Zero-zero fotbal, dar 3 puncte castigate de tribune. Primul sezon in care putem avea 4 intalniri Steaua - Dinamo, deschis de cel mai slab derby din ultimii 16 ani
Concluzii dupa derby-ul Steaua - Dinamo, disputat pe National Arena si incheiat nedecis, scor 0-0.
Aflata la inceputul unui sezon care a trebui sa marcheze o schimbare la fata a fotbalului romanesc, Liga I a avut parte de primul derby al sezonului. Insa de un derby doar cu numele, pentru ca scorul de pe tabela reflecta intru totul nivelul spectacolului de pe gazon.
Steaua si Dinamo au remizat, aseara, pe National Arena, scor 0-0, la cea de-a 159-a intalnire fata in fata. Cu 4 victorii in plus fata de marii rivali, dinamovistii si-au pastrat avansul, insa cu un pret greu: acela al decaderii intalniri Steaua - Dinamo de la statutul de etern derby la cel de simplu meci intre o echipa care nu poate sa inscrie si una care nu poate sa atace.
Un meci care putea readuce in prim plan reabilitarea ideii de derby, duelul de aseara a mai amintit de vechile intalniri intre rivalele din Stefan cel Mare si Ghencea doar prin aportul fanilor, singurii care au tinut in viata un meci fara realizari si fara faze demne de pastrat in memorie.
Un meci al ambitiei, al sacrificiului, emotiei, suferintei ori bucuriei, duelul de aseara a fost aseara doar unul care le-a lasat un gust amar suporterilor, dupa 90 de echipe in care neputinta a parut cea mai pregnanta caracteristica.
Disputa de aseara, anuntata ca primul mare derby al noului sezon, sezon in care exista posibilitatea ca Steaua si Dinamo sa se intalneasca de 4 ori doar in campionat, plus de alte doua ori, daca sortii vor decide, in Cupa Romaniei, a fost doar un meci fara stralucire, in care singurele "faclii" au fost aprinse de cativa suporteri care n-au respectat intocmai legea.
Cu doi antrenori cat se poate de autentici si de dedicati echipelor lor, mai ales in contextul unui astfel de meci, Steaua - Dinamo n-a avut parte si de implicarea unor fotbalisti cum erau candva Giani Kirita, Bratu ori chiar Mirel Radoi, cel care a fost si acum protagonist, insa doar din postura de antrenor. Ori director sportiv.
Astfel, Breeveld, Alcenat, Tade ori Feussi si Gnohere au reusit prea putin (spre deloc) sa inteleaga miza unui meci care aduna altadata pagini intregi de cronici si analize.
Iar argumentul faptului ca derby-ul si-a pierdut din stralucire si prin lipsa unor fotbalisti care sa cunoasca dedesubturile rivalitatii si istoricul intalnirilor poate si sustinut si de faptul ca la meciul de aseara a fost batut un record unic. In momentul fluierului de start al lui Hategan, pe teren s-au aflat nu mai putin de 14 fotbalisti straini, din randul carora doar 3 au mai simtit pe pielea lor incarcatura unui Dinamo - Steaua (varela, Guilherme si Breeveld).
Dinamo a scos un punct mare din meciul cu Steaua, insa cu ce pret? Invinsi de Steaua categoric in ultimele sezoane, "cainii" au facut totul pentru un punct si pentru a nu pierde din nou, aratand mai degraba ca o echipa fara pretentii, care face totul pentru a strange puncte ca furnica.
Dinamo a castigat categoric lupta in tribune, avand 10.000 de fani galagiosi, insa carora nu le ramane decat sa-si astepte rasplata pe viitor, pentru ca jucatorii nu le-au putut raspunde la fel de vocal si de puternic.
Daca fanii au atacat continuu cu scandari si cantece, jucatorii lui Rednic au ramas cantonati in defensiva, suportand cu greu asalturile repetate, insa impotente, ale stelistilor.
Mai succint spus, Dinamo s-a remarcat doar printr-o daruire a outsiderului, pentru care incheierea unei perioade de infrangeri succesive in fata Stelei a contat mai mult decat orice. De unde si declaratia data de Mirel Radoi, care a lansat o sageata la finalul celor 90 de minute: "S-au bucurat de parca au luat campionatul".
Daca Dinamo s-a multumit sa smulga un punct din "ghearele" rivalei, Steaua a fost echipa in care neputinta a batut vointa.
Raniti dupa eliminarea dureroasa de la Belgrad, stelistii lui Radoi au incercat sa spele rusinea in fata fanilor si au preluat repede initiativa.
"Cea mai buna echipa a Stelei din ultimii 20 de ani", asa cum a spus Becali despre formatia cu care si-a propus in acest an sa atace titlul si grupele Ligii (obiectiv ratat inca de pe acum), n-a reusit insa nici macar sa se ridice la jumatate din nivelul Stelei UEFAntastice ori chiar a celei din mandatul lui Reghecampf.
Ba dimpotriva, Steaua a stabilit un record negativ, atacantii sai marcand un singur gol in primele 5 etape, lucru care nu se mai intamplase de mai bine de 6 ani.
Ultima oara cand Steaua a reusit o asemenea contraperformanta s-a intamplat in sezonul 2009/2010, pe vremea cand echipa era condusa de italianul Bergodi, iar in atac jucau Bogdan Stancu, Pantelis Kapetanos si Romeo Surdu.
Steaua a terminat atunci doar pe locul al patrulea al Ligii I, dupa CFR Cluj, Unirea Urziceni si FC Vaslui.
Etapa 1: Steaua - Petrolul 0-0
Etapa 2: Pandurii - Steaua 0-3
Etapa 3: Steaua - CFR 1-1 - gol marcat de Tudorie
Etapa 4: Botosani - Steaua 0-1
Etapa 5: Steaua - Dinamo 0-0
Cu un episod "pilot" dezamagitor, noul sezon al Ligii I, anuntat de LPF ca fiind unul care va creste nivelul fotbalului romanesc si spectacolul de pe teren, a picat primul examen. Intrebarea care ramane este insa daca va reusi sa isi depaseasca aceasta conditie si sa isi recastige audienta de odinioara.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News