SPECIAL | 10 jucători subapreciați din Liga 1. Fotbaliștii care nu sunt prețuiți la adevărata valoare
Top 10 al fotbaliștilor din Liga 1, care sunt constanți în evoluții și sunt esențiali pentru echipele lor, fără să fie însă apreciați public.
Dincolo de "diamantele" și "briliantele" din Liga 1, jucători lăudați excesiv de presă sau împinși în față de patronii dornici să monetizeze mediatizarea, există niște fotbaliști duri ca betonul sau constanți ca un curs de apă, esențiali pentru bunul mers al echipelor unde sunt legitimați, dar cu o imagine mai puțin comercială. Își fac munca cu devotament și profesionalism, în liniște, dar nu sunt apreciați la adevărata lor valoare.
10. Balthazar Pierret (21 ani)
Ridiculizat la momentul transferului la Dinamo, pentru că venea de la US Bologne, club din Championnat National, liga a treia franceză, dar și pentru că numele său sună mai degrabă ca al unui personaj dintr-o piesă de teatru, Pierret a devenit punctul fix în centrul liniei mediane dinamoviste. În ciuda rezultatelor echipei și a situației grele din clasament, mijlocașul central a arătat că are școala fotbalului francez și a jucat în 13 partide (12 ca titular), făcând o echipă bună cu Jonathan Rodriguez. Înalt (187cm), cu o bună tehnică de pasare și deposedare, a fost unul dintre cei mai constanți jucători ai "câinilor", iar clubul ar face o greșeală dacă nu îi prelungește contractul și pentru sezonul viitor.
9. Denis Dumitrașcu (26 ani)
A jucat pentru SCM Rm. Vâlcea, Chindia și FC Argeș, dar a fost remarcat doar pentru că și-a pierdut podoaba capilară, pentru că suferă de o boală autoimună, alopecie, care provoacă căderea părului, din cauza unor dezechilibre chimice, dar și a stresului. Dumitrașcu este unul dintre cei mai versatili jucători din Liga 1, putând evolua la fel de constant pe posturile de fundaș stânga, mijlocaș stânga, mijlocaș central defensiv și mijlocaș central ofensiv. În acest sezon, a strâns 29 de prezențe (15 ca titular) și un gol și este un activ important al lotului lui Andrei Prepeliță, jucând la fel de bine chiar dacă vine de pe bancă.
8. Cristian Neguț (26 ani)
Originar din Ploiești, Neguț poate juca ca atacant central, al doilea vârf sau extremă în ambele flancuri. Crescut la Grupul Școlar Agricol Nucet, la fel ca Octavian Popescu (FCSB), noua senzație din Liga 1, Neguț a mai jucat la Urban titu și Chindia, iar acum este împrumutat la CFR Cluj, pentru care a strâns deja 8 prezențe și un gol, deși a ajuns la echipa la jumătatea lunii ianuarie și are concurență puternică în atac. Fotbalist cu o bună tehnică în regim de viteză, acesta poate scoate ușor un adversar din joc, poate finaliza fazele singur sau poate pasa decisiv cu ușurință, fiind de mirare că a fost remarcat de unul dintre cluburile importante din Liga 1, abia la 26 de ani, deși a avut evoluții consistente la Chindia.
7. Bogdan Rusu (32 ani)
De-a lungul carierei, a urcat greu treptele profesionale și a avut parte de multe piedici, evoluând pentru FC Ghimbav, Aerostar Bacău, Farul Constanța, Astra Giurgiu, Dacia Unirea Brăila, Gauss Bacău, FC Brașov, Foresta Suceava, FC Hermannstadt, Petrolul Ploiești, Dunărea Călărași și CS Mioveni. Este unul dintre cei mai compleți jucători de atac din play-out, având evoluții consistente pentru echipa lui Alexandru Pelici și strângând 33 de prezențe (32 ca titular) și 9 goluri, în acest sezon.
6. Andrei Tofan (25 ani)
Crescut la academia lui FC Argeș și reîntors în Trivale, în 2017, după experiențe la Atletic Bradu, CS Balotești, Sporting Turnu Măgurele și Sepsi, Tofan este unul dintre cei mai dinamici jucători de bandă dreaptă din Liga 1, apropiindu-se de profilul cerut în fotbalul modern unui fundaș lateral. El a fost om de bază în promovarea argeșenilor în prima divizie, în 2020, în prinderea play-off-ului și în atingerea semifinalei Cupei României, în acest sezon. În această stagiune, a bifat 32 de prezențe, dintre care 28 ca titular.
5. Bogdan Mitrea (34 ani)
A mai evoluat la Bihorul Beiuș, Seso Iara, Seso Câmpia Turzii, Poli Iași, Viitorul, Ascoli, FCSB, AEL Limassol, Doxa Katokopias și Spartak Trnava. În 2020, a ajuns la Sepsi și a devenit rapid căpitanul echipei. Un lider al defensivei covăsnenilor, elegant în mișcări și cu minge la picior, Mitrea este cunoscut și ca un fundaș-golgheter, terminând sezonul 2014-2015 cu 14 reușite și al treilea în clasamentul celor mai buni marcatori din campionat, după atacanții Gregory Tade și Mihai Roman. Deși va împlini 35 de ani în septembrie, Mitrea a arătat că poate fi o soluție de luat în seamă pentru echipa națională, în caz de nevoie, dacă tot se vorbește de selecționarea veteranilor Gabi Tamaș, Cristi Săpunaru sau Radu Ștefan.
4. Ricardinho (28 ani)
Portughezul a evoluat la Gil Vicente (Primeira Liga, Liga de Honra) și FC Vilaverdense (Segunda Divisao Portuguesa), fiind transferat în Liga 1, în 2018, la recomandarea lui Ricardo Cadu, fostul căpitan al lui CFR Cluj. În ultimii patru ani, el a fost om de bază, indiferent că antrenorul ilfovenilor s-a numit Liviu Ciobotariu, Bogdan Andone, Mihai Teja sau Cristiano Bergodi, sau că pe la echipă s-au schimbat loturi întregi de jucători. În buna tradiție a fotbalului portughez, Ricardinho are un foarte bun control al balonului, centrează excelent și lasă impresia că poate evolua decent pe orice post îl pune antrenorul, deși a fost nevoit până acum să joace doar ca fundaș stânga, mijlocaș stânga sau mijlocaș central. În această stagiune are 37 de prezențe (33 ca titular) și 4 goluri marcate pentru FC Voluntari.
3. Andrei Artean (28 ani)
Hunedoreanul a mai evoluat la ACS Poli Timișoara, FC Caransebeș și SCM Rm. Vâlcea, înainte să fie transferat de Gică Hagi la Viitorul, în 2018. De atunci, Artean a fost una dintre piesele fixe din angrenajul constănțenilor, care a compensat entuziasmul colegilor juniori și a completat bine evoluțiile noilor achiziții. Cu un travaliu bun și o agresivitate pozitivă, vicecăpitanul lui Hagi poate oricând face față la echipa națională, având calități cel puțin la fel de bune pentru postul de închizător, dacă nu mai bune, ca Mihai Bordeianu, Dragoș Nedelcu, Alexandru Albu, Răzvan Marin sau Alexandru Crețu. Pentru FCV Farul, are 32 de prezențe în acest sezon, toate ca titular și 27 ca integralist.
2. Claudiu Bălan (27 ani)
FCU Craiova a adus un contingent mare de jucători străini, în actualul sezon, dar Bălan a rămas om de bază al echipei. Originar din Craiova, el a mai evoluat la Mioveni, Olt Slatina, CS Podari și Filiași, înainte să se reîntoarcă acasă, în 2017. De atunci, Bălan a reușit promovări succesive din Liga 4, fiind singurul jucător păstrat în lot de la momentul refondării clubului de către Adrian Mititelu. În acest sezon, are 36 de prezențe (29 ca titular) și 8 goluri, făcând un duet bun sau evoluând alternativ cu italianul Compagno.
1. Paul Iacob (25 ani)
Absolvent al Academiei de Fotbal "Gheorghe Hagi", Iacob a primit puține șanse la echipa de seniori a clubului constănțean, fiind împrumutat la Gaz Metan Mediaș, FC Brașov, ASA Tg. Mureș, Dunărea Călărași și Chindia Târgoviște, reușind promovări în Liga 1 cu medieșenii și călărășenii. Poate juca ca fundaș central și închizător și este unul dintre jucătorii cu cel mare potențial de creștere pe aceste posturi din Liga 1. Cu un fizic bun, cu forță, viteză, disciplină tactică și agresivitate excelente, nu ar fi de mirare să ajungă la una dintre echipele care se bat la titlu în Liga 1, dacă nu își prelungește contractul cu Chindia, scadent în această vară.
Text - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News