David Popovici (20 de ani) ne arată, încă o dată, că în era rețelelor de socializare, orice mișcare făcută de o vedetă va fi analizată, comentată și va naște discuții aprinse, cu păreri pro și contra. 

Zilele trecute, înotătorul de la CS Dinamo a povestit că și-a luat mașina la care a visat de ani buni, după cum sport.ro a scris aici. Chiar dacă e admirabil că David a avut curajul și maturitatea de a aborda acest subiect, în condițiile în care mașina și-a luat-o din banii săi munciți, era evident că o asemenea poveste va deveni un prilej de comentarii în mediul online. Ceea ce s-a și întâmplat, când vedem postarea făcută de Cristian Păun, profesor universitar. 

Pe contul său de Facebook, acesta a explicat, pe larg, de ce decizia lui David Popovici, de a-și cumpăra un Porsche Spyder, a fost una neinspirată din punct de vedere economic.

David Popovici a primit de la Guvernul României (adică de la noi toți) suma de 140.000 de euro și de la sponsorul Toyota o Corolla. Și-a luat altă mașină. Un Porsche Spyder de 150.000 de euro. Mașina «visurilor» lui. Nu i-a plăcut Corolla. Nu era mașina «visurilor» lui. A plătit pentru ea TVA de vreo 22.000 de euro. A pierdut 20-30% din valoarea ei din momentul în care a scos-o pe poarta vânzătorului. Asigurarea anuală pentru așa ceva costă câteva mii de euro. Toată presa tabloidă a preluat știrea admirativ. O știre pozitivă, nu?

Eu, ca economist, consider decizia extrem de neinspirată. Mai bine își lua un apartament în centrul Capitalei și îl închiria. Obținea o sursă de venit pe termen lung. Sau investea cu alții într-o afacere. Sau investea la bursă, aici sau afară. Câștiga independență financiară, nu dependența de un bolid de lux pe care să îl conduci mereu cu teamă, să îți fie frică să îl parchezi pe stradă, pentru care să nu ai încă resurse să îl întreții pe termen lung.

Știu, omul are dreptul să facă ce vrea cu banii. Sunt ai lui. I-a câștigat cu sudoare și sacrificiu. La cum i-a aruncat însă pe fereastră pare că i-a câștigat ușor. Mulți ca el, câștigând la loterie, au ajuns pe drumuri, în final. Cei mai mulți.

De aia e importantă economia, educația economică elementară și discuțiile cu economiștii. Economia este știința vieții care te ajută să supraviețuiești cât mai mult, să te bucuri de cât mai multe și să înțelegi cum poți să îți setezi și să îți urmărești cât mai bine scopurile având întotdeauna resurse limitate.

Un caz similar, dar complet pe dos, este al Anei Maria Brânză (14 medalii de aur). Pe ea au ghidat-o financiar părinții. Nu i-au dat voie să facă asemenea lucruri cu banii din premiile câștigate din sport. I-a investit, și-a luat o casă, a deschis mai târziu o afacere... Alegerile pe care le faci sunt extrem de importante! Mai ales când ești tânăr...“, a scris Cristian Păun.

Popovici nu e nici primul, nici ultimul om care își ia o mașină scumpă

Deși există logică în cele scrise de profesorul universitar, e clar că David Popovici nu e nici prima, nici ultima vedetă din sport care își face „pofta“, luându-și o mașină de lux. 

Desigur, viața înotătorului de la Dinamo ar fi mers mai departe și fără acest Porsche Spyder, însă această teorie e valabilă pentru orice om care își mai face niște achiziții, nu din necesitate absolută, ci pentru a-și face o bucurie.

Firește, în funcție de posibilitățile financiare, aceste achiziții diferă de la om la om. Pentru că un simplu „muritor de rând“ poate să-și achiziționeze o a 5-a pereche de adidași de alergare, de pildă, pur și simplu, pentru plăcerea shopping-ului, în timp ce David Popovici, campion olimpic răsplătit pe măsura rezultatelor sale, și-a luat un Porsche, deși mai avea vreo două mașini.