GALERIE FOTO 30 iunie 1982, ziua în care ar fi trebuit să înceapă o nouă eră! Acum 40 de ani, Mircea Lucescu lăsa Corvinul pentru naționala României
Antrenorul activase în paralel la echipa de club din Hunedoara și la prima reprezentativă din toamna lui 1981 și avea să-i califice pe ”tricolori” la Campionatul European din 1984, unde pe atunci participau doar 8 echipe.
Pe 30 iunie 1982, Mircea Lucescu (36 de ani pe atunci), încă fotbalist activ, era confirmat în funcția de selecționer al României după ce a renunțat definitiv să mai joace și să mai antreneze la Corvinul Hunedoara, pe care o pregătise și la care evoluase în ultimul sezon din Divizia A în paralel cu activitatea de pe banca tehnică a naționalei.
Lucescu la națională, o știre în pagina 3 din Sportul, lângă recordul de la talere
”După încheierea campionatului, cu satisfacția de a-și vedea împlinită munca de antrenor și activitatea de jucător la Corvinul Hunedoara prin calificarea echipei, la care a funcționat patru ani, în Cupa UEFA, Mircea Lucescu a revenit la București.
Comitetul Executiv al CNEFS l-a confirmat ieri pe Mircea Lucescu în funcția de director tehnic al FR Fotbal și antrenor al echipei naționale. Tânărul antrenor, în vârstă de 37 de ani (n.r. - avea să-i împlinească pe 29 iulie), cu o activitate de 18 ani ca jucător în Divizia A și 70 de jocuri în echipa României, se va ocupa acum exclusiv de problemele tehnice ale fotbalului nostru, de toate loturile reprezentative și, îndeosebi, de echipa națională.
În numele tuturor iubitorilor de fotbal îi dorim succes deplin în această muncă frumoasă, pasionantă dar plină de responsabilități!”, scria ziarul Sportul din data de 1 iulie 1982.
O știre mică, de câteva rânduri, strecurată în pagina 3 a ziarului, printre titluri precum ”I. Toman, nou record național la talere”, ”Mulți copii talentați la sărituri” sau ”Exigență sporită în testarea arbitrilor divizionari”!
Mircea Lucescu a dus România la Euro '84, unde au participat doar 8 echipe
Lucescu a condus naționala în campania pentru Campionatul European din 1984, a câștigat o grupă cu Suedia, Cehoslovacia, Italia (campioana mondială en-titre de atunci) și Cipru, și a obținut calificarea la turneul final din Franța, la care au participat doar 8 echipe. Nu 24, ca acum!
”Tricolorii” au făcut la Euro '84 un 1-1 cu Spania (care avea să piardă finala cu Franța lui Platini), 1-2 cu RFG (campioana europeană en-titre) și 0-1 cu Portugalia.
A plecat în 1986 și nu s-a mai întors la națională niciodată
Ceea ce părea să fie începutul unei noi ere la naționala României, cu tânărul Mircea Lucescu antrenor, nu a fost însă decât o etapă premergătoare apariției ”Generației de Aur”: în toamna lui 1986, selecționerul, care între timp devenise în paralel și antrenorul lui Dinamo, a fost înlocuit cu Emerich Jenei, cel care avea să ducă România la Mondialul din 1990.
De atunci, s-a vorbit probabil an de an despre o revenire a lui Mircea Lucescu la echipa națională, revenire care însă nu a mai avut loc niciodată.
Lucescu, omul-trofeu în Turcia, Ucraina și Rusia
După Revoluția din 1989, ”Il Luce” a activat aproape un deceniu în Italia (Pisa, Brescia, Reggiana, Inter Milano), s-a întors în România (nu la Dinamo însă, ci la Rapid, în două rânduri), apoi a scris istorie la Galatasaray (2 trofee, inclusiv Supercupa Europei din 2000), Beșiktaș (1 trofeu), Șahtior Donețk (22 de trofee, inclusiv Cupa UEFA din 2009), Zenit Sankt Petersburg (1 trofeu) și Dinamo Kiev (3 trofee), unde antrenează și în prezent.
A ajuns, totuși, selecționer, dar al Turciei, între 2017 și 2019, fără să aibă însă succesul de la echipele de club.
"Dați-mă cu vreo 20 de ani înapoi și vă promit că mă duc unde vreți voi. Vedeți-vă de treabă! Aveți altceva de întrebat? Nu vedeți ce vârstă am? Lăsați-mă în pace", declara anul trecut Mircea Lucescu, după ce a fost întrebat dacă este dispus să revină pe banca naționalei României.
În această vară, pe 29 iulie, ”Il Luce”, care din 2017 este străbunic, va împlini 77 de ani.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News