Vezi protestul lui George Copos impotriva deciziei FRF de a suspenda terenul Rapidului
Patronul Rapidului, George Copos, a protestat impotriva deciziei FRF de a suspenda stadionul Rapidului si postat un articol pe blogul sau personal, sub titlul "Artisti fara sustinere, sportivi fara spectatori"!
Citeste articolul postat de patronul Rapidului pe blogul sau:
"Imaginaţi-vă un mare actor jucând Shakespeare în faţa unei săli de spectacol pustii.
Imaginaţi-vă un mare pianist cântând o nocturnă de Chopin în faţa unei săli de spectacol pustii.
ImaginaÅ£i-vă un cântăreÅ£ de operă interpretând o arie din “Rigoletto” în faÅ£a unei săli de spectacol pustii.
ImaginaÅ£i-vă un grup de balerini dansând “Spărgătorul de Nuci” în faÅ£a unei săli de spectacol pustii.
Nu puteÅ£i ? AÅ£i spus cumva: “E ridicol ! AÅŸa ceva nu se poate ! E împotriva spiritului artei spectacolului ! Misiunea artiÅŸtilor este de a oferi plăcere spectatorilor ! Aceasta este misiunea lor ! Ei nu prestează pentru ei înÅŸiÅŸi, ci pentru ca ceilalÅ£i să se bucure de arta lor” ?
Ei bine, dacă nu reuşiţi, atunci încercaţi să vă imaginaţi 11 artişti care îşi interpretează partitura într-un spaţiu de 18.000 locuri, complet gol şi tăcut. Numele interpreţilor ? FC Rapid. Numele spaţiului ? Stadionul Giuleşti. Data ? 23 septembrie 2007. Numele organizatoarelor unui astfel de spectacol ? Comisiile Federaţiei Române de Fotbal, impresarii care oferă NIMĂNUI spectacole cu mari sportivi care joacă pentru NIMENI.
Încercaţi să vă imaginaţi dezamăgirea actorului, pianistului, balerinului care văd cum arta lor nu găseşte spectatorul asupra căruia să reverse bucuria, şi veţi înţelege dezamăgirea fotbalistului care dă totul pe teren, şi nimeni nu se poate bucura de arta lui !
Â
ÃŽn acelaÅŸi timp, nu pot exprima îndeajuns dezamăgirea pe care o simt când asist la astfel de sancÅ£iuni absurde, dictate de un for nejustificat de sever, împotriva SPECTATORILOR DE FOTBAL. Pentru că, în ultimă instanţă, sancÅ£iunea de a juca pe teren propriu cu porÅ£ile închise nu îi atinge atât de mult pe fotbaliÅŸti, cât pe spectatori. FotbaliÅŸtii îşi fac meseria: se antrenează, joacă, sunt plătiÅ£i. Până la urmă, ei nu sunt plătiÅ£i “în acord global”, în funcÅ£ie de numărul de spectatori pe care îi atrag în tribune. SancÅ£iunea este aplicată celor care, din mult – puÅ£inul lor venit, au plătit abonamente, pentru a asista la toate jocurile de pe GiuleÅŸti. Este aplicată celor care iubesc Rapidul, ÅŸi care ar vrea să nu rateze nici o ocazie de a-l vedea “la lucru”. Este aplicată, până la urmă tuturor iubitorilor de fotbal ÅŸi de sport, în general. Ce soluÅ£ionează FederaÅ£ia Română de Fotbal golind stadioanele cu forÅ£a, când ÅŸi aÅŸa oamenii, din ce în ce mai comozi ÅŸi mai supraponderali, se deplasează din ce în ce mai greu la arenele de sport ? Măsură demnă de o guvernare din ABSURDISTAN !
Â
Federaţia Română de Fotbal ştie foarte bine că un club care doreşte să acceadă spre Cupele Europene trebuie să aibă asigurat un buget de aproximativ 12.000.000 Euro, ceea ce reprezintă cam 500.000 Euro investiţi în fiecare jucător. Din această sumă, cel mult 30 % provine din sponsorizări, drepturi de televiziune, bilete, abonamente, vânzări de materiale promoţionale. Restul provin de la finanţatori. Prin efortul acestora, al tuturor finanţatorilor din fotbalul românesc, sume importante se varsă către Federaţia Română de Fotbal.
ÃŽn numele acestor sume de bani plătite de investitori – căci despre onoare, cavalerism sau sportivitate nu avem ce vorbi – solicit ca FederaÅ£ia Română de Fotbal să ne acorde, nouă, investitorilor din fotbal, respectul pe care cred că îl merităm pentru faptul că NOI SUSÅ¢INEM FOTBALUL ROMÂNESC, nu FederaÅ£ia. A te adresa oricărui investitor cu expresii de genul “Dacă vrei, poÅ£i să te retragi oricând, ce, crezi că nu vor fi oameni dornici să îţi ia locul ?” este o jignire la adresa ideii de susÅ£inere a fotbalului.
Domnilor investitori, vă invit să fiÅ£i prudenÅ£i ! Astăzi i se întâmplă Rapidului, pentru că el este “oaia neagră” a FederaÅ£iei. Mâine însă, vi se poate întâmpla ÅŸi oricăruia dintre voi, care, vreodată, veÅ£i avea curajul să ridicaÅ£i fie ÅŸi numai un gând împotriva atotputernicei FRF.
Şi ce s-ar întâmpla dacă noi, investitorii din fotbal, care, în fiecare an, înregistrăm pierderi astronomice, am hotărî, într-o bună zi, să ne retragem, cu fonduri cu tot ? Cine ar mai susţine financiar aroganţa FRF, care dictează măsuri aberante pentru a-şi dovedi sie însăşi cât este de puternică ?
Â
Preşedintele FRF este reprezentant al României în UEFA, membru în Comitetul Executiv al acesteia. Îl întreb public pe domnul preşedinte, în această calitate a domniei sale, de câte cazuri de trântire a porţilor stadioanelor europene în nasul spectatorilor are cunoştinţă ? De câte jocuri cu stadioane goale are cunoştinţă domnia sa ?
Mă întreb, de 17 ani: până când vom merge cu “soluÅ£ii originale”, dictate mereu împotriva oamenilor, în cazul de faţă, împotriva spectatorilor ?
Â
Rezultatul unui joc de fotbal poate fi viciat în multe feluri.
Unul din ele este acela prin care de-motivezi fotbaliştii. Pentru ce să se mai străduiască un fotbalist, dacă nu îl vede nimeni ? Pentru ce să-şi dea sufletul pe teren, dacă efortul lui rămâne nevăzut şi ne-apreciat ? De precizat că, prin bunăvoinţa FRF, Rapidul a jucat mai mult de 5 jocuri cu stadionul gol, în ultimele două campionate.
Altul este acela de a delega arbitri părtinitori sau cu vedere selectivă, adică văd doar ceea ce vor, sau doar ceea ce trebuie să vadă. Întâmplător, ştim ce legături există între arbitrul Marius Martiş şi unele persoane din Federaţia Română de Fotbal. Dacă nu le-am şti, ne-am întreba de ce oare tocmai arbitrul Martiş a fost desemnat să conducă acest joc. Aşa, nu ne mai întrebăm, dar suntem extrem de dezamăgiţi să vedem încotro se duce fotbalul românesc, condus cu astfel de trucuri.
Â
ÃŽnainte de 1990 Rapidul îşi făcuse o faimă naÅ£ională prin scandările galeriei sale, de genul “Noi îl avem pe Damaschin, voi îl aveÅ£i pe Valentin”. Aceste acte de real curaj, în acele timpuri, l-au costat mult: stagii în Divizia “B” ÅŸi privarea de dreptul la performanţă. Dar, cu toate că Rapidul ataca direct pe conducătorul de atunci al ţării, nici măcar acesta nu a avut curajul să dicteze ca Rapidul să joace cu porÅ£ile închise. Trăim oare vremuri mai sumbre decât în vremea comuniÅŸtilor ?
Â
Toate acestea îmi erau în minte atunci când am realizat cum este tratat Rapidul şi de ce. Mi-am ieşit din fire. Îmi pare rău. Am făcut lucruri care nu mă caracterizează. De obicei încerc să fiu calm şi controlat. Ieri nu am reuşit. Am văzut că, pentru un motiv minor, spectatorii giuleşteni sunt izgoniţi de la stadion. Mai mult, în faţa unui stadion gol, unde, ca arbitru, poţi face ce vrei, un arbitru trimis să ne execute şi-a dus la îndeplinire misiunea de dez-onoare.
Regret. Regret situaţia creată de Federaţie.
Â
Gheorghe Copos"
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News