Ceferin vrea să ducă finala Champions League în SUA! Când ar putea să se desfășoare meciul pe pământ american

Ceferin vrea să ducă finala Champions League în SUA! Când ar putea să se desfășoare meciul pe pământ american Liga Campionilor
Finala Champions League ar putea fi gazduită de New York, Los Angeles, Chicago, Philadelphia sau Houston.

Aleksander Ceferin, președintele UEFA, a declarat că au început discuțiile pentru organizarea unor finale ale Champions League, cea mai importantă competiție europeană intercluburi, în SUA, începând cu 2026. 

Americanii au peste patru milioane de jucători legitimați! 

Fotbalul, numit "soccer" în America de Nord, a devenit tot mai popular în SUA și Canada, după ce zeci de milioane de emigranți din Europa, Africa și America de Sud au dus cu ei iubirea pentru acest sport și au crescut audiențele tv și sumele de bani investite în fenomen. Cupa Mondială din 2026 va fi organizată de SUA, Canada și Mexic, dar nu este singurul turneul major găzduit de americani, care au primit și CONCACAF Gold Cup (2023, 2025, 2027), Copa America (2024), CM feminin (2027) și Jocurile Olimpice de Vară (2028). 

  • Ceferin Vrea Sa Duca Finala Champions League In Sua Cand Ar Putea Sa Se Desfasoare Meciul Pe Pamant American

Fenomenul fotbalistic este într-un progres continuu peste Ocean. Naționala masculină americană a ajuns până în optimile de finală ale CM 2022, cea feminină este de patru ori campioană mondială, iar numărul de jucători legitimați din această țară a ajuns la 4.4 milioane, în timp ce aproape 25 de milioane îl joacă de plăcere. Americanii au aproape la fel de mulți jucători legitimați ca Franța, Spania, Portugalia, Italia și Olanda la un loc!

LAFC, primul club american cotat la 1 miliard de dolari

Cel mai mare stadion pe care se joacă exclusiv fotbal în SUA este Geodis Park (Nashville / 30.000 de locuri), iar cele mai mari arene americane sunt Michigan Stadium (Ann Arbor / 107.000 locuri) și Beaver Stadium (Penn State University Park / 106.000 locuri). De asemenea, valoarea clubului Los Angeles FC este de aproximativ 1 miliard de dolari, în timp ce LA Galaxy și Atlanta United valorează aproape 900 de milioane de dolari.

În plus, în fiecare an, cluburile europene importante participă la turnee amicale în SUA, unde joacă pe stadioane pline și își rotunjesc bugetele cu sume imense. Recent, a fost anunțată organizarea Premier League Summer Series, la care vor participa Aston Villa, Brentford, Brighton, Chelsea, Fulham și Newcastle United, care vor juca nouă meciuri amicale în cinci orașe de pe Coasta de Est.      

"Piața din SUA este una promițătoare pentru fotbalul european"

Slovenul Ceferin a declarat într-un interviu pentru publicația Men In Blazers că fenomenul a luat avânt în SUA și că UEFA a început deja negocierile pentru a capitaliza interesul pentru marile cluburi din Europa. "Meciurile din fazele superioare de la Euro 2020 au avut în SUA mai mulți telespectatori decât meciurile similare din NBA. M-a șocat să văd că cele 30 de partide de la Campionatul European a avut audiențe la fel de bune ca Super Bowl. În privința Champions League, cred că principala problemă este diferența de fus orar, pentru că meciurile de marți și miercuri sunt transmise în Los Angeles, de exemplu, la ora 12:00 după-amiaza, ceea ce e o problemă. 

Piața din SUA este una promițătoare pentru fotbalul european, iar americanii sunt specialiști în marketing, sunt mult mai talentați la acest capitol decât noi, așa că comercializarea e complet diferită față de Europa. Vindem drepturile foarte bine în SUA. Este o piață promițătoare. În 2022 am avut Cupa Mondială, în 2024 avem Euro, anul acesta finala Champions League este găzduită de Istanbul, apoi de Londra, în 2024, și de Munchen, în 2025. După aceea, orice este posibil, chiar și organizarea finalei în SUA, noi am început deja discuțiile", a declarat șeful UEFA.

Șeful UEFA vreau plafon salarial în Europa, la fel ca în MLS

Ceferin, care a câștigat de curând al treilea mandat la conducerea forului continental, vrea să introducă un plafon salarial pentru menținerea competitivității în cupele europene. Acesta a declarat că se află în discuții cu asociația cluburilor și cu reprezentanții Comisiei Europene pentru implementarea acesteia. 

"În viitor ne gândim serios la introducerea plafonului salarial. Dacă bugetele cresc în ritmul actual, atunci vom avea o problemă mare în privința competitivității. Nu e o măsură îndreptată împotriva patronilor sau acționarilor cluburilor, ci una de menținere a valorii competiției, pentru că dacă aceleași cluburi vor ajunge în fazele superioare și vor câștiga trofeele, atunci nu mai are sens să le organizăm. Dar rezolvarea ține de acordul colectiv, de o înțelegere între cluburi, asociațiile naționale și UEFA. Dacă unele țări și cluburi vor accepta măsura, iar altele nu o vor adopta, atunci nu rezolvăm nimic", a precizat acesta.  

Începând cu 2007, Major League Soccer (MLS) permite fiecărui club să plătească câțiva jucători peste plafonul salarial impus. Aceasta este cunoscută ca "Designated Player Rule", sau "Beckham Rule", pentru că fotbalistul englez a fost primul care a beneficiat de ea, când a semnat un contract pe cinci sezoane cu Los Angeles Galaxy, pentru un salariu anual de 6.5 milioane de dolari. Regula permite cluburilor americane să plătească salarii decente și majoritatea plăților către jucători să se încadreze în bugetele anuale, fără a se acumula datorii și fără a se produce o disparitate evidentă între loturile francizelor, dar fiecare să poată și atrage vedete internaționale, cu ajutorul unor remunerații peste medie. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!