Situatie incredibila! Duru cere FRF sa atace la TAS decizia sa in cazul Rapidului
Romania e tara tuturor posibilitatilor. Duru cere FRF sa atace la TAS decizia data chiar de Duru in cazul Rapidului.
Acesta a prezentat un raport catre FRF in care a scris: "Va rog sa analizati oportunitatea initierii recursului la TAS inaintat de Administratia de licentiere a FRF, in conditiile in care reprezentantul clubului Rapid, dl. Nicolae Manea, a declarat in ziua de 27 mai ca pregatesc documentatia pentru a se adresa Tribunalului Arbitral al Sportului. Daca nu vom ataca si noi Decizia nr. 6/16.05.2014 a Comisiei de apel cu motivele aratate la punctele 1 si 2 din prezentul referat, atunci TAS va judeca doar neindeplinirea principiului continuitatii activitatii retinute de Comisia de apel pentru a respinge apelul formulat de clubul Rapid, respectiv art. 49 – Informatii financiare previzionate, cu sanse sa admita recursul si sa se acorde licenta, deoarece exista un grad ridicat de incertitudine privind indeplinirea sau nu a prognozelor financiare, in general, si exista tentatia de a da credit proiectiei mai favorabile, in detrimentul prudentei si asumarii riscului cel mai mic. Asumarea riscului cel mai mic este filosofia FIFA si UEFA in legatura cu admiterea în competiţiile sportive de top (nationale si internationale), fiind si motivul pentru care a fost introdus sistemul de licentiere a cluburilor", scrie in adresa lui Duru catre conducerea FRF.
"Clubul Rapid nu poate sustine ca sumele restante din contributia de solidaritate nu mai sunt datorate de la intrarea in insolventa, deoarece creditorii nu au facut cerere de inscriere la masa credala. Obligatia regulamentara a cluburilor cesionare (conform FIFA si FRF) este de a distribui contributia de solidaritate in 30 de zile de la inregistrarea transferului de jucatorului respectiv. Mai mult, clubul Rapid a avut posibilitatea sa consemneze sumele restante, din mecanismul de solidaritate, in contul escrow deschis de FRF in acest scop. Nici aceasta cale regulamentara nu a fost urmata de clubul Rapid, fiind aleasa «umbrela insolventei» pentru a ascunde datoriile restante catre alte cluburi din activitatea de transfer a jucatorilor."
O alta eroare a Comisiei de Apel este constatarea ca datoriile financiare restante catre angajati stabilite de FIFA prin decizii ramase definitive prin neaplare la TAS nu sunt restante la data de 31.03.2014, sustine Viorel Duru. El este de parere ca datoriile stabilite prin decizii FIFA "sunt datorii curente, nascute dupa data deschiderii procedurii de insolventa, ele devenind certe, lichide si exigibile la data pronuntarii acestora".
"Clubul Rapid a solicitat Tribunalului Bucuresti, Setţia a VII-a Civila pe calea unei actiuni in constatare depusa in dosarul nr.46406/3/2012 sa stabileasca natura creantei, ca fiind o creanta nascuta inainte de data deschiderii procedurii. Prin urmare, solicitantul de licenta nu a contestat obligatia de a achita datoriile financiare restante. Obiectul cererii adresate Tribunalului Bucureşti fiind ca acesta sa stabileasca natura creantei, ca fiind o creanta nascuta inainte de data deschiderii procedurii", se mai arata in raportul citat.
Cu o situatie financiara extrem de dificila, avand planul de insolventa aprobat si datoriile reesalonate, insa fara niciun finantator capabil sa sustina de unul singur cheltuielile, rapidistii anunta ca isi vor juca ultima carte la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (Elvetia), unde, spune presedintele Nicolae Manea, exista sanse ca alb visinii sa castige.
Cu mari sperante inaintea acordarii licentelor pentru Liga I, acestia spunand ca aprobarea planului de reorganizare si semnaturile fotbalistilor, care au acceptat reesalonarea restantelor acumulate in ultimul an, au rezolvat toate problemele, rapidistii au primit o lovitura extrem de crunta in urma cu doua saptamani, cand Comisia de Apel a decis si ea sa respinga recursul inaintat.
Lasati fara licenta pe o "estimare" a Comisiei de Licentiere, Viorel Duru declarand intr-o conferinta de presa ca "estimarile facute au aratat ca Rapid nu va avea capacitatea financiara pentru a-si sustine activitatea in Liga I", rapidistii au luat foc, acestia acuzandu-l pe Duru ca a fost rau intentionat.
De altfel, o alta voce din fotbalul romanesc, Marian Iancu, spunea la acea vreme ca motivul invocat de Duru este unul cu totul absurd, regulamentul fiind facut pe chestiuni exacte, nicidecum pe estimarile facute de acesta.
"Cum a estimat Duru ca Dinamo este sustenabila, iar Rapidul nu? Cum poate explica faptul ca Dinamo si-a declarat imediat insolventa, desi estimarile Comisiei de Licentiere spuneau ca echipa are capacitatea financiara pentru a-si sustine activitatea? La unii se dau licente pe estimare pozitiva si negativa. Ii cer public lui Burleanu sa explice acest lucru.
Este inadmisibil ca liberul arbitru sa conduca fotbalul romanesc, Duru a taiat cum a vrut el, fara reguli, doar pe estimari", spunea acesta.
Iar acuzatiile aduse de rapidisti par sa capete tot mai mare contur, in ciuda sigurantei aratate de Viorel Duru, care a sustinut la fiecare aparitie ca decizia este una absolut corecta. Duru i-a indemnat chiar pe giulesteni sa mearga la TAS si sa conteste decizia luata de FRF, insa un pasaj extras din referatul acestuia i-a facut pe rapidisti isi ridice si mai mari semne de intrebare.
Viorel Duru a intocmit in ultimele zile un referat prin care cere Federatiei Romane de Fotbal sa se adreseze la randu-i Tribunalului de Arbitraj Sportiv si sa conteste recursul Rapidului ca nefondat.
Cu toate acestea, Viorel Duru scrie: "Daca nu vom ataca si noi decizia (...), atunci TAS va judeca doar neimplinirea principiului continuitatii activitatii retinute de Comisia de Apel pentru a respinge apelul formulat de clubul Rapid (...), cu sanse sa admita recursul si sa se acorde licenta".
Iata extrasul intreg formulat de Viorel Duru in "Raportul cu privire la motivele de recurs la decizia Comisiei de Apel de respingere a apelului formulat de clubul Rapid impotriva hotararii de a refuza acordarea licentei de participare la Campionatul National Liga I in sezonul 2014/2015"
"Daca nu vom ataca si noi decizia nr. 6/16.05.2014 a Comisiei de Apel cu motivele aratate la punctele 1 si 2 din prezentul referat, atunci TAS va judeca doar neimplinirea principiului continuitatii activitatii retinute de Comisia de Apel pentru a respinge apelul formulat de clubul Rapid, respectiv ar.49 - Informatii Financiare Previzionate, cu sanse sa admita recursul si sa acorde licenta, deoarece exista un grad ridicat de incertitudine privind indeplinirea sau nu a prognozelor financiare, in general, si exista tentatia de a da un credit proiectiei mai favorabile, in detrimentul prudentei si asumarii riscului cel mai mic" se arata in documentul intocmit de presedintele Comisiei de Licentiere a FRF, Viorel Duru.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News