"De ce nu mai stiu sa merg, ce se intampla cu mine?" Dezvaluiri socante despre revenirea din coma! Ce il asteapta pe Schumacher

De ce nu mai stiu sa merg, ce se intampla cu mine? Dezvaluiri socante despre revenirea din coma! Ce il asteapta pe Schumacher Masini

►Sambata 19:00 Wigan – Arsenal in FA CUP, 21:00 LK "Uzina de Bataie" ►Duminica 17:30 Ajax - Ado Den Hag, 20:00 Finalele skandenberg: Ii paste bataia! 22:00 Stoica, primul meci in GLORY

Prietenii lui Michael Schumacher se bucura de faptul ca pilotul german a dat semne din ce in ce mai bune in ultima vreme. Acesta a inceput sa reactioneze la vocile din jurul sau si chiar sa faca contact vizual cu ceilalti oameni din incapere.

Posibilitatea iesirii din coma a unui pacient este in stransa legatura cu felul in care acesta isi foloseste ochii, cat de mult isi poate misca corpul si daca poate vorbi. De altfel, exista si o scara ierarhica a gravitatii pacientilor, numita "Glasgow Coma Scale", gradatie ce are 15 trepte, in functie de cat de grava este situatia in care se afla un pacient cand iese din coma.

  • De Ce Nu Mai Stiu Cum Sa Merg Ce Se Intampla Cu Mine Dezvaluiri Socante Despre Revenirea Din Coma Ce Il

Ce inseamna iesirea din coma si ce urmeaza pentru Schumacher

"Coma nu este asa cum se vede la TV, este un proces gradual. Iesi incetul cu incetul din coma, treptat, nu esti azi in coma si maine esti bine. Dureaza!", spune Barb Butler, o profesoara care a stat 27 de zile in coma, dupa un accident de masina in 1993. Aceasta povesteste ce s-a intamplat cand a inceput sa iasa din coma: "La inceput imi deschideam ochii dar nu ma puteam concentra. Oamenii numesc acest fenomen "ochi de papusa", nu stiu de ce ii zic asa. Eram foarte confuza in acele momente dar nici nu simteam nevoia sa comunic cu cineva", isi aduce aminte fosta profesoara, care a fost ajutata de ventilatie artificiala in primele zile de la iesirea din coma.

Aceasta a stat mai multe luni in spital, internata, pentru ca apoi sa urmeze un proces de lunga durata, ce s-a intins pe perioada a 5 ani, in care venea foarte des la spital pentru sedinte de recuperare.

Nimeni nu poate prezice cum se va recupera Schumacher, dupa accidentul din 29 decembrie. Ceea ce conteaza foarte mult este cat de afectat a fost creierul sau de impact iar doctorii isi bazeaza prezicerile doar pe acest lucru, restul ramanand in mana destinului.

"Accidentele la creier sunt o conditie cronica. Ramai cu sechele pentru toata viata", spune Dr. Angela Colantonio, un specialist in traume craniene din Canada.

"Ce se intampla cu mine de nu mai stiu cum sa merg, oare ce am patit?"

Pentru Butler, recuperarea a insemnat sa reinvete absolut totul, incepand de la cum sa manance, cum sa citeasca, sa mearga si chiar cum sa socializeze cu alte persoane. "Ma simteam ca un extraterestru pe pamant, nu stiam ce trebuie sa fac. La inceput, cand ma invatau cum sa merg, nu imi dadeam seama ce se intampla, ma intrebam oare ce s-a intamplat de nu mai stiu sa merg. Cu cat realizezi mai mult ca nu mai stii sa faci lucruri simple, cu atat mai greu iti este si devii frustrat", povesteste Butler.

O alta problema pentru cei care sufera traumatisme craniene este faptul ca simptomele si problemele pot aparea si mai tarziu in viata, nu doar imediat dupa iesirea din coma.  "Unii oameni nu mai pot face nimic in viata pentru ca simptomele persista toata viata, dar sunt si oameni care se recupereaza foarte bine", spune Dr. Colantonio.

Veste buna pentru Schumacher: "Medicina a evoluat, traim vremuri fascinante"

Accidentarile la cap variaza foarte mult, in functie de cat de afectat este creierul, iar recuperarea depinde si ea de mai multi factori, incepand de la nivelul de pregatire fizica, varsta, educatie si daca pacientul a mai avut afectiuni craniene inainte de accident (foto dreapta, accidentarile suferite de Schumacher in timp). De asemenea, o parte foarte importanta a recuperarii o reprezinta suportul familiei si al prietenilor.

Vestea buna pentru Schumacher este ca medicina a evoluat in acest domeniu, anunta Dr. Angela Colantonio, specialista din Canada. Aceasta spune ca au fost facute progrese remarcabile iar tratamentul pacientilor este unul mult mai bun decat in urma cu cativa ani: "Traim vremuri fascinante, imagistica asupra crierului este din ce in ce mai buna si ne putem da seama ce facem. Pana acum, recuperarea se oprea in primele 6 luni de la iesirea din coma dar progresele facute recent ne ajuta sa mergem pana la un an, doi, de recuperare".

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!