nu o mai poate opri din drumul către titlu. Iar seara de vineri a confirmat (dacă mai era nevoie) că ADN-ul se schimbă greu, indiferent de jucători, antrenor, președinte sau patron.

Evident, se pot invoca problemele cauzate de evenimentele din timpul săptămânii, dar ele nu reprezintă o scuză viabilă pentru o prestație foarte modestă într-un moment critic al campionatului.

Realitatea e că Rapidul se putea apropia la doar un punct de FCSB și avea șansa de a pune o presiune enormă. Dar, în clasicul stil giuleștean, a venit o înfrângere pe teren propriu într-un meci în care scânteia s-a aprins doar pe final, odată cu prostia făcută de Rivaldinho la faza penalty-ului. Un minus și pentru Bergodi, care nu a știut să domolească avântul, iar Rapidul se poate trezi pe locul al treilea, la șapte puncte de FCSB, dacă roș-albaștrii și CFR își câștigă meciurile.

Louis Munteanu trebuie luat în calcul pentru EURO 2024

Dacă atât de mult lăudatul Rrahmani a făcut un meci modest, Louis Munteanu a demonstrat din nou că e un atacant croit pentru meciuri mari, cu presiune. El a decis partida de titlu de anul trecut, el a luat pe cont propriu și meciul din Giulești, transmițând un mesaj cât se poate de clar către staff-ul tehnic al echipei naționale: sunt aici să-mi joc șansa pentru un loc în lotul de EURO 2024.

Munteanu e de departe ce are Hagi mai bun în momentul de față, iar prestația în fața lui Săpunaru și Iacob e una de manual. Vârful care aparține de Fiorentina a marcat două goluri de atacant pur-sânge, de fiecare dată cu finalizare din prima, iar în restul meciului a terorizat pur și simplu defensiva adversă.

Fie prin demarcări false sau spații făcute pentru colegi, fie prin sprinturi în spatele stoperilor sau ieșiri în lateral pentru a culege mingi. A încercat poarta ori de câte ori a avut șansa, l-a enervat la un moment dat pe Hagi, dar titlul de MVP al serii îi revine fără dubii. La fel și statutul de selecționabil pentru EURO 2024, pentru că Edward Iordănescu nu are, în afară de Drăguș, un atacant modern, cu calități și pentru jocul pozițional, și pentru cel de contraatac.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!