Veste teribilă pentru Daniel Niculae: ”Pedeapsa este îndreptată spre maximum!” Ce spune legea

Veste teribilă pentru Daniel Niculae: ”Pedeapsa este îndreptată spre maximum!” Ce spune legea Superliga

Daniel Niculae (41 de ani) a fost pus sub urmărire penală în dosarul materialelor pirotehnice din Giulești. Președintele clubului Rapid va fi cercetat în stare de libertate.

Niculae are calitate de suspect în dosarul ”Pyro”. Oficialul rapidist este bănuit că a contribuit financiar pentru achiziționarea materialelor pirotehnice și a facilitat introducerea acestora pe stadionul din Giulești.

Daniel Niculae ar putea primi o pedeapsă uriașă dacă va fi găsit vinovat

Avocatul Adrian Călin Cuculis a analizat situația în care se află Daniel Niculae din punct de vedere legal. Avocatul a transmis că, în condițiile în care președintele Rapidului va fi găsit vinovat, acesta va primi o pedeapsă uriașă în instanță. Având în vedere că Daniel Niculae este persoană publică, acesta ar putea primi o condamnare aspră din partea judecătorului.

Orice fel de urmărire penală presupune mai multe etape. Există o urmărire penală in rem, presupune o urmărire penală asupra faptei. Dacă Parchetul constată că într-adevăr fapta respectivă a fost săvârșită, trebuie să identifice și cine a săvârșit-o și atunci începe urmărirea penală in personam.

Ulterior, dacă ai ajuns să fii urmărit in personam și să dobândești calitatea de suspect și se adună suficiente probe că tu ai fi săvârșit fapta respectivă, există urmărirea penală a inculpatului și în cele din urmă trimiterea lui în judecată. (...)

Da, orice persoană publică care a ajuns în fața justiției a fost tratată mult mai asupru decât oricare altă persoană, iar în momentul în care vorbim și despre o posibilă vinovăție, pedeapsa de regulă este îndreptată către un mediu spre maximum, în condițiile în care trebuie să fie dat un exemplu că așa nu.

Ești persoană publică, îți asumi niște lucruri, nu încalci legea. Atunci când o faci, ești dat cu titlu de exemplu, este o practică universală în Uniunea Europeană, nu vorbim despre o chestiune izolată. Atunci când ești persoană publică, atunci când apari la televizor, nu ai voie să greșești. Uitați-vă ce se întâmplă cu funcționarii publici care primesc mită, sunt condamnați cu pedepse exemplare, sau polițiștii, magistrații, avocații”, a spus avocatul Adrian Călin Cuculis la Digi Sport.

În comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București s-a făcut referire la articolul 37 lit. a) din Legea nr. 126/1995, referitoare la materialele pirotehnice. Legea spune că pentru producerea, deținerea, transportul sau folosirea materialelor pirotehnice se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani.

Art. 37. (1) Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”.

Anunțul Parchetului de pe lângă Tribunalul București

La data de 17.04.2024 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au extins acţiunea penală faţă de 2 inculpaţi, persoane fizice, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice, fără drept prev. de art. 37 lit. a) din Legea nr. 126/1995, cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal şi art. 41 alin. (1) Cod penal, respectiv sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la săvârşirea infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept (2 acte materiale) prev. de art. 37 lit. a) din Legea nr. 126/1995, cu aplicarea art. 48 alin. 1 Cod penal şi art. 35 alin. (1) Cod penal”, anunţă, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!