SPECIAL | Inapoi in Viitor: 1 an de la (auto)inscaunarea "Regelui" pe banca tehnica a echipei din Ovidiu: de la lupta pentru supravietuire la cea pentru titlul Ligii I
Cu 10 etape disputate din noul sezon al Ligii I, Viitorul ocupa pozitia a doua a clasamentului. Echipa "Regelui", cea mai de pret creatie a fotbalului romanesc in in momentul de fata, a sarbatorit un an de la inscaunarea lui Gica Hagi si in functia de antrenor cu o victorie fara emotii: 3-0 cu Voluntari.
Sase ani au trecut de la momentul in care Gica Hagi decidea sa treaca la fapte. Visul celui care a fost si inca este "Regele fotbalului romanesc" de a da inapoi macar putin sportului care l-a dus pe cele mai inalte culmi a luat fiinta intr-o mica localitate din judetul Constanta, transformata acum in epicentrul talentului fotbalului romanesc.
Gica Hagi a decis in urma cu sase ani sa-si riste averea pentru a le da suporterilor inca un motiv de bucurie, dar si copiilor din Romania o sansa de a-i calca pe urme.
Fotbalistul care detine inca recordul pentru cele mai multe goluri marcate in tricoul echipei nationale a refuzat sa bage banii la saltea si a mizat totul pentru a construi o academie asa cum a vazut in perioadele in care a evoluat la Real Madrid si Barcelona.
Gica Hagi a investit 10.000.000 de euro in constructia unei baze sportive intr-o localitate de 12.000 de suflete, despre care putini auzisera.
Zece terenuri de fotbal, o sala de forta, vestiare de cinci stele, o cladire de birouri si alte facilitati l-au costat pe Gica Hagi o mare parte a averii pe care a acumulat-o in 20 de ani de truda pe terenul de fotbal.
Iar asta a fost doar inceputul unei academii in care Gica Hagi s-a angajat sa investeasca macar un milion de euro anual, in acelasi timp in care patronul celei mai galonate echipe a fotbalului romanesc, Gigi Becali, decidea sa faca exact opusul - adica sa inchida academia Stelei din ratiuni economice si din idea ca "vor creste altii pentru Steaua".
De asemenea, Gica Hagi s-a angajat sa ghideze destinul pustilor sositi din tara intreaga pentru a trai visul de a deveni fotbalisti. Printr-o colaborare cu o scoala si un liceu din localitate, Academia Hagi s-a asigurat ca toti micii jucatori vor avea parte si de o educatie potrivita, "Regele" fiind constient ca talentul neinsotit de o mentalitate de invingator si de o atitudine pe masura se poate narui mult prea usor.
FOTO: Complexul construit de Hagi la Ovidiu
Totodata, Hagi si-a concentrat toate fortele pentru cresterea si promovarea echipei Viitorul, formatie in care cei mai buni pusti ai academiei au primit sansa de a-si slefui calitatile si de a acumula experienta in lupta cu adversari mai puternici si mai experimentati.
Cu unii dintre cei mai talentati tineri jucatori cooptati din toata tara, dar si cu un staff la fel de abil, Viitorul a obtinut 3 promovari consecutive, ajungand in 2012 pe prima scena a fotbalului romanesc, unde acum a devenit una dintre echipele care are un cuvant de spus.
In doar sase ani, Viitorul lui Gica Hagi a promovat si supravietuit apoi in Liga I cu o echipa formata doar din jucatori produsi exclusiv pe terenurile de la Ovidiu, pentru ca acum, dupa ce a obtinut sume frumoase din vanzarile unor fotbalisti ca Iancu, Chitu, Mitrita si, cel mai recent, chiar Ianis Hagi, sa fie nu doar o formatie care se poate duela de la egal la egal cu Steaua si Dinamo, dar si una care sa atraga fotbalisti curtati serios de ambele echipe.
In urma cu fix un an, in luna septembrie a lui 2014, Gica Hagi se vedea pus in fata unei noi decizii grele. Patronul Viitorului a decis, dupa mai multi ani petrecuti la birou, sa paseasca din nou in iarba. Chiar daca a fost vorba doar de iarba de la marginea terenului.
Hagi a devenit primul patron-antrenor din Liga I si, desi privit la inceput cu reticenta, uneori chiar comparat cu un dictator, a inceput sa-si managerieze echipa nu doar din punct de vedere strict financiar si administrativ, dar si sportiv.
Intr-un an de zile, Hagi a facut din Viitorul lui Florin Tanase, Hodorogea, Nedelcu ori Razvan Marin o echipa de podium. Pe 12 august, Viitorul a urcat pentru prima data pe locul 1 al clasamentului, chiar daca a fost vorba de o pozitie provizorie. De atunci, Viitorul a pierdut un singur meci, 0-1 cu Steaua, si si-a consolidat statutul de candidata la titlu, invingand vicecampioana ASA Targu Mures, dar si remizand cu Astra, Dinamo ori CFR Cluj.
In 2015 s-au implinit 8 ani de la momentul in care Gigi Becali il facea pe Hagi sa renunte la mult visatul post de antrenor al Stelei si sa anunte deschiderea unei academii de fotbal.
Opt ani in care Steaua, cea mai galonata echipa a fotbalului romanesc, a fost ca intr-un rollercoaster. De la "generatia" lui Bibishkov si Grzelak, la cea a lui Chiriches si Gardos, la Steaua totul a functionat braunian, fiind strans legat de decizia si dispozitia patronului Becali.
Fara academie, Steaua a trait doar din transferurile ochite de patron. Si pentru o buna perioada a trait bine. Echipa ros-albastra a bifat participari in Europa si a stans popularitate, jucand in grupele celor mai imporntate competitii continentale. Dar!
Dar greselile trecutului par acum sa se intoarca impotriva campioanei, care, pentru prima data in multi ani, a parasit Europa inca din tururuile preliminare si care se afunda parca mai rau cu fiecare meci care trece.
Steaua trece printr-o criza de identitate, generata de scandalul cu CSA, dar si printr-una de calitate, care o plaseaza acum doar pe locul 5 al campionatului.
Toate acestea vin in paralel cu o ascensiune fulminanta a Viitorului lui Hagi, un om pentru care o baza solida si sanatoasa a insemnat mai mult decat firul auriu cu care Becali a incercat sa decoreze o echipa ai carei piloni s-au macinat in timp.
Scurta istorie a ascensiunii Viitorului
- 2007. Hagi este la Steaua
- 2007. Hagi pleaca de la Steaua dupa 12 meciuri din cauza presiunii patronului
- 2008. Steaua anunta deschiderea Academiei de fotbal
- 2009. Hagi se muta la Ovidiu si inaugureaza Academia de fotbal Gheorghe Hagi si FC Viitorul. Baza de la Ovidiu a costat 10 mil euro, iar costurile anuale ale Academiei 1 mil euro
- 2010. Gigi Becali inchide Academia Stelei din cauza costurilor prea mari (1 mil euro / an)
- 2012. FC Viitorul promoveaza in Liga I cu un lot format aproape in totalitate cu jucatori formati in Academie
- 2013, 2014 Viitorul se salveaza de la retrogradare la limita si dupa cateva meciuri dubioase, unele chiar contra Stelei
- 2015. Hagi este lider in Liga I cu Viitorul, Ianis Hagi e capitanul echipei la 16 ani. Cristi Manea, cel mai tanar debutant din istoria nationalei Romaniei, este luat de Chelsea. Mitrita este transferat in Italia, Florin Tanase, Razvan Marin si Nedelcu (produsi de Academie) sunt titulari la Viitorul. Clubul produce si castiga
- 2015. Steaua este out din Europa, n-are identitate si nici suporteri. Cu un antrenor care nu are voie sa dea indicatii decat prin interpusi, Steaua traverseaza si o criza de calitate, inregistrand meciuri tot mai slabe si rezultate care o pozitioneaza aproape de Play Out. Aceeasi echipa se vede pusa in situatia de a renunta la fotbalisti din cauza salariilor si de a taia la jumatate remuneratiile staffului tehnic, lucru care a dus deja la nemultumiri - vezi Pedrazzini.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News