OPINIE / Gabriel Chirea: 10 schimbari pe care le-as face in fotbalul romanesc pentru cresterea competitivitatii

OPINIE / Gabriel Chirea: 10 schimbari pe care le-as face in fotbalul romanesc pentru cresterea competitivitatii Superliga

10 idei pentru fotbalul romanesc

1. Liga 1 ar trebui sa aiba 12 sau 16 echipe (nu 14) pentru a exista o simetrie intre play-off si play-out, care ar urma sa aiba acelasi numar de competitoare (6 sau 8, dupa caz). In varianta actuala, play-off-ul se termina cu 2 etape mai devreme (1-2 saptamani), iar primele 6 echipe au o perioada de odihna mai lunga si un avantaj, in conditiile in care pauza competitionala din vara e foarte scurta (2-3 saptamani).

2. Ocupanta locului al 3-lea in clasamentul final al Ligii 1 ar trebui sa joace baraj pentru locul de Europa League cu castigatoarea play-out-ului. In acest moment, echipele care intra in play-out cu o zestre de puncte importanta si stiu ca nu pot retrograda, nu mai au nicio motivatie ca sa joace la potential maxim, in afara de diferenta de bani din drepturile tv care o despart de ocupanta locului imediat urmator. De aici apar tot felul de speculatii despre puncte cedate si jocuri de culise.

3. Supercupa ar putea fi folosita la inceputul sezonului pentru a ajuta echipele care participa in cupele europene sa aiba meciuri in picioare. Cel mai simplu ar fi ca trofeul sa fie acordat dupa un turneu semifinale - finala (sau fiecare cu fiecare), la care sa participe campioana si vicecampioana din Liga 1, castigatoarea Cupei Romaniei si castigatoarea play-out-ului. Daca o echipa are doua din cele 4 atribute, ar trebui invitata ocupanta locului 3 in Liga 1 sau finalista Cupei Romaniei. La ultima Supercupa, dupa aceste criterii ar fi participat CFR Cluj, FCSB, Craiova si Dinamo.

4. Pentru a evita situatia actuala in care unele echipe si-au facut un tel din a juca majoritatea meciurilor "la egal", adica sa se apere tot meciul in jurul propriului careu, ar trebui facute schimbari. Cea mai simpla solutie este ca, in cazul in care partida se termina cu o remiza, sa se execute penalty-uri, iar castigatoarea sa ia un punct, iar pierzatoarea sa nu ia niciunul. In felul acesta, ar fi avantajate echipele ofensive, care doresc victoria si nu se multumesc doar cu egalul.

5. La finalul sezonului regulat, dupa ce s-a facut injumatatirea punctajului, ar trebui sa se tina cont si de clasamentul fair-play. Cele doua echipe din Liga 1 cu cele mai putine cartonase galbene si rosii primite ar trebui sa primeasca 2, respectiv 1 punct in clasament, in timp ce cluburile care se afla pe ultimele doua pozitii in acest clasament ar trebui sa li se deduca 1, respectiv 2 puncte. Frica de cartonase si de depunctare ar putea ajuta la reducerea fragmentarii jocului si la disciplinarea jucatorilor, acum existand meciuri cand se fluiera un falt la cateva secunde.

6. Componenta brigazilor de arbitri si a observatorilor de arbitraj pentru meciurile de Liga 1 ar trebui trase la sorti, in mod transparent si public. Desi unii "centrali" spun ca ei colaboreaza mai bine cu anumiti asistenti, o formare aleatorie a brigazilor nu ar mai lasa loc de interpretari, speculandu-se ca se fac "bisericute". Tot un program computerizat de tragere la sorti ar trebui folosit si pentru alegerea brigazilor pentru toate meciurile din Liga 1, adica dupa ce se afla componenta, se stabileste aleatoriu cine ce meci arbitreaza. S-ar scapa astfel de declaratiile conducatorilor de fotbal, gen "l-ati pus pe asta sa ne <curete>", "a fost delegat smechereste" sau "a fost o delegare cu dedicatie" si s-ar termina cu justificarile neputintei unora.

7. Angajatii in activitate din cadrul CCA, FRF si LPF, patronii, conducatorii, antrenorii si jucatorii din Liga 1 nu ar trebui sa aiba rude de gradul 1, 2 si 3 in randul corpului arbitrilor care sa conduca meciuri in competitia in care activeaza. In cazul in care exista astfel de cazuri, una dintre parti ar trebui sa se recuze, sa renunte sau sa se transfere.

8. In ultimele sezoane, nu s-a mai auzit de vreo suspendare a arbitrilor pentru prestatiile jenante la meciurile din prima divizie. Pe site-ul CCA nu se gasesc informatii despre cine judeca greselile acestora si ce masuri s-au luat. Prestatiile slabe ale arbitrilor (si ale observatorilor de joc, daca au trecut cu vederea greseli grosolane si nu le-au mentionat in raportul de joc) ar trebui judecate de o comisie independenta din care sa faca parte cate un reprezentant al CCA, al Sindicatului Arbitrilor de Fotbal din Romania si al observatorilor de joc, al FRF, LPF, AFAN si un jurist angajat prin concurs (sau orice alt format care ar asigura echidistanta). Sedintele ar trebui sa fie publice, deschise presei, asa cum se intampla pe vremea cand Ion Craciunescu conducea CCA.

9. In forma actuala a Ligii 1 (14 echipe), sistemul de promovare ar trebui sa se schimbe pentru a angrena mai multe echipe si a creste competitivitatea. Ar putea fie ca ocupantele locurile 3-6 din Liga 2 sa joace un turneu, iar castigatoarea sa intalneasca in dubla mansa echipa clasata pe locul 12 in Liga 1, fie ca cluburile de pe locurile 11 si 12 din Liga 1 sa le intalneasca in dubla mansa pe cele aflate pe locurile 3 si 4 in Liga 2 si invingatoarele sa joace in prima divizie in sezonul urmator.

10. Ar trebui sa existe in cadrul FRF o comisie (sau data o prerogativa Comisiei de Disciplina) care sa judece incalcari ale regulamentului pe baza probelor video, fie ca se autosesizeaza, fie ca sunt sesizate de cluburi. Astfel s-ar putea pedepsi faulturi dure (de exemplu, faulturile grosolane din ultimele etape al lui Viera la Ianis Hagi sau al lui Ianis Hagi la Golofca), care nu au fost vazute de arbitri sau au fost judecate gresit pe teren, gesturi nesportive sau simulari. Acum, conform zicerii "Ce se intampla in Vegas, ramane in Vegas", ce se intampla pe teren, ramane pe teren, nemaiputandu-se lua ulterior masuri disciplinare.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!