La acel turneu final din 2000, Chivu a marcat primul său gol pentru națională, într-o victorie de poveste contra Angliei, scor 3-2. Avea 19 ani și făcea partea dintr-un lot de tranziție de la Generația de Aur spre „noul val”.
Grupul care scrisese istorie la World Cup 1994 era reprezentat Bogdan Stelea, Florin Prunea, Dan Petrescu, Miodrag Belodedici, Gheorghe Popescu, Ionuț Lupescu, Dorinel Munteanu și Gheorghe Hagi. Printre cei care trebuiau să preia ștafeta se mai numărau Bogdan Lobonț, Cosmin Contra, Florentin Petre, Erik Lincar, Adrian Mutu, Adrian Ilie, Laurențiu Roșu și Ionel Ganea.
Invitat la cursurile celei de-a X-a ediții a Sports Business Academy, Chivu a vorbit despre generația al cărei căpitan a fost în 30 de meciuri din 75 jucate.
Sfert de finală contra Italiei
Sfertul de finală jucat contra Italiei (0-2) în competiția găzduită de Belgia și Olanda ne-a făcut să sperăm că performanțele naționalei care i-a avut lideri pe Hagi și Popescu vor avea continuitate. Nu a fost chiar așa, pentru că generația lui Mutu și Chivu a mai obținut doar o calificare la un turneu final, la Euro 2008, unde nu a reușit să treacă de faze grupelor.
„A fost destul de complicat, pentru că era o etapă a fotbalului românesc succesivă Generației de Aur. Standardul unde au ajuns ei era destul de greu de atins pentru noi. Cel puțin nu imediat. Era o perioadă în care trebuia să se construiască, în care treptat puteai să ajungi, pentru că talent în acea generație și calitate era foarte mare. Așteptările erau foarte mari și, la un moment dat, nerealizările pe care noi le acumulaserăm ne-au cam tăiat un pic și din încrederea pe care o aveam. Unii jucători erau mai timorați în anumite meciuri și nu reușeam să ne exprimăm la adevăratul potențial, ca echipă”, a explicat Chivu, la SBA.
Fostul căpitan al tricolorilor a indicat momentul în care și-a dat seama că lucrurile se vor înrăutăți pentru fotbalul românesc la nivel de națională, și anume înfrângerea dintr-un meci de pregătire cu Macedonia de Nord (0-1), în iunie 2010. Până atunci, băteam această națională pe unde o prindeam, la diferențe mari de scor.
Ce a însemnat naționala pentru Chivu
Fostul jucător al lui Ajax, al Romei și al Interului a vorbit și despre ce simțea atunci când era convocat, considerând că „echipa națională îți dă mai mult decât o echipă de club din punct de vedere al motivației”. Indiferent de situația de la club, abia aștepta să îmbrace tricoul României, pentru că se încărca cu energia de care avea nevoie.
„Echipa națională mi-a dat mereu ceea ce echipa de club nu mi-a dat niciodată, nici măcar finala Champions League. Echipa de club înseamnă 300 de zile pe an în care ești plătit să faci anumite lucruri, ai o responsabilitate, e un mecanism unde există riscul ca, la un moment dat, să ți se taie un pic din motivație și din elan. La națională era ceva special, întotdeauna a fost așa”, a dezvăluit Chivu, care s-a retras oficial de la prima reprezentativă după 12 ani de la primul meci, pe 21 mai 2011, printr-o scrisoare trimisă Federației Române de Fotbal. Avea 30 de ani, fiind cel mai tânăr lider al „tricolorilor” care lua decizia de a face pasul în spate.
Hotărârea, care a surprins foarte multă lume, a avut la bază accidentările repetate, dar și starea de tensiune din jurul primei reprezentative. Fanii erau furioși pe rezultatele slabe.
„S-a umplut paharul, la ultima reunire i s-au reproşat prea multe, a fost jignit”, a explicat Victor Pițurcă la aflarea veștii. În lumina rezultatelor de anul acesta, am cam uitat acele vremuri tulburi din istoria naționalei, dar am rămas în minte cu imaginea căpitanului Cristi Chivu, un fotbalist talentat, elegant, inteligent, dedicat sută la sută echipei pentru care juca.
Retras din fotbal, Cristi Chivu (44 de ani) a fost unul dintre cei mai valoroși jucători români de după 1989.