Conform noului format din preliminariile europene pentru Cupa Mondială, vor exista 12 grupe formate din patru sau cinci echipe. La turneul final se califică direct câștigătoarele grupelor din preliminarii, iar locurile secunde merg la baraj. Tot la baraj vor juca și patru câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor care nu au prins locurile 1-2 în preliminariile clasice.
După startul foarte bun din Liga Națiunilor, România este aproape sigură de prezența în urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026.
- 99% sunt șansele acordate României de statisticienii de la Football Meets Data pentru a se afla în urna a doua. La începutul lunii septembrie, procentul era de 96%.
Format nou în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2026
Echipele europene vor fi repartizate prin tragere la sorţi în 12 grupe de câte patru şi cinci echipe, care vor juca meciuri tur-retur. Grupele de cinci echipe programează meciurile începând din martie 2025, iar de patru echipe din septembrie 2025, iar toate meciurile se vor încheia până în noiembrie 2025.
Cele 12 câştigătoare ale grupelor obţin biletele la turneul final din SUA, Canada şi Mexic, în timp ce echipele de pe locul secund vor disputa un play-off alături de cele mai bine clasate patru echipe din Liga Naţiunilor 2024/2025 şi care nu ocupă unul din primele două locuri în grupă.
Aceste 16 echipe vor participa la o tragere la sorţi pentru a forma patru tururi de calificare cu câte 4 echipe fiecare, care includ meciuri semifinale şi finale în fereastra internaţională a lunii martie 2026, între 26 şi 31 ale lunii respective. Câştigătoarele celor patru finale obţin ultimele bilete la CM 2026.
Cupa Mondială din 2026 va avea loc în perioada 11 iunie - 19 iulie în 16 locuri oraşe: 11 din Statele Unite (Atlanta, Boston, Dallas, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco şi Seattle), 3 din Mexic (Guadalajara, Ciudad de Mexico şi Monterrey) şi 2 din Canada (Toronto şi Vancouver).
Finala CM 2026 se va disputa la New York.