GALERIE FOTO Cele mai surprinzătoare cluburi care au ajuns în faza grupelor din Liga Campionilor! De la Unirea Urziceni la FC Astana
Atunci când au loc tragerile la sorți pentru grupele Ligii Campionilor, mereu ne încercăm să determinăm care sunt cele mai grele grupe, dar și care sunt cele mai accesibile.
Totuși, pentru o mică parte dintre urmăritori, cea mai interesantă pare a extragerii este descoperirea celei mai obscure echipe care a ajuns cumva în faza grupelor.
De obicei, această echipă provine dintr-o țară mică din Europa de Est, conducătorii acestor cluburi fac eforturi uriașe pentru a duce echipele pe prima scenă, dar deseori datoriile îi prind din urmă.
2021-22 — Sheriff Tiraspol (Moldova)
Au trecut câțiva ani de când o echipă estică a apărut în faza grupelor. Sheriff Tiraspol este prima echipă moldovenească care a trecut de cele patru tururi preliminare pentru a ajunge în faza grupelor a Ligii Campionilor. Sheriff a făcut acest lucru trecând de echipele balcanice Steaua Roșie Belgrad și Dinamo Zagreb, iar în faza grupă a reușit surpriza, învingând clubul ce avea să fie campioana Champions League, Real Madrid, chiar pe Santiago Bernabeu cu scorul de 2-1.
2017-18 — Qarabağ (Azerbaijan)
Cu sediul inițial în orașul Agdam din Azerbaidjan, Qarabağ nu a mai jucat în orașul natal din 1993, din cauza Primului Război din Nagorno-Karabakh, care a lăsat orașul Agdam părăsit complet. Staționat acum în capitala Baku, Qarabağ a fost un participant frecvent la calificarea pentru Europa și Liga Campionilor, dar singura sa participare în competiția de top a avut loc în 2017.
2015-16 - FC Astana (Kazahstan)
Deși Kazahstanul face parte geografic din Asia, concurează în competițiile UEFA, unde cei 18,5 milioane de locuitori ai săi o fac a zecea cea mai mare țară din asociația continentală. Cu toate acestea, Astana este singura echipă din Kazahstan care a ajuns în faza grupelor din Liga Campionilor.
2011-12 — Oțelul Galați (România)
Oțelul Galați a câștigat primul său titlu din România în 2011 și a beneficiat de coeficientul neobișnuit de mare al României ( locul al optulea) pentru a obține calificarea directă în faza grupelor Ligii Campionilor. Moldovenii nu au scos niciun în faza grupelor, iar la scurt timp după Oțelul a intrat în insolvență, chiar dacă a primit 22 de milioane de euro de pe urma participării în Champions League.
2009-10 — Unirea Urziceni (România)
Nu este nimic mai obscur decât un club care nu mai există astăzi, cum este cazul Unirii Urziceni, care s-a desființat în 2011. Calificarea în Liga Campionilor în anul 2009 a fost ultima performanță pentru o echipă călăuzită de datorii, dar ialomițenii au fost foarte aproape să ajungă în faza eliminatorie. Având nevoie doar de un egal cu Stuttgart în faza finală a grupelor, Unirea a primit trei goluri în primele 11 minute și a pierdut cu scorul de 3-1.
2008-09 — Anorthosis (Cipru)
APOEL este probabil cel mai cunoscut nume din fotbalul cipriot, cu patru apariții în faza grupelor în Liga Campionilor și un sfert de finală în sezonul 11-12, dar Anorthosis a fost prima echipă din Cipru care a ajuns în faza grupelor Champions League. Clubul a avut o victorie și trei rezultate de egalitate în cele șase meciuri ale sale din 2008, dar a terminat la două puncte distanță de optimile de finală.
2005-06 — FC Petržalka (Slovacia)
Echipa slovacă dăinuie din 1898, dar în această perioadă a cunoscut mai multe schimbări de nume (17 mai exact), decât titluri de ligă (patru). Al treilea titlu a fost în 2005, dând clubului – cunoscut pe atunci sub numele FC Artmedia Bratislava – șansa de a participa în UCL.
Al doilea meci al celor de la Artmedia din turul de calificare împotriva lui Celtic a fost un clasic, deoarece slovacii au câștigat prima manșă cu 5-0 acasă, dar Celtic a înscris de patru ori în primele 80 de minute din manșa secundă. Deținând un avantaj general de un gol, Artmedia a reușit să absoarbă presiunea lui Celtic și să câștige cu 5-4 la general.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News