Daniel Pancu și-a vărsat nemulțumirea: „A trebuit să mă întorc la inițiere cu ei, la pasă nedublată! E o minciună ce se întâmplă!”
În luna martie, naționala U20 a disputat două meciuri în Liga Elitelor, cu Portugalia, 1-1, și Norvegia, 0-4. Iar după 6 partide în calitate de selecționer, Daniel Pancu (45 ani) a observat că jucătorii vin la lotul național cu mari carențe de la centrele de copii și juniori, spre deosebire de celelalte echipe din Europa.
Daniel Pancu, despre problemele pe care le întâmpină la selecționata U20
„Jucători de 19-20 de ani au probleme, adică ar trebui să mă întorc la inițiere cu ei, la o pasă nedublată, la deschis un unghi, la atacat un spațiu, la intensitatea pasei, deci probleme de genul ăsta.
Iar factorul cel mai dezechilibrant dintr-o confruntare - că am jucat într-o competiție care e ca Champions League, o competiție unde practic n-ai ce căuta, pentru că nu ai jucat preliminarii, nimic - este factorul fizic. La forță și viteză, suferim. La duelurile unu contra unu, șansele sunt mici.
Ajung și la antrenorii de la copii și juniori. Mă uitam la jocul Norvegiei, îl descifram, aveau o construcție cam ca Real Madrid sau Liverpool, cu 6 oameni la mijloc și tot acolo și fundașii centrali, doi mijlocași centrali. Deci mijlocașii spuneai că sunt urmașii lui Xavi și Iniesta, întotdeauna sunt informați.
Asta ne spuneau și nouă antrenorii de la copii și juniori: 'pune corpul"'. Mai luau unii la mișto: 'Care corp? Corp diplomatic?', ceva de genul ăla. Noi vorbim de lucruri elementare, astea nu se mai învață la 20 de ani. Păi e de foarte mult timp situația asta.
La Portugalia, știu foarte bine, vine din istorie, vin dintr-o școală. Dar Norvegia? Ei să joace de maniera asta? Portughezii au jucat cu 11 jucători din prima ligă în primul "11" cu România. La cum văd oamenii fotbalul în România, s-ar putea, fără regula asta, să mă selcționez eu pe mine la U20”, a declarat Daniel Pancu pentru DigiSport.
Selecționerul U20 susține că mulți dintre antrenorii de la centrele de copii și juniori nu se implică total din cauza salariilor mici pe care le primesc.
„La noi, am văzut antrenori care se plâng că: 'Domnule, îmi dă 3.000 sau 4.000 de lei'. Păi care e problema? Că ești ca un medic care depui un jurământ. Dacă îți dă 3.000 de lei, nu mai pui pasiunea aia în meserie? De la 5.000 de lei la un milion de euro pe an, eu mă schimb, sau cum?
Dacă ți-ai luat angajamentul ăsta și te duci la copii, păi trebuie să transmiți pasiune, că de aici pleacă multe. Doar că în multe locuri e o minciună ce se întâmplă la copii și juniori. La selecție, eu am mai multe probleme când lipsesc doi-trei jucători. Aria aia de selecție e și așa mică”, a mai spus Daniel Pancu.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News