Cluburile au respins oferta ISB pentru drepturile de televizare! UPDATE: Conducatorii din Liga I sustin ca au alta oferta
Cluburile din Liga I au respins oferta ISB.
UPDATE: Conducatorii din Liga I au primit oferte scrise din partea RCS si Dolce, anunta Mediafax.
"Am primit o oferta scrisa din partea companiei RCS-RDS privind drepturile TV. Oferta RCS este facuta impreuna cu Dolce. Cred ca au primit-o toate cluburile din Liga I. Este o propunere care se intinde pe patru ani, cu o valoare cuprinsa intre 25 si 28 de milioane de euro pe sezon. Fara discutie, este o propunere mult mai avantajaoasa decat ceea ce ne-a oferit ISB-ul", a declarat, pentru Mediafax, conducatorul unui club din Liga I.
La Adunarea Generala a LPF, cluburile au respins o noua propunere a ISB, chiar daca era cu aproape un milion mai mare decat precedenta. ISB trebuie sa plateasca 28,5 milioane, propusese aproximativ 22,5 milioane de euro iar acum a marit la oferta 23,5.
"Vom astepta ziua de 15 iunie, ora 24, pana cand urmeaza sa primim scrisoarea de garantie bancara sau plata. O noua Adunare Generala a fost convocata pentru data de 19 iunie", a spus Justin Stefan.
Initial, CFR Cluj si ASA Targu Mures au incercat sa sustina propunerea Intel Sky Broadcast (ISB), de a reduce drepturile de televizare cu sase milioane de euro, insa celelalte echipe au refuzat propunerea! Astfel, cluburile nu s-au inteles si va avea loc o noua Adunare Generala a LPF, programata in 11 zile, vineri, 19 iunie. Intre timp, preşedintele Ligii, Gino Iorgulescu, a fost mandatat sa negocieze cu ISB, dar ramane de vazut daca societatea va accepta sa plateasca suma stipulata in contract.
Totodata, sistemul cu 14 echipe va ramane in picioare pentru acest sezon.
"Dupa discutii cu cluburile, membrii LPF au hotarat sa ma imputerniceasca pe mine sa am discutii cu ISB-ul sa duca la bun sfarsit contractul incheiat anul trecut. Pe 19 iunie vom avea o alta Adunarea Generala pentru a vedea daca au respectat contractul sau ce alta hotarare vom lua. Oferta ISB s-a discutat, iar cluburile nu vor acest lucru. Eu le voi propune partenerilor media sa duca la bun sfarsit acest contract. Tot cluburile vor lua o hotarare finala pe 19 iunie, nu eu decid. Daca nu se respecta contractul, LPF poate rezilia unilateral acel contract. Daune se pot cere in instante, cu termeni foarte lungi, nu ne-ar avantaja. N-am avut alta oferta la vremea respectiva. Le-am propus si altor doi giganti media aceasta suma la vremea respectiva, insa m-au refuzat", a spus presedintele Gino Iorgulescu.
In acest moment, sumele platite de cablisti sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile ISB si chiar de a asigura profitul. Surse Prosport anunta ca UPC si Dolce/Telekom au platit, impreuna, 16,8 milioane de euro si transmit jumatate din meciuri gratuit, alta jumatate contracost. Ceva bani – e drept, putini – vin din aceasta parte a campionatului pentru care abonati ai UPC si Dolce au acceptat să plătească 9,5-10 lei pe lună. RCS achită 12 milioane de euro, însă abonaţii sai vad toate meciurile gratuit.
Incepand din iarna, ISB a renuntat sa mai produca meciurile Ligii 1, incredintand aceasta operaţiune catre Digi, ceea ce inseamna o economie consistenta, de circa 3 milioane de euro pe sezon. O altă sumă, nu foarte mare, vine din vânzarea drepturilor către posturile care transmit meciurile pe Internet, dar şi unor companii locale de cablu.Una peste alta, încasările ar fi de circa 30-32 de milioane de euro, iar cheltuielile au scăzut de la aproximativ 30 de milioane, cât erau la începutul sezonului, la 28 de milioane. De notat că ISB, fiind un offshore înregistrat în Malta, recuperează TVA-ul pentru sumele cheltuite, deci la cei 27,5 milioane pentru drepturile TV nu se mai adaugă taxe. Discutăm, aşadar, de un potenţial profit de câteva milioane de euro, dacă datele problemei rămân mai departe aceleaşi.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News