OPINIE Tavi Popescu a intrat pe panta pe care au alunecat și Ochiroșii, Vâlceanu, Matei sau Iancu
Rar se întâmplă ca un jucător să pară deja plafonat profesional la 21 de ani și să evolueze mai timorat decât la 17 ani. Tavi Popescu a reușit.
Octavian Popescu a fost ca o salvă de tun, la debutul în Liga 1, dar s-a transformat, de-a lungul ultimelor patru sezoane, într-un artificiu de mână, care nu mai sperie prea mult adversarii. La meciul cu Rapid, decarul FCSB-ului, pe care patronul său îl cerea insistent în lotul naționalei României, a ajuns să fie anihilat de un puști de 18 ani, aflat la abia al doilea meci la seniori.
Tavi Popescu mai poate schimba traiectoria pe care pare să fi intrat
Jucătorul de atac al FCSB are doar 21 de ani și mai poate schimba traiectoria pe care pare să fi intrat, dar atitudinea sa din teren nu-l ajută prea mult. Mult prea orgolios și ursuz pentru un jucător de doar 21 de ani, Tavi Popescu pare să fi trecut de la a fi un urmaș pentru Stanciu, Man, Stancu, Rusescu sau Chipciu, care au lucrat cu Becali și au făcut totuși pasul spre fotbalul european, la a le călca pe urme lui Ochiroșii, Grădinaru, Mihalcea, Matei sau Stoica.
Cazurile asemănătoare din trecutul recent al clubului arată că odată ce patronul Gigi Becali te-a scos de sub aripa sa protectoare, orizontul profesional se îngustează și aventura la echipă se scurtează rapid. Iar lista de jucători tineri talentați care nu și-au atins potențialul maxim la FCSB este foarte lungă.
Ochiroșii, Cojocaru, Vâlceanu, Matei, Iancu sau Stoica, alți jucători consumați de FCSB
Latifundiarul a mizat și și-a retras încrederea, de-a lungul anilor, pe fotbaliști precum Valentin Simion, Alin Lițu, Răzvan Ochiroșii, Emil Ninu, Alexandru Tudose, Mihai Onicaș, Cezar Lungu, Vlad Rusu, Andrei Ionescu, Mihai Răduț, Eric Bicfalvi, Gabriel Matei, Valeriu Lupu, Ionuț Năstăsie, Iulian Roșu, Valentin Cojocaru, Gabriel Iancu, Răzvan Grădinaru, Alexandru Târnovan, Robert Vâlceanu, Alexandru Aldea, Cristian Pușcaș, Florentin Pham-Huy, Rareș Enceanu, Vlad Mihalcea, Cristian Onțel, Gabriel Simion, Alexandru Tudorie, Daniel Benzar, Răzvan Ducan, Florentin Matei, Ianis Stoica, Ovidiu Perianu, Cristian Dumitru, Ovidiu Horșia, Răzvan Oaidă, Sorin Șerban, Robert Ion, Andrei Vlad, Denis Haruț, Eduard Rădăslăvescu sau David Miculescu.
Motivele pentru care ei nu s-au impus ca certitudini la FCSB și în fotbalul românesc sunt variate. În cele mai multe cazuri tinerii nu au primit șansele pe care le meritau, fiind scoși rapid din echipă sau din lot, după dezamăgirea lui Gigi Becali. Unii nu s-au adaptat la viața din București sau la salariile mari, alții nu au rezistat presiunii imense puse pe ei și ultimatumurilor stabilite de patron, în unele cazuri jucătorii nu au fost vânduți la timp la cluburi de un nivel superior unde ar fi putut progresa.
FCSB încă strânge juniori talentați, dar nu pare să știe ce să facă cu ei
FCSB încă strânge mulți juniori talentați, dar nici după atâția ani nu pare să știe ce să facă cu ei, având o strategie ambiguă. Îi promovează pe unii, câțiva confirmă, apoi nu sunt vânduți la echipe din străinătate și nici nu sunt ajutați să se transforme în jucători cu adevărat profesioniști și să confime așteptările. Echipa are conducători, antrenori, preparatori fizici, medici și kinetoterapeuți foarte buni, dar nimic nu mai contează când finanțatorul bate cu pumnul în masă.
Majoritatea și-au încheiat aventura la clubul din Berceni, după o toană a acestuia, în funcție de o analiză ochiometrică din fața televizorului, de un citat din Scripturi sau de o afacere imobiliară ratată, nu după ce staff-ul tehnic, un departament de scouting sau un consiliu al angajaților clubului ar fi înaintat un dosar de activitate.
Gigi Becali pare să-i fi topit ambiția și foamea de rezultate
Cazul lui Tavi Popescu este exemplar pentru strategia lui Gigi Becali. Promovat la 17 ani, acesta se anunța un jucător important pentru echipa națională de seniori. Patronul l-a cerut public convocat la națională și a antagonizat opinia publică și pe selecționerul Edi Iordănescu. De asemenea, pare să-i fi topit ambiția și foamea de rezultate, după ce i-a dăruit un apartament de 200.000 de euro și o mașină de 30.000 de euro și i-a mărit salariul până la 120.000 de euro pe an.
Un puști care câștigă într-un an cât a strâns unchiul său în toată cariera (Octavian Popescu, ex - CS Târgoviște, Oțelul Galați, Poli Timișoara și Universitatea Craiova) e greu de ținut cu picioarele pe pământ. Cazurile de "jucători care se nasc talente și mor speranțe" sunt numeroase în fotbalul românesc, dar cele de la FCSB sunt cele mai vizibile. Tavi Popescu se află la o răscruce de drumuri și e interesant de văzut dacă reușește o revenire sau confirmă că avem talente, dar nu știm ce să facem cu ele.
Text și foto - Gabriel Chirea
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News