"Noi jucam rummy si carti, el citea langa noi!" Povestea emotionanata a lui Costica Stefanescu. Fotbalistul atipic care a condus Craiova Maxima!
► Da-le gol, Grozav! Bate-i, Hamza! Contra, macel ca pe vremuri! Swansea - Petrolul, joi 21:00, in direct PRO TV si Voyo.ro!
Fotbalul este in suferinta. Echipa Craiovei Maxima a ramas fara liderul ei. Costica Stefanescu a decis sa puna capat luptei dure care il macina fizic si pshic. Prea puternic pentru a mai trai in suferinta, Stefanescu s-a sinucis, arucandu-se de la etajul 5 al Spitalului Militar.
De ieri, un val de durere s-a asternut peste toti oamenii din fotbal. Colegi, adversari sau simpli spectatori si-au gasit cu greu cuvintele pentru a-si exprima regretul fata de tragicul eveniment.
Un fotbalist atipic.
In afara terenului de fotbal, Costica Stefanescu era un om linistit, care nu facea niciodata excese, un lider exceptional si un om care impunea respectul oricui, asa cum il descriu si fostii colegi.
Marea pasiune a fostului fundas erau cartile. O mare parte din salariul fotbalistului ramanea in librarii, pentru a-si stinge setea de lectura, pentru a cumpara cele mai noi volume aparute pe rafturi. De multe ori, in timpul meciurilor, eleganta si maiestria in joc a lui Stefanescu pareau desprinse din cartile de care era nedezlipit in timpul cantonamentelor.
"Noi jucam rummy si carti, el citea langa noi", a declarat in exclusivitate pentru Sport.ro, Silviu Lung, pentru a accentua modul in care Stefanescu se facea remarcat si in afara terenului si a surprinde mai bine cat de diferit era.
Cu toate ca nu obisnuia sa ia parte la aceste distractii ale colegilor, Stefanescu era un om admirat si respectat de toti coechipierii.
"Ceva groaznic. Costica a fost un exemplu in timpul vietii, un fost mare jucator si un mare om. N-a avut o viata cu excese, a fost un coleg deosebit. Am pierdut un mare om", a declarat si Rodion Camataru.
Lider din prima zi. Un model pentru ceilalti.
In 1973, Costica Stefanescu parasea Steaua pentru a ajunge la Universitatea Craiova, unde a cunoscut cea mai glorioasa perioada a carierei sale. In toate cele 13 sezoane petrecute in Banie, Stefanescu a fost liderul si capitanul celei mai mari echipe din istoria Craiovei si a condus clubul spre cele mai mari succese. Alaturi de ceilatic componenti ai "Craiovei maxima", Stefanescu a castigat 3 titluri de campion, 4 cupe ale Romaniei si a participat la cel mai glorios sezon european al Stiintei,1982-1983, incheiat in semifinala Cupei Uefa, pierduta in fata celor de la Benfica.
Fostul selectioner al nationalei de tineret, Emil Sandoi, a declarat ca a fost un model pentru el si ca l-a ajutat foarte mult la inceputul carierei "Cand aveam 19 ani, Mircea Radulescu, antrenorul de pe atunci al nostru, m-a pus pe mine intr-un meci cu ASA Tirgu-Mures sa fac perche in centrul apararii cu Costica Sefanescu, cel care deja avea 35 de ani. Tin minte ca m-a luat in vestiar de ceafa si mi-a zis ca vrea sa-i arat tot ce pot pe teren. Mi-a spus ca noi suntem Universitatea Craiova, sa nu uit asta niciodata. Acest om a fost un idol pentru mine", a declarat Emil Sandoi pentru Fanatik.
Atacantul care a devenit cel mai bun fundas.
Costica Stefanescu si-a inceput glorioasa cariera ca atacant. Ulterior a fost reprofilat ca libero, postul pe care s-a consacrat si a evoluat pana in momentul retragerii,
Cu toate ca juca fundas, calitatile de atacant ale lui Stefanescu erau vizibile. Despre cel supranumit "Ministrul Apararii", Mircea Lucescu, antrenorul Romaniei la victoria cu Suedia din 1983, la care Stefanescu a avut un rol important, pasand decisiv la golul victoriei inscris de Camataru, a declarat in exclusivitate pentru Sport.ro ca "se vedea clar ca a fost atacant, doar un atacant putea sa imi paseze asa".
Chiar si in aceasta postura, Stefanescu gasea cu usurinta poarta, reusind sa inscrie 19 goluri in cele 490 de meciuri disputate pe prima scena a fotbalului romanesc, al doilea in topul all-time de meciuri jucate.
Cancerul, singurul adversar pe care nu l-a oprit.
In urma cu cateva luni, asupra uriasului fundas s-a abatut o veste crunta. Urma sa se dueleze cu cel mai puternic adeversar din cariera lui. Cancerul. Cu toate acestea, Costica Stefanescu, asa cum a facut in toata cariera de fotbalist, nu a dat inapoi si a luptat pana la ultimele puteri, ca un adevarat capitan al "leilor".
In ciuda eforturilor si a tratamentelor, boala s-a agravat si, intr-un final, a fost singurul adversar care l-a invins pe Costica Stefanescu. Cu demnitatea pe care a aratat-o in fiecare meci, fundasul a decis sa iasa din meciul vietii cand a stiut ca lupta e pierduta. Intr-un ultim gest, s-a aruncat pe geamul camerei numarul 6, acelasi pe care l-a purtat in intreaga cariera.
In urma lui Costica Stefanescu raman multe lacrimi si multa suferinta. Dar peste toate acestea, cand suporterii isi vor aminti de el, se vor gandi la un om puternic, un lider de fier si unul dintre cel mai buni fundasi ai fotbalului romanesc.
Video Romania- Suedia
Universitatea Craiova, campioana Romaniei
Universitatea Craiova - Benfica
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News