Steaua e LA FEL ca Real si Milan! Ei sunt ADEVARATII seici care sunt disperati sa preia clubul. Asta e visul a milioane de fani
Steaua isi cauta pe Youtube generatia de aur. Pustii din Romania gasesc acum super eroi doar in desenele animate. La fotbal, e din ce in ce mai greu.
Steaua '86 se califica pentru aur dupa orice criterii ai incerca sa acorzi medalii. Echipa pentru care fotbalul comunist e iertat de milioane de oameni a colorat in 'Steaua' harta Romaniei. Azi, din '7 mai' n-a mai ramas decat istoria. Clubul a uitat legatura cu cele doua ore in care Steaua a jucat la 'world class' impotriva Barcelonei. Si a castigat.
Sambata, Marius Lacatus a implinit 50 de ani. Pentru Steaua, ziua omului-simbol a insemnat un share pe pagina oficiala de Facebook a unei postari facute de magazin.suportersteaua.ro. Niciun video, niciun card branduit, nicio legatura cu vreun implus creativ. Doar una modesta cu wikipedia, pe site-ul oficial, unde aflam ca... Lacatus. :)
In 28 de ani, Steaua a preluat cu copy-paste realitatea societatii din Romania. A trecut din proprietatea autoritara a statului la forme de viata incerte, apoi s-a transformat in valiza de actiuni si a ajuns la Gigi Becali. In ultimii 11 ani, cu Becali patron, Steaua s-a reinventat. Fara suflet, fara brand de campioana, fara povestea care ii motiva pe parintii din Romania sa-si invete pustii sa o iubeasca.
Legatura cu '86 au pastrat-o Lacatus, Piturca, Duckadam, Bumbescu, Iovan, Ienei sau Iordanescu, oameni pentru care Becali a crezut ca banii si elasticul care ii face sa nu iasa din buzunar sunt mai mult decat Steaua. Apoi Hagi, plecat in lacrimi din Ghencea si tribuna care s-a depersonalizat in acelasi ritm cu emblema.
Acum, Steaua se pregateste sa castige al 25-lea titlu din istorie. Dar, cine e de fapt Steaua 2014?
Intr-un moment in care marile societati sunt disperate sa-si apropie imaginile vii ale baietilor geniali de pe abtibilduri, Steaua il mai pastreaza langa ea doar pe uriasul Duckadam. Marketingul a fost considerat un cost, si nu un venit. E afacerea galeriei, caz unic in Europa. Rezultatele actuale sunt singurele care refuza sa dea la o parte aparenta si sa dezvaluie problemele de impact seismic ale clubului.
"Nu stiu daca stadionul ar trebui sa se numeasca Marius Lacatus. Marius a fost unul dintre marii fotbalisti ai Romaniei, unul dintre cei mai mari, de fapt. O spun cu toata responsabilitatea. Am fost alaturi de el la antrenamente foarte mult timp, nu fac afirmatii ca sa ma aflu in treaba.
Laca are toata viata in fata, poate sa mai faca multe. Dar, o statuie poate sa i se construiasca. Sunt de acord! De fapt, toata generatia '86 merita statui pentru ceea ce a facut", propune selectionerul Victor Piturca intr-un interviu acordat www.sport.ro.
Piturca, omul care a adus conceptul managementului britanic in Romania, ofera prima idee de salvare a identitatii Stelei. Ghencea, stadionul marilor meciuri ale ros-albastrilor, devenit baza militara inchiriata cu ora, ar fi si el de acord. Betonul trist, scaunele care fac rani la spate si picioare, scarile care te invita sa cazi.
Toate, acasa la Steaua. Mutata pentru vizibilitate maxima pe National Arena, campioana si-a obisnuit fanii sa fie superficiali. I-a numarat doar cu miile si n-a putut sa-i convinga de faptul ca meciurile se vad mai bine de pe stadion.
Proiectul 'Statui pentru legende' poate insemna revenirea de substanta pentru Steaua.
"Nu se compara felul in care era organizata in trecut sarbatoarea pentru 7 mai cu ce se intampla acum. S-a ajuns sa se intalneasca lumea pe nu stiu unde, nu intr-un cadru oficial, asa cum ar fi normal", spune Piturca pentru www.sport.ro.
Pustii sunt disperati sa-si provoace tatii cu intrebari. Numai ca n-au cum sa le puna. Experienta Ghencea te provoaca doar sa fii curios ce e cu intunericul, cu atitudinea stewarzilor si cu pretul hot-dog-ului. Nicio imagine cu Lacatus, cu Ienei, cu Piturca. Nicio imagine cu Steaua.
Potentialul urias nu se vede in cele 1,1 milioane de like-uri pe care pagina oficiala de facebook i-a adunat din inertie. Stelistii abia asteapta sa consume, sa se taguiasca alaturi de prieteni la statuile idolilor de pe yputube si sa isi ia noile fulare pentru returul 2014. Vor sa cheltuiasca bani. Din pacate, acum o pot face doar la tarabele ultrasilor. Si pe cremwurstii de pui la suprapret care fac meniul de meci al unui stelist fericit.
"Lacatus? Pai, Lacatus e o legenda! E comparabil cu ce au Real Madrid, Milan, cluburile foarte mari din lumea asta!"
Victor Piturca, fost jucator si antrenor la Steaua
Cupa Campionilor, Supercupa Europei, 10 titluri in Romania, 7 Cupe nationale a castigat Lacatus la Steaua.
www.sport.ro te intreaba: Care crezi ca e primul pas spre salvarea imaginii Stelei?
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News