Primele reactii dupa ce UEFA a deschis ancheta in cazul Stelei: "Sunt sanse mici ca Steaua sa scape!" UEFA i-a contactat pe oficialii Stelei!
►UEFA a deschis ancheta
►Sandu: UEFA a cerut lamuriri clubului Steaua
►Prunea: Contextul este unul nefavorabil Stelei
►Popescu: Sunt sanse mici ca Steaua sa scape
UPDATE Gica Popescu nu este foarte optimist in ceea ce priveste sansele Stelei.
"Ceea ce va pot spune e ca UEFA este foarte atenta la astfel de cazuri. Eu m-as bucura foarte mult ca Steaua sa nu fie exclusa... dar cred ca sunt slabe sperante ca Steaua sa scape de o penalizare!", a declarat Gica Popescu pentru ProTV.
UPDATE Mircea Sandu: UEFA a cerut lamuriri clubului Steaua
"Din cate stiu eu, UEFA s-a adresat clubului Steaua si a cerut lamuriri in ceea ce priveste acest caz. Deocamdata nu am primit nicio solicitare de la UEFA. Eu nu am ajuns inca la federatie, am fost plecat din tara si nu stiu sa fi venit vreo solicitare de la UEFA, dar nu cred, pentru ca as fi fost anuntat", a spus Mircea Sandu.
Fostul director de relatii internationale al FRF Florin Prunea a declarat, pentru agentia Mediafax, ca deschiderea de catre UEFA a unei proceduri disciplinare impotriva clubului Steaua pica intr-un context cum nu se poate mai rau. Zilele trecute, UEFA a upgradat regulamentul cu inasprirea pedepselor in cazuri de coruptie.
"E foarte greu de spus ce solutie va da Comisia de Disciplina a UEFA. Dar este intr-adevar un moment delicat pentru Steaua. Actiunea disciplinara a UEFA pica intr-un moment extrem de prost, cum nu se poate mai prost si intr-o conjunctura nefavorabila. Pentru ca am vazut toti declaratiile din ultima vreme ale presedintelui UEFA", a spus Prunea, in prezent presedinte al clubului CSMS Iasi.
El sustine ca deschiderea procedurii disciplinare in cazul clubului Steaua ca urmare a condamnarilor decise de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul "Valiza" reprezinta o premiera si pentru Comisia de Control si Disciplina a UEFA. "Niciun club nu a mai fost judecat de UEFA pentru asa ceva. Este o premiera si pentru UEFA. Nu stiu de ce se tot face o comparatie intre ceea ce s-a intamplat cu Steaua si sanctiunea cu excluderea din competitiile europene primita de Fenerbahce in urma cu doi ani pentru ca aceste cazuri sunt total diferite", a mentionat, pentru Mediafax, oficialul gruparii CSMS Iasi.
Florin Prunea a explicat ca este putin probabil ca Steaua sa fie reprezentata de un avocat in fata Comisiei de Control si Disciplina a UEFA. "Steaua nu va putea fi reprezentata de un avocat la comisie. In general se face o corespondenta cu Federatia Romana de fotbal si apoi se judeca. Numai in cazuri exceptionale un club este chemat sa isi exprime punctul de vedere", a adaugat Prunea.
UEFA A DESCHIS ANCHETA IN CAZUL STELEI
UEFA a anuntat pe site-ul oficial ca a deschis procedurile pentru a analiza cazul Stelei. Forul european va da un verdict oficial pe data de 24 iunie.
"UEFA a deschis astazi procedurile pentru a analiza cazurile cluburilor Steaua Bucuresti (Romania) si Besiktas Istanbul (Turcia). Comisia de Control si Disciplina din cadrul UEFA va ancheta fiecare situatie in parte si va comunica ulterior deciziile."
"In cazul Stelei, procedurile au fost deschise in baza articolelor 2.04.g), 2.05 si 2.10 din regulamentul UEFA Champions League, privind criteriile de participare in competitiile UEFA."
In cazul Stelei, audierile vor avea loc pe data de 21 iunie, iar decizia oficiala va fi pronuntata in saptamana care in saptamana care incepe pe 24 iunie.
"Nu vreau sa comentez", a spus Laurentiu Reghecampf, contactat telefonic de Sport.ro.
Articolele la care se refera UEFA:
Articolul 2.04.g) "Un club nu trebuie sa fie implicat direct si/sau indirect, in nicio activitate de incercare de a aranja sau de a influenta rezultatul unui meci la nivel intern sau international si trebuie sa fie confirmat catre administratia UEFA in scris."
captura foto: regulament UEFA
Articolul 2.05 "Daca, pe baza tuturor faptelor si informatiilor avute la dispozitie, UEFA ajunge la concluzia ca un club a fost direct si/sau indirect implicat, de la intrarea in vigoare a articolului 50 (3) din Statutul UEFA, 27 aprilie 2007, in orice activitate cu privire la aranjarea sau influentarea rezultatului unui meci la nivel national sau international, UEFA va declara un asemenea club neeligibil pentru a participa in competitie. Aceasta neeligibilitate este efectiva pentru doar un sezon. In luarea deciziei, UEFA se poate baza, dar nu obligatoriu, pe decizia unui for sportiv national sau international, tribunal arbitral sau instanta de stat. UEFA se poate abtine in a declara un club neeligibil de a participa intr-o competitie, daca UEFA este multumita de impactul deciziei luate in legatura cu anumite circumstante faptice de un for sportiv national sau international, tribunal arbitral sau instanta de stat, care are ca efect impiedicarea clubului sa participe intr-o competitie UEFA."
captura foto: regulament UEFA
Articolul 2.10 Daca exista vreun dubiu ca un club indeplineste alte criterii de admitere decat cele definite in paragrafele 2.04c) (n.r. - trebuie sa fi obtinut o licenta eliberata de forul national competent in concordanta cu Licentierea cluburilor si a fair-play-ului financiar si sa fie inclusa pe lista inaintata de federatie la UEFA) si 2.04 d) (n.r. - trebuie sa se supuna regulilor menite sa asigure integritatea competitiei asa cum este ea definita la articolul 3), secretarul general al UEFA va trimite cazul la Comisia de Disciplina si Control a UEFA, care va decide fara intarziere in privinta admiterii in concordanta cu Regulamentul Disciplinar al UEFA. UEFA va putea deschide investigatii oricand (chiar si dupa finalul competitiei) pentru a se asigura ca acele conditii sunt sau au fost intrunite pana la finalul competitiei; daca o astfel de investigatie releva ca unele dintre celelalte criterii sunt sau nu au fost indeplinite in timpul competitiei, clubul poate fi supus masurilor disciplinare in concordanta cu Regulamentul Disciplinar al UEFA."
captura foto: regulament UEFA
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News