Recapitulare inaintea examenului pentru Play Off | Totul despre Steaua si Partizan: de ce sunt sarbii de temut si capitolul la care Steaua domina categoric
Steaua - Partizan Belgrad, prima mansa a turului III din Liga Campionilor, e in aceast aseara la ProTV, de la ora 21:30
Steaua si Partizan Belgrad, doua dintre echipele reprezentative ale estului Europei, campioanele Romaniei si Serbiei, se intalnesc diseara in prima mansa a dublei din turul al III-lea preliminar al Ligii Campionilor.
Calificata dupa 4-3 la general cu slovacii de la Trencin, Steaua isi continua drumul catre grupele celei mai tari competitii intercluburi si viseaza sa ajunga din nou la masa bogatilor.
Campioana Romaniei are in fata poate cel mai dificil adversar peste care putea da, sarbii de la Partizan avand nu doar un lot aproape la fel de valoros, dar si unii dintre cei mai aprigi fani de pe continent. Partizan este si echipa care se lauda cu faptul ca are trei titulari in nationala care a castigat Campionatul Mondial Under 20, in urma cu doar o luna, dar si cu un sistem de scouting extrem de performant, care i-a descoperit in ultimii ani pe Jovetic, Savic ori Ljajic.
Steaua si Partizan sunt campioanele Romaniei si Serbiei, dar si echipele care au dominat in ultimele sezoane competitiile interne.
Daca Steaua a cucerit ultimele trei titluri ale Ligii I, Partizan se lauda cu 7 campionate cucerite in ultimii 8 ani, dominand categoric lupta cu rivala "de moarte" din Belgrad si "sora" Stelei - Cervena Zvezda.
Echilibrata din acest punct de vedere, lupta dintre Steaua si Partizan pare una la fel de stransa si atunci cand vine vorba de valoarea loturilor, dar si de bugetele de care cele doua echipe dispun.
Valoric, Steaua are un mic avantaj, lotul lui Mirel Radoi fiind evaluat la 28 de milioane de euro de siteul de specialitate transfermarkt.de, cu 8 milioane mai mult decat cel condus de Zoran Milinkovic.
Totusi, ambele echipe au bugete anuale in jurul a 10 milioane de euro si mizeaza pe vanzarea de jucatori pentru a-si asigura veniturile.
Un capitol la care cele doua echipe se diferentiaza este insa cel legat de cresterea tinerilor jucatori si de alcatuirea lotului. Partizan este clubul care cheltuie aproximativ un sfert din bugetul anual pe academia de fotbal si centrele de juniori, laudandu-se cu descoperirea unor fotbalisti care au ajuns sa imbrace tricourile unor formatii ca Manchester City, Fiorentina ori AS Roma.
In plus, sarbii au in lot mai multi internationali de tineret, intre care si trei titulari ai campioanei mondiale la U20 (Serbia a batut Brazilia chiar la ea acasa in finala Mondialului de luna trecuta).
Fundasul Miladin Stevanovic, mijlocasul Andrija Zivkovic si atacantul Ivan Saponjic sunt cei trei fotbalisti de la Partizan medaliati cu aur la Mondialul de juniori.
De cealalta parte, Steaua are o politica diferita. Campioana Romaniei a "pacalit" in ultimii ani regulamentele imprumutand juniori de la alte cluburi. S-a intamplat si la ultima participare a echipei in grupele Ligii Campionilor, atunci cand Viitorul lui Gica Hagi a cedat mai multi fotbalisti Stelei pentru Youth League.
Steaua nu a mai produs un jucator in propriul centru de juniori de ani buni, iar toti tinerii care au razbit in tricoul ros-albastru au fost "racolati" dupa ce au impresionat la alte echipe din Liga I.
De asemenea, de mentionat este si faptul ca patronul Gigi Becali a anuntat in nenumarate randuri ca prefera sa ia cei mai buni jucatori din Liga I, fie ei romani sau straini, fiind dispus sa investeasca in sumele de transfer decat in infrastructura si centrul de juniori. Aceasta politica a facut ca in aceasta vara Steaua sa se intareasca cu fotbalisti in mare parte straini, ba chiar destul de "copti". Vorbim despre Jean Sony Alcenat, Muniru, Tahar, Hamroun ori Gregory Tade.
Un alt "totusi" este insa dat si de faptul ca, odata cu venirea lui Mirel Radoi, la Steaua au aparut nume ca Vlad Mihalcea (16 ani) ori Daniel Benzar (17 ani), lucru care indica faptul ca Steaua realizeaza faptul ca poate exploata puterea brandului si a fortei financiare pentru a identifica si creste tineri talentati.
Partizan vine la Bucuresti cu numele unei echipe puternice din Europa de Est, dar cu performantele unei formatii modeste. Steaua - Partizan poate fi considerat unul dintre duelurile de top ale zonei din Europa, dar din anumite puncte de vedere doar brandurile au ajuns sa joace.
Steaua are experienta in spate. A strans 11 calificari consecutive in grupele UEFA Champions League si Europa League, a jucat cu nume puternice din Europa si in ciuda faptului ca nu a reusit sa impresioneze in ultimele aparitii in Liga, avand si acum o singura victorie, de la Kiev, se poate lauda cu cateva partide istorice pe plan european.
Daca Steaua are de partea sa experientele pozitive ale unor meciuri cu Chelsea, Ajax si Valencia, Partizan Belgrad are o singura calificare in Grupele Champions League in ultimii 10 ani si doar doua in grupele Europa League, de la trecerea la actualul format.
In Europa, Partizan nu a reusit sa faca meciuri mari. O victorie cu Sahtior, cu 1-0, in grupele EL in 2009-2010 si eliminarea lui Anderlecht in playoff-ul Champions League in 2010-2011, dupa 2-2 in ambele meciuri si 3-2 la penaltyuri sunt singurele rezultate impresionante.
In 2010-2010, cand s-a dus in Grupele Ligii, Partizan a terminat cu zero puncte si doar doua goluri marcate in fata lui Arsenal, Sahtior si Braga. In schimb, Steaua a reusit sa termina grupa cu trei puncte in 2013-2014, dupa doua egaluri cu Basel si unul cu Schalke, dar tot pe ultimul loc.
Exista un punct comun intre cele doua adversare. Anul trecut, Steaua a fost eliminata de Ludogorets, echipa care in turul precedent trecuse de Partizan. Sarbii au avut cosmar cu repetitie in fata adversarei din Razgrad, care reusise sa-i elimine si cu un an inainte.
Steaua - Partizan Belgrad, prima mansa a turului III din Liga Campionilor, e in aceast aseara la ProTV, de la ora 21:30
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News