Destinul ULUITOR al nationalei Ungariei: 28 de ani fara turneu final, dupa trei medalii la JO si doua finale de CM! Cum au decazut
Romania - Ungaria, un meci care naste orgolii imense mai mult in afara terenului. Cele doua nationale joaca in amintirea vremurilor trecute, cand se aflau in topul mondial. Acum Romania si Ungaria nu mai sperie pe nimeni.
Ungaria vine la Bucuresti de pe locul 54 mondial si e pare o echipa cu sanse mici de calificare la EURO 2016, in ciuda faptului ca pot ajunge trei echipe din grupa pot ajunge la turneul din Franta.
Selectionata maghiara a pierdut in meciul de debut pe teren propriu, cu Irlanda de Nord, o alta outsidera din grupa din care mai fac parte Grecia, Finlanda, si Insulele Feroe.
Ungaria si-a schimbat selectionerul chiar inaintea partidei, Attila Pintér fiind inlocuit cu debutantul Pál Dárdai, 38 de ani, fost antrenor la juniorii Herthei Berlin.
Dárdai a fost unul dintre cei mai buni jucatori maghiari ai anilor 2000, cu peste 300 de meciuri in Bundesliga, la Hertha Berlin. El si Gera - fost jucator la Fulham si WBA, sunt cei mai notabili jucatori produsi de Ungaria in acea perioada.
Anii 2000 au fost de mare tristete pentru adversara Romaniei, fara nicio calificare la turneu final. La fel ca si anii '90, cand Ungaria s-a calificat doar la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996. Un declin urias pentru una din cele mai bune nationale din istorie. Cupa Mondiala din 1986 a fost ultimul turneu major la care au marticipat ungurii, eliminati atunci din grupe de Franta lui Platini.
Comunismul, cel mai bun aliat al fotbalului maghiar!
Totul a inceput cu disparitia comunismului, la finalul anilor '80. Cluburile au pierdut ajutorul statului si au inceput sa dea faliment. Cele mai mari echipe, Ferencváros, Újpest, Honvéd si MTK au intrat in colaps si n-au mai putut furniza jucatori la o nationala obisnuita sa domine lumea fotbalului. In plus, a aparut si legea Bosman care a impins cluburile maghiare sa piarda contactul cu echipele bogate din Vest. Fotbalul maghiar era strans legat de autoritatile comuniste, iar schimbarea de regim a lasat lumea fotbalului in haos. Treptat, interesul pentru fotbal a scazut, iar Ungaria s-a obisnuit cu statutul de echipa mica.
Mostenire fabuloasa
Nationala Ungariei are un palmares urias, cu trei titluri olimpice, doua finale de Cupa Mondiala si o finala de campionat european. Mai mult, ungurii se lauda ca au revolutionat acest sport punand bazele Fotbalului Total, dus mai departe de olandezii in anii '70, si, de ce nu, preluat de spanioli si perfectionat in era moderna. Ungurii se mai mandresc cu o Generatei de Aur care l-a inclus pe marele Ferenc Puskás, golgheterul secolului 20, caruia FIFA i-a dedicat premiul Puskás.
Generatia de Aur a Ungariei detine recordul de puncte stranse in clasamentul FIFA in 1954, cu 2166 adunate intr-un singur an. Tot in acea perioada, ungurii au stabilit cea mai lunga perioada fara infrangere, 31 de partide in peste patru ani!
In aceasta perioada s-a jucat si Meciul Secolului, cu Anglia, in 1953. Ungurii erau neinvinsi de 24 de partide si numarului 1 in clasamentul FIFA si intalneau Anglia pe un stadion Wembley cu 105.000 de oameni in tribune. Ungaria s-a impus cu 6-3 dupa un meci in care Anglia a fost depasita la toate capitolele.
Partida i-a facut sa realizeze pe inventatorii fotbalului ca tactica lor si metodele de antrenament sunt depasite si au decis sa adopte metode de pe continent, imprumutate mai ales de la nationala Ungariei. Maghiarii dadeau tonul atunci la orice in materie de fotbal.
Generatia lor vs Generatia noastra
In timp ce Romanii se mandresc cu Generatia de Aur care a adus un sfert de finala la Cupa Mondiala din SUA 1994, dar si calificari la turneele majore intre 1990 si 2000, ungurii tanjesc dupa o nationala uriasa, care a dominat fotbalul in anii '50 si s-a luptat cu succes intre anii '20 si '70 la toate competitiile majore din fotbal.
Nici Romania n-a mai impresionat dupa succesul generatiei lui Hagi din anii '90, dar a reusit o calificare la EURO 2008 si cateva rezultate bune la nivelul echipelor de club in Europa. Campionatul din Ungaria e departe in clasamentul UEFA, pe locul 31, in timp ce Liga I e pe locul 15 in acest moment.
Ungaria nu a mai invins Romania de 31 de ani intr-un meci oficial, din 1981, cand a fost 1-0 la Budapesta. Cele doua echipe s-au intalnit toamna trecuta, pe National Arena, in preliminariile Cupei Mondiale din Brazilia. Romania s-a impus cu 3-0 atunci si a mers la barajul de calificare.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News