Miercuri, un nou termen in dosarul valiza! Becali: "Procurorii fac ce vor in tara asta!"

Miercuri, un nou termen in dosarul valiza! Becali: Procurorii fac ce vor in tara asta! Superliga

Gigi Becali a atras atentia, marti, Presedintiei Romaniei, Guvernului si Ministerului Justitiei asupra faptului ca procurorii romani au devenit a treia putere din stat, afirmand ca judecatorii se tem sa ia deciziile corecte in procese.

"Maine (n.r. - miercuri) avem termen cu dosarul «Valiza». As vrea sa atrag atentia Presedintiei, Guvernului, Ministerului Justitiei, in speta ministrului Justitiei, pentru ca noi am ajuns patria procurorilor.

Nu mai suntem Parlament, Guvern si putere de justitie, judecatoreasca. Noi suntem putere parlamentara, guvernamentala-executiva si putere procurareasca. Justitia nu mai inseamna judecatori, inseamna numai procurori. Procurorii fac ce vor in tara asta", a spus Becali.

Becali a precizat ca se gandeste sa-si ia alta cetatenie pentru a nu mai fi judecat in Romania.

"Judecatorii nu mai au curaj sa mai dea solutii pentru ca le e frica de procurori. Atentionez, prin dumneavoastra (n.r. - reprezentantii mass-media) institutiile statului, Parlamentul Romaniei, o sa o fac si printr-o conferinta de presa, ca europarlamentar, numai despre justitie si ce fac procurorii in Romania.

Sau e posibil in Parlamentul Europei sau e posibil, pana la urma, sa cer cetatenie in alta tara, in Parlamentul Europei direct, ca sa fiu judecat in alta tara. Nu se poate cand Legea speciala 78/2000 (privind fapte de coruptie -nr.) spune ca banii nu pot fi luati decat daca sunt primiti, iar ei nu-mi dau valiza inapoi. Mi-a spus un procuror ca o sa-mi dea valiza, dar goala. Bine, un prieten procuror... Am lesinat de ras", a explicat el.

Finantatorul Stelei crede ca in Romania judecatorii sunt amenintati de procurori. "Am ajuns putere legislativa, putere executiva si putere procurareasca, daca se poate spune procurareasca. Nu mai suntem putere judecatoreasca.

Procurorii ii ameninta pe judecatori si de asta fac apel la celelalte institutii ale statului. Poate si in Parlamentul Romaniei se poate lua o hotarare. Sa se discute despre treaba asta, ca sunt lucruri clare. Ii ameninta ba cu fratele, ba cu sora, ba cu cutare. La asta s-a ajuns in Romania, mai tare decat polita pe vremuri", a mai spus Becali.

Becali nu intelege de ce decizia in cazul "Valiza" este amanata. "Cum e posibil sa-mi zica «Stai domn'e sa vina codurile?». Dumnezeu a schimbat lumea dupa venirea lui Hristos, era Vechiul Testament, a aparut si Noul Testament si a schimbat lumea in functie de oameni. Dar coruptia si mita este una singura, de cand s-a infiintat lumea, de la Adam si Eva. Nu se poate schimba coruptia printr-un cod", a explicat el.

Finantatorul stelist a recunoscut ca Directia Nationala Anti-coruptie a realizat si lucruri bune. "Nu contest faptul ca DNA-ul are si punctele lui bune, pentru ca se lucreaza la coruptie si e bine. Dar vreau totusi ca judecatorilor sa nu le mai fie frica sa judece drept. Asta e durerea mea", a concluzionat Becali.

In 3 februarie, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au comunicat faptul ca au respins toate exceptiile invocate de aparatori privind legalitatea rechizitoriului procurorilor, precum si contestatia facuta de George Becali referitoare la sechestrul asiguratoriu pus de anchetatori pe suma de 1,7 milioane de euro. Tot atunci, magistratii au decis sa amane procesul, pentru data de 3 martie, la cererea unuia dintre avocati.

Avocatul lui George Becali invocase mai multe nereguli legate de rechizitoriul din dosarul Valiza, cerand in final restituirea dosarului la Directia Nationala Anticoruptie, pentru refacerea urmaririi penale, dar si ridicarea sechestrului asigurator pus de DNA pe cei 1,7 milioane de euro.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis in judecata, in dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi in judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.

Victor Piturca este acuzat de favorizarea infractorului, vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino sunt acuzati de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Tot pentru favorizarea infractorului va fi judecat si Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in 11 mai 2006, finantatorul clubului Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali ar fi oferit suma de 1.700.000 euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Cele 1,7 milioane de euro gasite in valiza aflata la Teia Sponte au fost sechestrate printr-o ordonanta a procurorilor, din 8 mai 2008.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!