SPECIAL | Nu doar Unirea Urziceni a dispărut! Cluburile care au jucat în grupele Champions League și azi nu mai există

SPECIAL | Nu doar Unirea Urziceni a dispărut! Cluburile care au jucat în grupele Champions League și azi nu mai există Liga Campionilor
Din sezonul 1992-1993, de când Cupa Campionilor și-a schimbat formatul și s-a transformat în Liga Campionilor, 148 de cluburi s-au calificat pentru faza grupelor. Dintre ele, trei nu mai există astăzi.

Una dintre ele este Unirea Urziceni, câștigătoare a campionatului României în 2009 și participantă în UEFA Champions League în ediția 2009-2010.

Ialomițenii au strâns opt puncte în acel sezon, într-o grupă cu Sevilla, Rangers și VfB Stuttgart. În 2011, patronul Dumitru Bucșaru a dizolvat clubul, nu înainte de a vinde toți jucătorii și de a retrage din conturi toți banii, circa 18 milioane de euro, câștigați în Europa.

  • Special Nu Doar Unirea Urziceni A Disparut Cluburile Care Au Jucat In Grupele Champions League Si Azi

Urziceniul a înființat apoi o nouă echipă, care evoluează la nivel regional și nu are nicio legătură cu fosta grupare pregătită de Dan Petrescu și botezată în acei ani de glorie „Chelsea de Ialomița”.

Cazul Unirii Urziceni nu este singular la nivel de Champions League. Alte două cluburi care au participat în grupele celei mai importante competiții continentale sunt astăzi istorie: FC Kosice, din Slovacia, și Lierse, din Belgia. Ambele au evoluat în grupele Ligii în ediția 1997-1998.

FC Kosice, clubul dispărut după ce a jucat cu Man. United și Juventus

Kosice, un club înființat încă din 1903, a devenit important în fotbalul slovac odată cu ruperea în două a Cehoslovaciei. După ce a câștigat titlul în 1997, Kosice a trecut în preliminariile UCL de islandezii de la Akranes (4-0 la general) și de rușii de la Spartak Moscova (2-1). 

Ajunsă în grupe, formația slovacă a nimerit într-o serie complicată, cu Manchester United, Juventus și Feyenoord. Kosice nu a obținut niciun punct, terminând întrecerea cu un golaveraj de 2-13. A devenit astfel și prima echipă din istoria UCL fără punct câștigat în grupe. Peste ani, în 2010, o altă echipă din Slovacia, MSK Zilina, avea să-i „egaleze” recordul.

După intrarea în Champions League, lucrurile au mers tot mai rău pentru Kosice. În 2003, aflată în liga a doua și în pragul falimentului, echipa a fost vândută unui om de afaceri care a transformat-o în satelit pentru FC Steel Trans Licartovce. După un an, cele două au fuzionat și s-au rebranduit sub numele de MFK Kosice.

Clubul a avut ceva stabilitate până în 2015, câștigând și două cupe ale Slovaciei. Mai mult, l-a vândut la Chelsea pe Nemanja Matic pentru aproape două milioane de euro. Totuși, în 2015, Kosice s-a prăbușit din punct de vedere financiar: nu a primit licență și a fost retrogradat în a doua ligă. A mai rezistat doar doi ani. Pe 27 iulie 2017, Kosice a anunțat oficial că își încetează activitatea sportivă.

Un nou club a fost înființat în orașul slovac un an mai târziu, în 2018. Deși poartă aceleași culori cu defuncta Kosice, noua grupare, ajunsă între timp până în liga a doua, nu deține vechiul palmares.

Lierse, fosta campioană a Belgiei care a intrat în faliment și s-a desființat

Lierse, unul dintre cele șase cluburi din Belgia care au evoluat în grupele Champions League, are în palmares patru titluri de campioană națională. În 1997, Lierse a luat titlul și apoi a trecut în preliminariile UCL de ciprioții de la Anorthosis Famagusta (scor 3-2 la general).

Belgienii au fost repartizați într-o grupă cu Monaco, Leverkusen și Sporting Lisabona. Au încheiat întrecerea cu un singur punct și golaveraj 3-12. Egalul a fost obținut acasă, cu Sporting, scor 1-1, datorită unui gol marcat pe final de meci. Doi ani mai târziu, Lierse avea să câștige o Cupă a Belgiei, ultimul trofeu din istoria clubului. 

În 2007, aflată în liga a doua, Lierse a fost preluată de un afacerist egiptean, Maged Samy. Acesta a promis investiții serioase și a declarat convins că echipa va reveni în Champions League în cinci ani. În 2010, Lierse a promovat în prima ligă, doar că egipteanul s-a răzgândit și a oprit finanțarea.

Lierse a rezistat câțiva ani în prima ligă, dar a retrogradat în 2015. În mai 2018, după ce proprietarul egiptean nu a găsit niciun cumpărător pentru echipă, Lierse SK nu a primit licență pentru următorul sezon, apoi a intrat în faliment și a tras definitiv obloanele.

În orașul Lier, din provincia Antwerp, joacă acum Lierse Kempenzonen. Înființat în 1943 sub denumirea de FC Oosterzonen, clubul s-a mutat la Lier chiar în 2018, imediat după dispariția lui Lierse SK. Nu are însă palmaresul vechii formații și momentan se află în a doua divizie belgiană. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!