Avertisment pentru FCSB, dacă va da peste campioana Maltei: "Trebuie să trateze serios meciurile, nu sunt dinainte câștigate!"

FCSB champions league 2024-2025 fcsb champions league hamrun spartans preliminarii Champions League Liga Campionilor Elias Charalambous, Mihai Stoica / Foto - Gabriel Chirea
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 30 Mai 2024, 14:50
Data actualizarii: Joi 30 Mai 2024, 14:50

Printre posibilii adversari ai campioanei României în primul tur preliminar al Champions League se află și campiona Maltei, Hamrun Spartans. 

În 2007, FCSB (numită atunci Steaua) pierdea fără drept de apel titlul în Liga 1 în fața lui Dinamo, antrenată de Mircea Rednic, iar pe stadionul din Ștefan cel Mare se auzea refrenul manelei "Vine Borcea cu spartanii".

Românul Ciolacu o avertizează pe FCSB despre periculoșii spartani din Hamrun

În 2024, deși Gigi Becali visează la câștigarea Champions League, echipa sa poate da piept din nou cu spartanii, de această dată campioana Maltei, pe care o poate întâlni în preliminariile competiției. Atacantul Andrei Ciolacu (Birkirkara), unul dintre cei mai buni marcatori ai campionatului maltez în sezonul trecut, îi atenționează pe "roș-albaștri" să nu ia la preț de matineu echipa Hamrun Spartans, dacă o va întâlni în primul tur preliminar, pentru a nu avea parte de surpriza neplăcută pe care CFR Cluj a avut-o în urma "dublei" cu F91 Dudelange (Luxemburg / play-off Europa League 2018-2019 / 0-2, 2-3)

  • Andrei Ciolacu / Foto - captură video PRO TV Sport

În sezonul trecut, în lotul lui Hamrun s-au aflat italianul Federico Marchetti, brazilienii Elionay, Eder, Tom, Emerson și Jonny, croatul Roko Prsa, bulgarul Iulian Nenov, muntenegreanul Uros Djuranovic, nigerianul Hamza Sani, spaniolul Christian Rutjens (ex-Chindia), ghanezul Seth Paintsil, sârbii Ognjen Bjelicic și Nemanja Krstic și internaționalii maltezi Henry Bonello, Steve Borg, Luke Montebello, Joseph Mbong, Joseph Zerafa, Juan Carlos Corbalan și Ryan Camenzuli.

"Campionatul maltez nu mai poate fi considerat exotic, așa cum era acum 10 ani"

"Campionatul maltez nu mai poate fi considerat unul exotic, așa cum era acum 10 ani. Cum a văzut multă lume, nu prea mai există echipe mici în fotbalul european. Nu mai este Malta pe care o știam din competițiile europene. Insulele Feroe au avut participantă în grupele Conference League. O echipă din Malta a ajuns până în play-off. Poate multă lume nu știe, dar Malta trimite același număr de echipe în competițiile europene precum România. Asta cred că spune tot despre nivelul care este acum.

CFR Cluj s-a întâlnit cu o echipă malteză, Floriana, prima mea echipă unde am jucat (n.r. - Champions League 2020-2021, turul 1 / 2-0 pentru CFR Cluj, Cestor 53 și Golofca 90+7). A spus-o și Dan Petrescu atunci, nu este vorba de o echipă malteză, ci de o selecționată sud-americană. Pentru că fiecare echipă are în componență, în primul 11, nouă jucători străini și doi maltezi. Asta este regula. De multe ori, acei doi maltezi sunt naturalizați, ori italian, ori brazilian. 

FCSB trebuie să trateze serios meciurile, dacă va juca cu Hamrun Spartans. Va fi o confruntare disputată, nu trebuie să plece din start cu gândul că sunt deja câștigatori. Hamrun Spartans este echipa care investește cel mai mult din Malta. Nu aș spune chiar la nivelul FCSB-ului, dar aș spune că e la nivelul Rapidului sau a unei echipe din play-off. Poate plăti salarii foarte-foarte bune și jucători de acolo au plecat în campionate puternice. Ca să spun primul nume care îmi vine în minte, fostul portar de la Lazio, Marchetti (n.r. - Federico Marchetti, fost jucător la Torino, Cagliari, Lazio, Genoa, Spezia), joacă la Hamrun. Deci este și o echipă care poate atrage jucători cu CV-uri bune. 

"Patronii și președinții preferă să stea în umbră, datoria lor este doar să plătească"

În Malta, nu sunt patroni care ies la tv să vorbească despre meciuri sau sună în timpul meciurilor ca să facă schimbări. Nu sunt (râde). Nu am întâlnit așa ceva în Malta sau în celelalte țări unde am jucat. Poate o dată la trei-patru luni vedeam la față patronul sau președintele clubului. Și atunci veneau doar ca să ne încurajeze înaintea unui meci important. În rest, preferă să stea în umbră, datoria lor este doar să plătească, să respecte contractele pe care le semnează. Pentru partea sportivă au desemnați antrenorii, team managerii și directorii sportivi. 

Salarii, la echipele din top 6 din Malta, pot fi undeva la media Ligii 1, la același nivel. Celelalte echipe plătesc cam la nivelul Ligii 2 din România. Dimensiunea insulei este cât Bucureștiul, așa că totul trebuie să fie un pic mai compact. Fiind 12 echipe în campionat, este greu să ai 12 stadioane acolo. Au baze de pregătire bune, cu terenuri sintetice, de cele mai multe ori, pentru că sunt 10 luni de vară. Majoritatea meciurilor se joacă pe trei stadioane, toate echipele împart aceste locații. Sunt 12 echipe, deci șase meciuri pe etapă, așa că au loc câte două meciuri pe fiecare din cele trei arene. Sunt stadioane foarte bune, cu gazoane excelente de iarbă", a declarat Andrei Ciolacu pentru PRO TV Sport

Echipele calificate pentru turul 1 preliminar al Champions League, ediția 2024-2025:

Cap de serie - Ferencvaros (Ungaria), Qarabag (Azerbaidjan), Slovan Bratislava (Slovacia), Ludogoreț Razgrad (Bulgaria), HJK Helsinki (Finlanda), Flora Tallin (Estonia), FCSB (România), Klaksvikar Itrottarfelag (Insulele Feroe), Shamrock Rovers (Irlanda), Lincoln Red Imps (Gibraltar), The New Saints (Țara Galilor), Pyunik Erevan (Armenia), Riga FS (Letonia), Petrocub Hîncești (Moldova), FK Ballkani (Kosovo)

Urna a doua valorică - Borac Banja Luka (Bosnia și Herțegovina), Dinamo Batumi (Georgia), NK Celje (Slovenia), Hamrun Spartans (Malta), Larne FC (Irlanda de Nord), Dinamo Minsk (Belarus), Panevezys (Lituania), Ordabasy (Kazahstan), Vikingur Reykjavik (Islanda), FC Struga (Macedonia de Nord), Differdange 03 (Luxemburg), FK Decic (Muntengru), Egnatia Rrogozhine (Albania), UE Santa Coloma (Andorra), Virtus Acquaviva (San Marino)

- tragerea la sorți va avea loc pe 18 iunie 2024, iar meciurile se vor disputa în dublă manșă (9/10 iulie și 16/17 iulie)

Foto - Gabriel Chirea

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!