SPECIAL / Stadionul pe care trebuia sa se mute Dinamo a ajuns... adapost de caini. FOTO

Terenul se afla la jumatate de kilometru de actualul stadion al lui Dinamo.

La inceputul anilor ’90, in perioada cand Dinamo s-a aflat sub conducerea presedintelui Vasile Ianul, dar si dupa iesirea de sub tutela Ministerului de Interne, in 1994, dupa ce au fost vanduti zeci de fotbalisti si s-au incasat multe milioane de dolari, s-a vorbit prima data despre construirea unui nou stadion pentru echipa de fotbal. S-a luat atunci in considerare mutarea temporara, pentru 2-3 ani, cat urma sa dureze demolarea actualei arene din Stefan cel Mare si construirea alteia moderne, iar variantele au fost Lia Manoliu, Cotroceni si ICSIM. Daca in prima locatie era greu de mutat pentru ca aceasta avea o capacitate de 60.000 de locuri si era si intr-o stare avansata de degradare, pe arena din Cotreceni era si mai dificil din moment ce aici juca la acea vreme FC National, echipa in Divizia A, iar proprietar era Banca Nationala a Romaniei.


Ultima locatie, o zona de 35.000 metri patrati pe care se aflau dupa Revolutie stadioanele fabricilor ICSIM si Automatica, primul cu gazon natural, al doilea de zgura, dar si un teren viran, era perfecta. Aflata la aproximativ 500 de metri de actualul Stadion "Dinamo", pe Sos. Barbu Vacarescu 162-164, prins intre linistitele cartiere bucurestene Floreasca si Ramuri Tei, baza sportiva avea nevoie de investitii minime pentru a se transforma intr-o arena ce putea gazdui meciuri de Divizia A, intr-o vreme cand conditiile pentru licentiere nu erau la fel de severe ca astazi. Planul conducerii dinamoviste era sa achizitioneze terenul, sa fie inlocuite suprafetele de joc si sa se renoveze si sa se mareasca vestiarele si tribunele, pentru ca in final, dupa ce s-ar fi dat in folosinta noul Stadion "Dinamo", baza sportiva de pe Barbu Vacarescu sa devina noul cantonament al echipei si sa apara acolo si un hotel.

  • Special Stadionul Pe Care Trebuia Sa Se Mute Dinamo A Ajuns Adapost De Caini Foto


Planurile nu au putut fi puse in practica, pentru ca nici Stadionul "Dinamo" nu a mai fost reconstruit, nici terenul de la ICSIM / Automatica nu a putut fi cumparat. Mutarea a fost blocata, locuitorii din zona auzind zvonuri ani la rand despre o eventuala retrocedare in favoarea unei familii cu influenta politica si inceperea constructiei unui ansamblu rezidential de lux. Intr-un final, in 2007, retrocedarea a avut loc, cand au aparut niste presupusii proprietari, care au avut castig de cauza in instanta, desi oamenii din cartier spuneau ca terenurile de fotbal au existat acolo timp de 30 de ani, iar inainte de acesta se gasea un loc viran folosit ca groapa de gunoi si nu se stia de existenta vreunui proprietar. Cei care au intrat in posesia terenului au apelat la firme de bodyguarzi si la buldozere pentru a opri activitatea cluburilor de fotbal si a pune lacatul pe porti.


In 2010, baza a fost transformata in Zone Arena, o locatie pentru spectacole, pe scena sa urcand Bod Dylan, Aerosmith si Cranberries, dar a fost inchisa dupa doar 2 luni si jumatate de activitate de primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, pentru ca nu ar fi avut autorizatie de constructie si pentru ca muzica si spectatorii deranjau vecinii. Pentru o vreme, locul a ramas in paragina, deoarece prevederile articolului 79 din Legea 69/2000 a Educatiei fizice si sportului spuneau ca: "(1) Schimbarea destinatiei sau desfiintarea unor baze sportive apartinand domeniului public ori privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotarare a Guvernului si cu construirea prealabila a altor baze sportive similare celor desfiintate. Dispozitiile alin. (1) se aplica si societatilor comerciale care detin active patrimoniale destinate activitatii sportive ce au apartinut statului". Deci terenul nu putea valorificat din punct de vedere imobiliar, ci trebuia sa se construiasca acolo tot o arena sportiva.

Desi pe acea locatie ar trebui sa se gaseasca doua terenuri de fotbal functionale, acum se afla acolo o zona de spectacole parasita si un spatiu polivalent pe care se organizeaza numeroase evenimente apreciate de public, Verde Stop Arena (food festival, beer festival, concerte etc.). Evenimentele se desfasoara practic pe fostul Stadion "ICSIM", pentru ca gazonul si tribunele inca exista. Tot acolo se gasesc un atelier de detailing auto, un pet hotel (centru de cazare pentru caini si pisici) si un centru de cazare pentru caini, care adaposteste 15-20 de patrupede in vederea adoptiei. Asa se face ca acolo nu isi au cantonamentul "cainii", dar si-au gasit adapost cainii.


 


STADIONUL "AUTOMATICA", DEMOLAT LA ORDINUL LUI CEAUSESCU


Stadionul "Automatica" a fost, inainte de 1989, in proprietatea clubului de Divizia B cu acelasi nume. Echipa si stadionul erau finantate de o fabrica renumita ce producea panouri electrice si automatizari si avea 4.000 de angajati. Cocheta baza sportiva, despre care se spunea ca avea terenul cu cel mai bun gazon natural din Bucuresti, a fost demolata in primavara anului 1987, din cauza unei neintelegeri. Dictatorul Nicolae Ceausescu a facut atunci o vizita la santierul Podului Glucoza, care era la aproximativ 300 de metri departare de stadion, chiar in momentul in care pe arena se disputa partida Automatica - ASA Tg. Mures. Pentru ca muresenii aveau obiectiv promovarea la finalul sezonului, gazdelor le-a fost refuzat un penalty clar, iar cei 1.000 de spectatori din tribuna l-au huiduit pe arbitru, chiar cand coloana oficiala a liderului comunist trecea pe langa stadion, iar acesta a crezut ca multimea l-a fluierat si batjocorit pe el.


La sugestia prim-secretarului Sectorului 2 al Capitalei, Ceausescu a hotarat ca arena sa fie demolata si pe locul ei sa se construiasca blocuri de locuit de 4 etaje. Blocurile nu s-au mai construit, pentru ca a venit Revolutia, iar pe acel loc s-a amenajat un teren de zgura imprejmuit cu gard de beton. Clubul a evoluat pana la finalul campionatului pe arenele "ICSIM" si "Vointa" (zona Aurel Vlaicul, actuala Academie de Tenis "Ilie Nastase"). La finalul sezonului, echipa a retrogradat in Divizia C, apoi, in 1994, a ajuns in categoria Onoare (Liga 4), iar in 1999 s-a desfiintat, ramanand in activitate doar cateva grupe de juniori.


Stadionul "ICSIM" apartinea Intreprinderii de Constructii Speciale Industriale si Montaj Bucuresti, o mare intreprindere de constructii si instalatii metalurgice, fondata in 1950, cu un patrimoniu imens si cu peste 2.000 de salariati. Dupa Revolutie, aceasta a intrat in proprietatea lui Dan Adamescu, care a vandut treptat activele societatii.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!