FOTO Cine sunt „voinicii” din Andorra care vor să bată România: antrenor fără victorie în șapte ani și vedete de 40+
România va debuta în preliminariile EURO 2024 cu o deplasare în Andorra, selecționată care ocupă locul 153 în clasamentul FIFA, între Republica Dominicană și Yemen.
- 1. Andorra e țara schiului și a cumpărăturilor
- 2. Selecționerul din Andorra e cel mai longeviv din Europa, deși a durat șapte ani să bată pe cineva
- 3. Lot plin de veterani semi-amatori care au joburi în afara fotbalului
- 4. Cea mai cunoscută echipă din Andorra joacă în Spania
- 5. Andorrezii nu marchează nici măcar în campionatul lor
„Tricolorii” lui Edi Iordănescu vor juca sâmbătă, 25 martie, de la orele 21:45, pe Estadi Nacional din Andorra la Vella, în grupa I a calificărilor pentru Europeanul din Germania. Andorra este una dintre cele mai mici și lipsite de succes națiuni fotbalistice din lume, iar ultimul meci jucat a fost o înfrângere cu Gibraltar, 0-1, în noiembrie 2022.
De altfel, bilanțul naționalei din Pirinei este unul dezastruos. Din 1996, când a jucat primul meci oficial, Andorra nu a câștigat decât 13 partide din 196. A făcut 25 de egaluri și a pierdut de 158 de ori.
1. Andorra e țara schiului și a cumpărăturilor
Cu o populație de doar 80.000 de locuitori, Andorra e cunoscută mai mult pentru sporturile de iarnă decât pentru fotbal. Micuțul stat din Pirinei are două stațiuni de schi și circa 350 de kilometri de pârtii. Alte sporturi populare în țară sunt baschetul, rugby-ul și hocheiul pe role.
Totodată, Andorra este considerată un paradis fiscal. Principatul situat între Franța și Spania are taxe și impozite foarte mici în comparație cu restul țărilor din Europa. Una dintre atracțiile pentru turiști o reprezintă magazinele duty-free, cu prețuri foarte bune la produse precum țigări, băuturi alcoolice, cafea, parfumuri sau haine.
2. Selecționerul din Andorra e cel mai longeviv din Europa, deși a durat șapte ani să bată pe cineva
Andorra este pregătită de Koldo Álvarez (52 de ani), un spaniol originar din Țara Bascilor, naturalizat de Andorra în 1998. Fost portar la Atlético Madrid B sau Salamanca, Álvarez a preluat naționala din Andorra în 2010 și a câștigat prima partidă abia după șapte ani! În februarie 2017, a bătut-o cu 2-0 pe San Marino, primul succes al selecționatei din Pirinei în 13 ani.
În 106 meciuri pe banca Andorrei, Koldo a câștigat 10 și a pierdut 81. În 2022, are patru victorii: 2-1 și 2-0 cu Liechtenstein, 1-0 cu Grenada și 1-0 cu St. Kitts/Nevis. „Pentru mine, marele vis e să duc Andorra în Liga C din Liga Națiunilor”, spunea antrenorul care și-a pus în cap să învingă România în presa spaniolă, în urmă cu câteva luni.
Fiul lui Koldo Álvarez, Iker, are 21 de ani și este tot portar. Apără la echipa a doua a lui Villarreal, iar tatăl său îl cheamă constant la națională, unde a adunat deja șapte selecții.
3. Lot plin de veterani semi-amatori care au joburi în afara fotbalului
Fotbaliștii care evoluează în Andorra sunt semi-amatori și au și alte joburi în afara fotbalului. Unii lucrează în domeniul financiar, alții în sectorul administrativ sau în învățământ. Câțiva fotbaliști, precum veteranul Márcio Vieira (38 de ani), născut în Andorra din părinți portughezi, joacă în ligile inferioare din Spania.
Decanul de selecții este Ildefons Lima, de 43 de ani (VEZI GALERIE FOTO). Fundașul central născut la Barcelona a fost convocat prima dată în 1997, a strâns 134 de apariții pentru Andorra și este încă în activitate, dar nu a prins lotul pentru această acțiune. Marc Pujol, convocat pentru meciurile cu România și Kosovo, este profesor și face 41 de ani în luna august. Alți veterani sunt portarul Josep Gomes (37 de ani), Victor Bernat (35) sau Jordi Rubio (35).
Cei mai bine cotați jucători andorrezi sunt Iker Álvarez (500 de mii de euro, fiul selecționerului), Jesús Rubio (250 de mii de euro, de la Inter d'Escaldes) și Alex Martínez (200 de mii de euro, de la AC Escaldes).
4. Cea mai cunoscută echipă din Andorra joacă în Spania
Cea mai faimoasă echipă din Andorra este FC Andorra, patronată de Gerard Piqué. Clubul din Andorra la Vella, fondat în 1942, joacă în sistemul competițional din Spania încă din 1948. În acest sezon, FC Andorra evoluează în premieră în Segunda División și se află la mijlocul clasamentului, cu șanse mari să își mențină statutul.
Gruparea lui Piqué are echipamentul în culorile drapelului Andorrei, însă în lotul formației nu se regăsește niciun jucător andorrez. În staff, doar doctorul și team managerul sunt din Andorra. Cei mai bine cotați fotbaliști ai lui FC Andorra sunt Jandro Orellana și Germán Valera, ambii valorând 1,5 milioane de euro.
5. Andorrezii nu marchează nici măcar în campionatul lor
Campionatul din Andorra este format din 8 echipe, care joacă de patru ori între ele pe parcursul unui sezon. Inter Club d'Escaldes, fosta adversară a lui CFR Cluj în preliminariile Conference League, este campioana la zi. Cea mai de succes formație este însă FC Santa Coloma, cu 13 titluri, care acum este pregătită de un antrenor rus, Dmitri Cheryshev.
În actualul sezon, în care lider este momentan Atlètic Club d'Escaldes, cel mai bun marcator este un spaniol, Gerard Artigas, cu 12 goluri. De altfel, cei mai prolifici marcatori ai ligii din Andorra sunt străini, din Spania, Franța și Portugalia! Cel mai bun marcator de origine andorreză este Alex Martínez, cu numai 4 goluri.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News