New FCSB! Dica a schimbat sistemul, dar unii jucatori nu isi revin! Remarcatii din partida cu campioana Belgiei

FCSB a remizat in primul meci amical disputat in cantonamentul din Olanda, scor 1-1, cu Club Brugge.

Campioana Belgiei se afla in același stadiu al pregatirii cu echipa lui Nicolae Dica, acesta fiind primul amical puternic al ambelor echipe. Clubul belgian e deja calificat in grupele Ligii Campionilor, astfel ca acest joc poate fi considerat un indicator bun al actualei forme a FCSB-ului in acest sezon. Fara prea multe modificari fata de sezonul trecut, vicecampioana Romaniei s-a descurcat bine, dominand, pe alocuri, autoritar partida pe care o puteau castiga daca Florin Tanase nu rata un penalty pe finalul reprizei secunde. Care sunt, insa, concluziile care se pot trage la finalul primului joc amical din cantonamentul de vara al echipei ros-albastre?

Ce aduce nou sistemul 4-3-3

Asa cum patronul Gigi Becali a anuntat inca de acum o luna, modulul pe care Nicolae Dica il va folosi in acest sezon e 4-3-3. E o schimbare importanta, mai ales ca FCSB a folosit mult timp un sistem tactic 4-2-3-1, in care de cele mai multe ori isi faceau loc doi mijlocasi defensivi. De data aceasta, insa, Dica a introdus la mijloc cel putin un mijlocas cu valente ofensive. In prima repriza, trioul a fost Teixeira-Nedelcu-Ovidiu Popescu, in timp ce in partea secunda modificarile majore in echipa i-au adus pe Qaka, Pintilii si Morutan in compartimentul median. Cum s-a descurcat FCSB?

Plusurile sunt clar Popescu, Qaka si Morutan. Primul a aratat ca intelege sistemul si particularitatile acestuia, insa a avut probleme in a executa cu precizie pasa finala. Lucru care se poate corecta. De partea cealalta, Qaka a fost sigur, nu a comis greseli si a incercat des sa verticalizeze, un mijlocas modern, care incearca sa fie box-to-box. In fine, Morutan are tupeu, calitate si pare sa fi depasit pasa proasta prin care a trecut in ultima parte a sezonului trecut, la Botosani, atunci cand a fost criticat dur de patronul Valeriu Iftime. Intra bine in combinatii, urca excelent in atac, ba chiar a obtinut penalty-ul pe care Florin Tanase l-a ratat in repriza a doua.

Nedelcu, la capitolul minusuri

Dar tot la mijloc se afla si marea dezamagire a FCSB in primul meci amical. Inlocuit deseori la pauza in sezonul trecut, Dragos Nedelcu parea ca isi va reveni exact datorita schimbarii modulului tactic, fiind obisnuit de pe vremea cand evolua la Viitorul in acest 4-3-3, ca mijlocas defensiv, axul in care se invart cei doi pivoti de la mijloc, adica exact postul pe care joaca Sergio Busquets la Barcelona. Nedelcu stie ce trebuie sa faca, vine in permanenta alaturi de cei doi fundasi centrali pentru a incepe constructia, insa are probleme de pozitionare si de distribuire a mingii. A ratat un tackling care a dus la un contraatac al celor de la Brugge si nu ”vede” pase clare, fiind certat de Nicolae Dica in dese randuri din acest motiv.

Pentru un jucator de circa 2 milioane de euro, atat cat a platit FCSB pentru el in urma cu un an, Nedelcu nu e, cu siguranta, ce si-a dorit Dica sau patronul Gigi Becali. In acest moment, Nedelcu nu e un plus, nu e un atu, nu poate fi considerat nici macar titular in echipa vicecampioana. Intrat dupa pauza, Pintilii a calmat jocul si nu e de mirare ca FCSB a dominat mai clar jocul. Pintilii are personalitate, experienta si leadership, chiar daca nu e capitanul echipei. Problema lui e varsta, care il predispune la leziuni musculare, iar Dica va fi, cu siguranta, nevoit sa il titularizeze si pe Nedelcu in numeroase cazuri, mai ales daca FCSB se va califica in grupele unei competitii europene, iar calendarul va fi aglomerat.

Cu cine ataca FCSB?

O alta problema majora a echipei ros-albastre e postul de atacant. Florin Tanase, care a evoluat in banda stanga in sezonul trecut, a trecut varf acum, post pe care a mai jucat cateva partide in trecut. Problema lui Tanase e ca, desi a pus masa musculara, nu e suficient de puternic sa se bata de la egal la egal cu fundasii adversi in dueluri umar la umar. Stefano Denswil, un fundas olandez de 1,93m, a fost adversarul direct al lui Tanase in partida cu Brugge, iar ”decarul” FCSB nu a reusit mai deloc sa treaca de olandezul care a mai evoluat in trecut si la Ajax. Daca partida de miercuri a aratat ceva, s-a demonstrat ca FCSB are nevoie stringenta de un varf de atac. Cu Gnohere inca in perioada de recuperare dupa o operatie de hernie inghinala, singurele variante de atac in acest moment sunt Tanase si Florin Coman, tanarul Cristian Dumitru neputand fi luat in calcul in Europa in acest moment. Iar solutia Bilel Omrani, anuntata de Gigi Becali miercuri pare doar un vis indepartat al patronului FCSB, transferul francezului fiind unul extrem de complicat.

Insa nici Coman nu a aratat extraordinar in acest meci. Chiar daca patronul Gigi Becali considera ca va castiga cel putin 30 de milioane de euro de pe un potential transfer al celui pe care l-a comparat cu Kylian Mbappe, adevarul e ca, cel putin acum, Coman este la ani lumina distanta de ceea ce a aratat starul francez in devenire la acest Mondial. Jucatorul FCSB-ului are curaj – dovada un sut de la 30 de metri pe care l-a expediat in meciul cu Brugge – dar realizarile au fost mult prea putine. Dovada ca in prima repriza, o mare proportie din atacurile FCSB s-au purtat in banda dreapta, acolo unde Benzar a urcat des si a facut-o bine.

Improvizatii din cauza lipsei de transferuri

Lipsurile din lotul FCSB sunt destul de clare, iar Becali pare sa astepte din nou calificarea in grupele Europa League pentru a intari echipa cu banii castigati acolo. Filip, care a evoluat in trecut ca mijlocas central si fundas stanga, a fost trecut fundas central in repriza secunda, facand cuplu cu Planic, in timp ce Jakolis a fost si el reprofilat fundas dreapta. Croatul poate fi un plus important pentru FCSB in acest sezon, daca nu va fi cedat sau imprumutat. A facut una dintre cele mai frumoase faze ale partidei, o combinatie rapida, un-doi, care a facut sah-mat defensiva adversa si e extrem de ofensiv. Minusul e clar, faza defensiva, la fel ca si in cazul lui Gabi Enache.

In atac, Dumitru, care a preluat numarul 7 de la Alibec, pare sa fie un non-factor la momentul actual, desi e un tanar talentat, la fel ca si Ianis Stoica. In acest moment, FCSB pare obligata sa transfere cel putin un fundas central si un atacant. Mai ales daca se va califica in Europa. Pentru echipa lui Nicolae Dica urmeaza alte trei partide amicale (Ajax Amsterdam – 7 iulie, PAOK Salonic – 9 iulie si Al Gharafa, echipa lui Wesley Sneijder – 13 iulie). Primul meci din acest sezon din Liga 1 are loc in week-end-ul 20-22 iulie, in timp ce pe 26 iulie, FCSB va juca in Europa League, cel mai probabil cu Rudat Velenje, din Slovenia.

Cum a evoluat FCSB in partida cu Brugge: Balgradean (Vlad 70) – Benzar (Jakolis 46), Planic, Balasa (Filip 46), Morais (Momcilovic 46) – Ov.Popescu (Qaka 46), Nedelcu (Pintilii 46), Teixeira (I.Stoica 75) – Man (D.Benzar 75), Tanase (Cr. Dumitru 83), Coman (Morutan 46)

Autor: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!