O TEAVA de gaz pentru Balgradean! Povestea celui mai ciudat transfer pentru portarul lui FCSB

O TEAVA de gaz pentru Balgradean! Povestea celui mai ciudat transfer pentru portarul lui FCSB Superliga

Acum portarul are un salariu de 15.000 de euro pe luna la echipa lui Becali.

In 2006, Cristian Balgradean, actualul portar titular al FCSB, era international roman U19 si evolua la Minerul Lupeni, in Liga 2. Evolutiile sale bune au facut ca el sa intre in atentia celor de la Jiul Petrosani, echipa care promovase in Liga 1 si era finantata de miliardarul Alin Simota, cel care, pana in 2010, era considerat cel mai bogat om din Valea Jiului, cu o avere de peste 20 de milioane de euro, obtinuta din afacerile profitabile cu statul in domeniul energiei si al mineritului, din constructii si prestari servicii.


In dorinta de a transfera cativa tineri de perspectiva din judet la echipa sa, la care mai evoluau in acel sezon, printre altii, Catalin Multescu, Damian Militaru, Adrian Scarlatache, Mihai Pintilii, Eric Bicfalvi, Marian Constantinescu, Ciprian Petre sau Bogdan Vrajitoarea, Simota a intrebat de pretul lui Balgradean si a primit un raspuns ciudat. Clubul din Lupeni era finantat de autoritatile locale, iar primar era Cornel Resmerita, care a cerut o conducta de gaz metan, care valora la acea vreme 5 miliarde lei vechi (aproximativ 140.000 de euro, la cursul valutar din 2006). Si mai ciudat era ca "Pufi" era imprumutat pentru un sezon de la Atletico Arad, cu drept de achizitionare definitiva, deci nu apartinea inca clubului din Lupeni.


Cum Jiul mai ii avea in lot alti 7 portari (Dumitru Hotoboc, Catalin Multescu, Dorel Mirsava, Ionut Curca, Anton Ilie, Florin Olteanu si Andrei Tonca), iar patronul echipei hunedorene era afiliat PNL, iar primarul din Lupeni rivalilor de la PSD, transferul a cazut in final, dar a ajuns in paginile ziarelor sportive din Romania, informatia fiind preluata chiar si de publicatii din Marea Britanie sau Italia.

 

Ce s-a intamplat cu protagonistii transferului


Balgradean, care fusese crescut de scoala de fotbal a lui Helmuth Duckadam si de clubul Atletico Arad, inainte de a prinde primul contract la seniori la Lupeni, a avut evolutii bune in acel sezon si s-a transferat la FC Brasov, in vara lui 2007, in schimbul a aproximativ 100.000 de euro. Cum postul sau era acoperit de Eugen Nae si Gabriel Kajcsa, el a evoluat in doar 3 partide si a plecat la Liberty Salonta (2008-2009), UTA (2009-2010), pentru ca apoi sa semneze cu Dinamo (2010-2014), cu un scurt imprumut la Unirea Urziceni (2010). In ultimii ani, portarul a fost legitimat la CSU Craiova (2014-2016), Concordia Chiajna (2016-2018) si FCSB (2018-prezent) si a prins si o selectie la nationala de seniori a Romaniei.


Cornel Resmerita a fost timp de 4 mandate primar in Lupeni, iar in iunie 2016 a fost inlocuit in functia de primar de fiul sau, Cristian. Dupa ce acesta a devenit senator, in decembrie 2016, alegerile au fost castigate de celalalt fiu al sau, Lucian. In ultimii ani, Resmerita a fost anchetat de DNA in mai multe dosare in care a fost acuzat de abuz în serviciu si pentru ca ar fi prejudiciat orasul prin contractele atribuite preferential pentru investitiile din statiunea Straja. Orasul Lupeni, ramas fara mare parte din populatia tanara, plecata la munca in strainatate sau mutata in alte orase din Romania, a fost in pragul falimentului din cauza datoriilor si a fost scapata de o infuzie de bani de la bugetul de stat.


In 2010, clubul Minerul Lupeni a fost in centrul unui scandal urias, dupa ce cotidianul "Libertatea" a publicat fotografii in care fotbalistii echipei ar fi intretinut relatii homosexuale in cantonament. Clubul, care evoluase si in Divizia A si a fost chiar finalist in sezonul 1927-1928, s-a desfiintat in 2010, pe fondul scandalului.


Alin Simota, supranumit "Baronul Vaii Jiului", a fost vicepresedinte PNL Hunedoara si a candidat la Primaria Petrosani, in 2008, dar a pierdut alegerile si a ocupat postul de consilier judetean (din 2008), devenind apoi consilier local (din 2012). La finalul anului 2016, el a fost extradat, dupa ce fusese dat in urmarire internationala si a fost gasit de politisti in Dubai, fiind protagonistul mai multor dosare penale in care era acuzat de conflict de interese si instigare la abuz in serviciu (condamnat la 2 ani de inchisoare), infractiuni cu violenta, santaj, camatarie, evaziune fiscala si fals in declaratii si complicitate la comiterea infractiunii de folosire de documente false care a avut ca urmare obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma participatiei improprii (condamnat la 2 ani si 1 luna de inchisoare).

Jiul Petrosani, unul dintre cluburile de traditie din fotbalul romanesc, s-a desfiintat in ianuarie 2013, dupa 94 ani de existenta, in momentul in care patronul Simota a solicitat FRF dezafilierea, motivand ca nu mai avea resurse financiare sa il sustina in competitie.

Au existat si fotbalisti transferati pe carne si carnati!

Tot in 2006, a aparut informatia ca UTA l-ar fi cedat pe fundasul Marius Cioara la Regal Horia (Liga 4) in schimbul a 15 kilograme de carnati. La sfarsitul anilor ’90, Jiul Petrosani l-a trimis pe Ion Radu, una dintre figurile emblematice ale fotbalului din Valea Jiului, la echipa Rulmentul Alexandria, finantata la acea data de Ioan Niculae, in schimbul a 1.000 de kg de carne. Un alt jucator al Jiului, Sorin Henzel, fost international roman de juniori si mijlocas cu 9 sezoane in tricoul "minerilor", a fost lasat sa plece in schimbul a doua echipamente de joc.


In 2013, Rapid trecea prin mari dificultati financiare si a decis sa renunte la jucatorii cu salarii mari. Printre ei se afla si Ovidiu Herea, cumparat cu 1,5 milioane de euro in 2007, care a fost transferat la FC Sion in schimbul unui cantonament de 10 zile desfasurat de giulesteni in Elvetia. In 2007, pe cand avea doar 19 ani, Dan Nistor, actualul capitan al lui Dinamo, evolua la AS Rucar si lucra ca paznic de noapte la un hotel din comuna natala. "L-am luat cu 7 mingi si un rand de echipament. Prima data l-am trimis sa-si puna dintii, ca avea gura goala”, povestea Benone Lazar, patronul lui International Curtea de Arges, clubul care l-a transferat pe Nistor de la Rucar. In ligile inferioare au mai existat cazuri de jucatori transferati in schimbul unor masini de inghetata, carcase de porc, butoaie de vin sau plase de porti.


VEZI SI:

**Becali, iesire violenta: "Astia nu sunt fotbalisti! Imi pare rau ca am dat banii pe ei!"

Aboneaza-te AICI la canalul nostru de YouTube

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!