Edward Iordănescu, invitat special la „Ora exactă în sport”! Principalele declarații ale selecționerului

Edward Iordănescu, invitat special la „Ora exactă în sport”! Principalele declarații ale selecționerului Nationala

Ediția de marți a emisiunii „Ora exactă în sport” a fost cu totul specială.

Edward Iordănescu, cel care a preluat funcția de selecționer al naționalei României de fotbal, a venit în platoul PRO X. Fostul antrenor de la FCSB a vorbit despre obiectivele pe care le are alături de prima echipă a României, dar și despre desfășurarea primelor zile după ce și-a preluat noua funcție. 

Edi Iordănescu, la Pro X. Principalele declarații

...ce stil de joc va aborda: "Îmi doresc rezultatul. Cu riscul de a fi criticat pentru un joc mai puțin estetic, prefer oricând un joc asumat și un rezultat bun. Nu ne permitem luxul să vorbim despre estetică. Vreau jucători cu mentalitate corectă. Vreau să arătăm alt spirit, altă competitivitate. Am lucrat cu mulți dintre ei, cunosc competiția internă, în ultimii 12 ani am lucrat în campionatul nostru. Important va fi rezultatul, iar dacă rezultatele ne vor ajuta, în timp putem vorbi și despre latura estetică"

...comparațiile cu alte generații: "Cred că suntem într-o eroare cu toții atunci când persistăm în a face paralele între grupul actual și trecut. Nu mă interesează ce a spus domnul Boloni, fiecare are ideile lui, viziunea lui. Eu spun că persistăm să facem greșeala asta, comparații cu generații de vârf. Nu ajută cu nimic și producem o tensiune, inhibăm grupul actual. Am avut și am dialog cu jucătorii, nu ne ajută! Trebuie să le construim o mentalitate mai solidă, să-i educăm uman și profesional"

...posibile naturalizări la națională: "Am abordat subiectul ăsta. Există posibilitatea asta, dar trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Nu am făcut o prioritate din asta, nu sunt prea multe variante pe piață. Foarte puțini spre deloc mai îndeplinesc aceste condiții, dar îmi doresc să construim un nucleu de jucători pe care opinia publică să-i învețe, să se obișnuiască cu ei. Nu mai doresc căutări multe, îmi doresc o echipă competitivă, iar jucătorii să vină cu o altă competitivitate, energie, mentalitate, cu mult mai mult orgoliu pozitiv, constructiv de a-și reprezenta țara cu mândrie. Dacă nu avem individualitățile pe care voi le-ați remarcat în comparație cu alte vremuri, vreau să construim un joc solid"

...relația cu Anghel Iordănescu și acuzațiile conform cărora ar fi susținut politic: "N-a fost ușor, a existat o anumită presiune. Orice făceam ca jucător sau antrenor eram comparat de cele mai multe ori cu tatăl meu. N-a fost ușor, însă lucrurile astea m-au întărit, m-au ambiționat, m-au provocat și niciodată nu m-am văzut într-un concurs cu tatăl meu. M-am mândrit și am încercat să mă inspir de acolo. Au apărut vorbe în spațiul public, dar niciodată nu am apelat la cineva pentru a mă ajuta la o anumită colaborare. În primul rând, din orgoliu. În al doilea rând, pentru că m-am simțit pregătit pentru a performa în domeniu. În al treilea rând, dacă te uiți pe cariera mea, am luat-o de la Liga 3, la Fortuna Brazi. Niciodată n-am vrut să mă simt vulnerabil sau obligat față de cineva, să am o imagine artificială. Cu toate astea, lucrurile au ieșit în presă și cred că mi s-a făcut multă dreptate. Recunosc și mă mândresc cu asta, tata a fost un suport în anumite momente.  Ar fi fost anormal să nu mă bazez pe asta"

...conflictul cu Marin Condescu: "Subiectul e în mâinile avocaților. Nu vreau să mai comentez, chiar dacă aș avea multe de spus. Tot ce e posibil (n.r - să-l dea în judecată pe Marin Condescu). Pentru mine vorbesc rezultatele. La Pandurii, am preluat echipa de pe locul 15 din 18, cădeau 6. Multă lumea era împăcată cu ideea că șansele erau infime pentru salvare. Am terminat pe 9, am salvat echipa, iar în următorul an, fără niciun suport financiar, cu un buget evaporat peste noapte, am reconstruit echipa, am terminat pe podium. În penultima etapă aveam șanse matematice la campionat. Am calificat echipa în Europa. Precum predecesorii mei au făcut lucruri deosebite, Cristi Pustai și Petre Grigoraș, s-au atins foarte multe borne pozitive. O echipă luată de pe loc retrogradabil și dusă în Europa vorbește de la sine. Politicul era implicat pentru că ținea de comunitate, așa cum e și la alte echipe. Am mers, am avut rezultate foarte bune pe care nimeni nu le poate contesta. S-au vândut și niște jucători. Roman a plecat în Olanda, Momcilovic a fost vândut la Steaua. Am atras bani în club prin performanțele realizate. Se poate constata că, la momentul respectiv, 50-60% din buget era construit din suportul acționarilor majoritari,Complexul Energetic Oltenia, care a primit directivă să sisteze susținerea sportului. De aici a început declinul. Pandurii s-a menținut azi de zile, dar întâmplareaa făcut ca lucrurile să se schimbe când am fost noi acolo. Asta a fost cauza declinului. El a vorbit despre bonusurile de performanță și a spus că am ajuns la 17.000 de euro cumulat. Am îndeplinit obiectivele, salvarea de la retrogradarea, calificarea în cupele europene. Am avut niște obiective clare, mi le-am asumat și le-am îndeplinit. Pandurii va rămâne mereu în sufletul meu. Tot timpul va avea sprijinul meu și mă voi asigura că nu va falimenta niciodată din cauza mea. Când eu am fost acolo cu Narcis, perioada se confundă cu performanța și nu cu fonduri evaporate. Punct!"

...ce a schimbat deja la echipa națională: "Una dintre priorități a fost să reevaluăm și să reconstruim baza de date, ceea ce înseamnă jucători care pot intra în atenția noastră. Dacă în ultimul an, undeva la 58-59 de jucători au ajuns la națională, cred că cifra asta va scădea. Avem o bază de data acum principală, A, cu nucleul din ultima perioadă, cu jucătorii considerați exponențiali pentru națională și încă o bază de date, B. Da, Octavian Popescu e acolo, în această anticameră. Mă interesează viziunea mea și a staff-ului, chiar dacă respect viziunea patronului de la FCSB. Anticamera asta, baza de date B, va fi pentru jucătorii care au un istoric în prezența la echipa națională. De aici vor veni jucători ieșiți din centrul atenției și n-au mai făcut parte din nucleul important, dar mai avem așteptări de la ei. Și în același timp, jucători tineri și foarte tineri, care cred că pot face un pas mai repede către prima reprezentativă, dar ajutați un pic"

...discuțiile cu Mirel Rădoi și Cosmin Contra: "Mirel a avut strategia lui, chiar l-am apelat și l-am invitat la FRF. Am băut o cafea împreună, care s-a prelungit 3 ore. Îi mulțumesc pentru disponibilitate, a dat dovadă de un atașament deosebit pentru națională. A fost o discuție foarte constructivă. L-am apelat și pe Cosmin, va fi o discuție de la distanță cu el. E angrenat într-un proiect în Arabia Saudită și face lucruri foarte bune acolo, e pe primul loc. E mai puțin important orgoliul meu și primează interesul naționalei. Mărturisesc că am primit foarte mult feedback. Chiar dacă rezultatele în perioada Mirel sau Cosmin n-au dus la calificările așteptate de noi toți, sunt și lucruri bune pe care l-au făcut și n-au ieșit foarte mult în evidență"

...relația cu Gigi Becali: "Îmi doresc să fac și muncă de teren cât mai complexă, să călătoresc, să merg, să discut, să ne dăm concursul, să lucrăm împreună pentru îmbunătățirea fotbalului nostru. Voi avea discuții și cu patronul FCSB, l-am asigurat de verticalitatea mea totală și de faptul că nu vor exista resentimente. N-are nicio legătură, primează interesul naționalei"

...despre oferta din Arabia Saudită refuzată: "E o bucurie, o mândrie. Nu ascund că la sfârșitul anului trecut au fost primele contacte. După, lucrurile au intrat în impas. Federația a spus public și a spus că discută și cu alți antrenori și avea de unde să aleagă. Când contactele n-au mai fost cele așteptate, m-am repoziționat și mărturisesc că eram plecat cu un picior și jumătate pentru un alt contract. Când Federația a revenit, mi-am arătat toată deschiderea și am venit cu energie și entuziasm. Putem crește nivelul naționalei și să devenim din nou competitivi, să revenim la un turneu final. Orice antrenor își dorește să fie prima opțiune, iar acolo unde am fost, am fost prima opțiune. În Grecia am refuzat, în Arabia Saudită aveam chiar un acord, lipsea o semnătură. Aș fi câștigat mult mai mult în Arabia Saudită, însă nu asta a contat. Când am fost contactat de FRF, am anunțat clubul că refuz propunerea pentru că e naționala țării mele și e o prioritate. S-au supărat un pic pentru că erau pregătiți să mă anunțe oficial. Erau foarte avansate discuțiile, urma doar să primesc biletele de avion și să plec"


Selecționerul a semnat un contract valabil până în iunie 2024, astfel că postul său este asigurat în următoarele două campanii de calificare ale naționalei, obiectivul fiind participarea la Campionatul European din 2024. 

Edward Iordănescu, debut în martie pe banca naționalei 

Noul selecționer va avea ocazia să debuteze pe banca tehnică a naționalei României cu două partide amicale, disputate în luna martie. Primul meci va fi cu naționala Greciei, pe 25 martie, disputat pe arena din Ghencea, urmând ca al doilea amical să se desfășoare pe 29 martie, la Netanya, împotriva naționalei Israelului. 

Programul naționalei în Nations League 

  • 4 iunie 2022: Muntenegru – ROMÂNIA (ora 21:45)
  • 7 iunie 2022: Bosnia și Herțegovina – ROMÂNIA (ora 21:45)
  • 11 iunie 2022: ROMÂNIA – Finlanda (ora 21:45)
  • 14 iunie 2022: ROMÂNIA – Muntenegru (ora 21:45)
  • 23 septembrie 2022: Finlanda – ROMÂNIA (ora 21:45)
  • 26 septembrie 2022: ROMÂNIA – Bosnia și Herțegovina (ora 21:45)
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!