Modul in care Liga I trateaza problemele legate de sanatatea jucatorilor si situatiile de criza. FRF: "Doar 5 cluburi si-au trimis medicii la seminar". Petrolul NU mai are doctor
Fotbalul romanesc si nu numai a fost lovit de o tragedie. Fotbalistul camerunez Patrick Ekeng, de la Dinamo, a incetat din viata aseara, dupa un stop cardio-respirator facut pe terenul de fotbal. Moartea mijlocasului ridica acum o multime de semne de intrebare, intre care si unele legate de modul in care au actionat doctorul lui Dinamo, dar si cel de pe ambulanta prezenta la stadion.
"Pacientul a fost adus la Unitatea Primiri Urgente fara manevre de resuscitare" - a spus doctorul Bradisteanu, de la Spitalul de Urgenta, aseara, la scurt timp dupa declararea decesului lui Patrick Ekeng.
"Lui Ekeng i s-a facut masaj cardiac pana la spital, dar nu a fost defibrilat", a spus, pe de alta parte, doctorul lui Dinamo, Liviu Batineanu.
Moartea camerunezului lui Dinamo, Patrick Ekeng, ridica astfel o multime de semne de intrebare, intre care si cea legata de modul in care primii doctori, cei prezenti la stadionul Stefan cel Mare. Potrivit unor martori oculari, in panica creata imediat dupa ce Ekeng s-a prabusit la pamant, medicul lui Dinamo si, ulterior, cel de pe ambulanta nu au incercat sa-l resusciteze pe jucator la fata locului, ci l-au urcat direct pe targa pentru a-l transporta la spital.
Mai mult de 7 minute vitale s-au scurt intre momentul in care Ekeng s-a prabusit ca secerat si cel in care a fost preluat de UPU a Spitalului de Urgenta, 7 minute in care acesta ar fi putut fi salvat.
Procurorii vor incerca acum sa stabileasca exact daca a existat si o culpa medicala ori daca pentru Patrick Ekeng nu se putea face mai mult.
In urma acestui eveniment tragic, alte detalii ies insa la iveala, unele care spun multe despre modul in care actiunile de preventie ori cele pentru gestionarea situatilor de urgenta sunt tratate de catre cluburile din Liga I.
Potrivit FRF, in urma cu doar o luna de zile, la Casa Fotbalului a fost organizat un seminar la care a venit chiar medicul campioanei mondiale Germania.
Acesta a sosit la invitatia Departamentului Medical al Federatiei Romane pentru a le vorbi doctorilor din Romania despre "Actualitati in preventia patologiei cardiovasculare la sportivi".
Evenimentul a fost insa tratat marginal de cluburile din Liga I.
Potrivit Federatiei, la respectivul simpozion au participat 75 de oameni, medici din 9 specialitati medicale, insa doar de la 5 cluburi din Liga I. Restul participantilor au provenit de la alte cluburi din ligile inferioare ori de la AJF-uri.
Situatia este cat se poate de dramatica la unele cluburi. Daca alte formatii pot invoca diverse motive pentru care doctorii sportivi nu au participat la evenimentul organizat de FRF, Petrolul se afla in situatia de a prezenta o scuza absolut revoltatoare: echipa NU mai are doctor de mai bine de doua luni.
Fotbalistii Petrolului nu se pot baza pe un doctor care sa ii monitorizeze.
De altfel, fundasul Miselaricu s-a accidentat la meciul cu CSMS Iasi, iar pentru ca echipa nu a avut doctor, arbitrul l-a obligat sa mearga cu ambulanta la spital.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News