Temele lui Reghe | Tbilisi, inima care a batut ROCK in URSS! Record incredibil de asistenta pe stadionul lui Dinamo:
ANALIZA. Cine e Dinamo Tbilisi? Afla TOTUL despre echipa care o poate lasa pe Steaua fara 20 de milioane de euro!
Pana la marea masa a bogatilor din Champions League, Steaua trebuie sa treaca Marea Neagra pentru marea provocare a verii - Dinamo Tbilisi.
Situat in sud-estul Georgiei, Tbilisi este cel mai mare oras si totodata capitala tarii, cu o populatie de 1,5 milioane de locuitori, cam jumatate din cea a Bucurestiului.
Un oras agitat de evenimentele din ultimii 100 de ani, cu o populatie al carei spirit fierbinte a fost de multe ori o problema pentru sistem.
PRIMUL ORAS DIN URSS CARE A ORGANIZAT UN FESTIVAL ROCK
Georgia s-a aflat sub dominatia partidului comunist rus inca din 1921 (clubul Dinamo a fost infiintat de comunisti in 1924). De-a lungul timpului insa, Tbilisi a fost o voce anticomunista puternica. Au existat proteste masive din partea populatiei in 1956, 1978 si 1989, toate incheiate cu adevarat tragedii in randul populatiei.
Tbilisi a fost primul oras din URSS care a organizat un festival de rock. In 1980, intr-o perioada in care rigorile comunismului se apropiau de apogeu, georgienii au indraznit sa se bucure de "Woodstock-ul sovietic", asa cum a fost denumita prima editie a festivalului.
Dupa ruptura URSS (1991), si dupa iesirea de sub dominatia Rusiei, Georgia a cunoscut o cadere teribila. Tranzitia la sistemul democratic a fost trecuta, ca si la noi, prin sita coruptiei, a mafiei, si a afacerilor misterioase cu statul.
ULTRASII LUI DINAMO AU DECLANSAT O REVOLUTIE
Conturarea tot mai evidenta a acestui peisaj cenusiu si falsificarea alegerilor din 2003 au culminat cu un strigat de revolta puternic din partea populatiei.
100.000 de oameni au iesit pe strazile capitalei Tbilisi in ceea ce s-a numit "Revolutia trandafirilor". Presedintele Eduard Shevardnadze a fost fortat sa demisioneze pe 23 noiembrie 2003.
Gladiators Tbilisi, galeria lui Dinamo, a avut un rol important in mobilizarea populatiei in acele zile.
Linistea locuitorilor din Tbilisi a mai fost tulburata serios si in 2008, in timpul celor cinci zile de razboi intre Rusia si Georgia. A ramas in istorie ca 'Razboiul de 5 zile", sau "Razboiul din august", cu Georgia, de o parte si Rusia, plus separatistii din Osetia de Sud, de cealalta parte.
110.000 DE SPECTATORI - RECORD DE ASISTENTA PE DINAMO ARENA
Lucrarile la stadionul Dinamo au fost finalizate in 1976, dupa 10 ani de constructii. Noua arena a inlocuit vechiul stadion cu o capacitate de doar 35.000 de locuri. Stadionul are in prezent o capacitate de 55.000 de locuri, insa fara regulile stricte ale UEFA din zilele noastre, Dinamo Arena a gazduit de-a lungul timpului meciuri memorabile.
Primul meci oficial a avut loc in 1978, in 16-imile Cupei UEFA, un meci impotriva galezilor de la Cardiff City.
Recordul de asistenta a fost inregistrat trei ani mai tarziu, tot la o partida europeana, impotriva englezilor de la Liverpool. In tur, Liverpool castigase cu 2-1, un avantaj fragil, pe care georgienii erau convinsi ca il pot rasturna la Tbilisi. 110.000 de spectatori s-au ingramadit atunci in tribunele stadionului Dinamo, pentru, probabil, cea mai frumoasa victorie din istoria clubului: 3-0 in fata marelui Liverpool si calificarea in optimile Cupei Campionilor.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News