EXCLUSIV Schimbări majore la Dinamo în această vară. Noii acționari vor să reformeze din temelii un întreg segment al clubului
Noii acționari ai lui Dinamo vor să refacă din temelii academia de juniori a lui Dinamo, care a intrat în derivă în ultimii doi ani, după ce clubul a ajuns din nou în insolvență și a retrogradat. Zeci de juniori au părăsit clubul, la fel ca și antrenorii cu state vechi, plângându-se de lipsa condițiilor de pregătire și de șansele infime de a face saltul la prima echipă.
Nicolescu, reformatorul academiei Rapidului
De problemă se preocupă Andrei Nicolescu, cel care a repus bazele centrului de copii și juniori al Rapidului, considerat acum unul dintre cele mai bune din țară. Avocatul a ajuns la un acord cu acționarul Eugen Voicu ca până în luna iunie să se definitiveze un plan de acțiune și să se înceapă lucrul efectiv pentru revitalizarea sectorului juvenil al clubului.
Noua strategie ar urma să cuprindă locații de calitate unde echipele de juniori să se pregătească și să joace, dar și găsirea și cesionarea pe termen lung a unei baze sportive proprii pentru academia clubului, în care să se investească mai multe milioane de euro și să fie adusă la nivelul celor din Vestul Europei.
Se dorește și reînființarea echipei secunde, în Liga 3
Reforma ar urma să cuprindă, într-o primă fază, atragerea unor antrenori de juniori recunoscuți la nivel național, formarea unui departament comun de scouting pentru echipa de seniori și academie, angajarea unor metodiști și preparatori fizici pentru alcătuirea unui plan de pregătire și a unui stil de joc unitar pentru toate grupele de vârstă, accesarea unor servicii medicale dedicate exclusiv juniorilor și crearea unei baze de date cu parametrii fizici și tehnico-tactici.
De asemenea, Nicolescu ar vrea să semneze contracte de colaborare cu mai multe academii private din București și din România, care să aducă cei mai buni jucători la Dinamo, atragerea mai multor sponsori doar pentru susținerea financiară și administrativă a academiei clubului și reînființarea echipei secunde, fie prin semnarea unui parteneriat cu o echipă din Liga 3, fie prin cerere către FRF, care permite grupărilor care evoluează în diviziile superioare sau au echipe de juniori înscrise în competițiile de elită, să ocupe un loc vacant.
Produsele academiei lui Dinamo - de la Nunweiller și Răducioiu, la Bani și Amzăr
În actualul sezon, juniorii lui Dinamo nu au ajuns în nicio finală în Liga de Tineret, Liga Elitelor U17, Liga Elitelor U16 și Liga Elitelor U15, nici în ultimul act al cupelor la aceste categorii de vârstă. La U19, "câinii" au fost campioni naționali în sezonul 2016-2017, au mai jucat trei finale (2017-2018, 2018-2019, 2019-2020) și au mai ajuns de alte două ori în semifinale (2015-2016, 2021-2022).
Academia lui Dinamo a fost timp de zeci de ani una dintre cele mai prestigioase din țara noastră, descoperind și formând jucători precum Radu Nunweiller, Florea Dumitrache, Ionel Augustin, Alexandru Custov, Vasile Dobrău, Cristian Vrînceanu, Teodor Lucuță, Ion Marin, Ionuț Lupescu, Florin Prunea, Bogdan Stelea, Florin Tene, Florin Răducioiu, Bogdan Bucur, Florentin Petre, Cătălin Hîldan, Mihai Tararache, Cezar Dinu, Marius Coporan, Iulian Tameș, Adrian Iordache, Răzvan Pădurețu, Alexandru Bălțoi, Bogdan Aldea, Marius Niculae, Ianis Zicu, Ștefan Radu, Nicolae Mitea, Ciprian Marica, Marius Alexe, Nicolae Mușat, Adrian Scarlatache, Hristu Chiacu, Constantin Nica, Raphael Stănescu, Ionuț Burnea, Ionuț Nedelcearu, Andrei Tîrcoveanu, Valentin Costache, Vlad Muțiu, Robert Moldoveanu, Mihai Popescu, Denis Ciobotariu, Andreas Mihaiu, Valentin Borcea, Andrei Bani sau Costin Amzăr.
Ce spunea Eugen Voicu în martie 2023:
"Noi vrem să educăm oameni, vrem să creștem academia de copii. De fapt, cred că valorile sunt importante. Vrem să cultivăm valori în acest club, vrem să creștem caractere, vrem să dezvoltăm și să formăm mentalitați de campion. Mentalitatea de campion înseamnă că trebuie să știi să și pierzi uneori, dar la final... să câștigi. Asta e abordarea pe care pot să o transmit în momentul de față. Știu că poate sună un pic idealist, dar de la premiza asta am plecat atunci când am zis că e un proiect atractiv și merită să mă implic.
Banii sunt un ingredient, nu banii rezolvă problema. Dacă am descărca un camion cu bani, situația tot critică ar rămâne la Dinamo. Cred că mult mai important este ceea ce vrem să construim, cum am spus, și regulile pe care le vom aplica de aici încolo. Dar pentru noi nu banii sunt pe primul loc. Vrem să construim cu adevărat un club puternic, care să se dezvolte singur. Care poate să devină cel mai bogat club din România, tocmai pentru că nu se bagă doar bani și că nu depinde de un singur om care investește sau dezinvestește, în funcție de anumite criterii personale".
Foto - Gabriel Chirea
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News